A világ egyik legfinomabb zöldsége: a padlizsán

hirdetes

Minden, amit a padlizsánról tudni kell

Petra
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

A padlizsánt sokoldalúan lehet felhasználni a konyhában, bár a kertben elég sok törődést igényel, nem lehet akármilyen körülmények között tartani. Viszont ha megfelelő körülmények között termesztjük, azt biztosan meghálálja.

Padlizsán

A padlizsán nagy népszerűségnek örvend, ami nem véletlen, mert nemcsak jó ízű, de kevés benne a kalória is, ami a fogyókúrázóknak jó hír. Emellett a padlizsán tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal, ami nem egy utolsó szempont ebben a mai korban, amikor könnyebben és olcsóbban juthatunk hozzá az egészségtelenebb ételekhez, mint az egészségesekhez - kivéve persze akinek van kertje. A padlizsán viszont elsősorban nemcsak a finom termése miatt ilyen népszerű, hanem húspótló zöldségféleként is.

Padlizsán

A padlizsánt a májusi fagyok után lehet kiültetni a kertbe. Rendkívül igényes növény, nem él meg akármilyen körülmények között. Ha nem biztosítjuk számára a megfelelő körülményeket, akkor könnyen cserbenhagyhat minket és nem hoz termést. A padlizsán nagyon fényigényes, ezért ha kiültetjük a kertbe, érdemes elkerülni az árnyékos helyeket. Emellett a padlizsán nagyon szereti a meleg és párás időt, a vízigénye pedig szintén nagy, ezért csak akkor hoz szép termést, ha sokat öntözzük. A padlizsán tápanyagigényes is: nitrogénre és a foszforra van a legnagyobb szüksége, ősszel pedig az istállótrágya van rá nagyon jó hatással.

Padlizsán

A kikelő palántákat érdemes megtűzdelni, mert ha ez elmarad, akkor augusztus előtt nem lesz termés. Viszont ha ezt nem tettük meg és nincs szerencsénk, lehet, hogy még utána se fog termést hozni, mivel erre már túl kevés ideje van és szeptember végén már elfagyhat. Ha viszont kitűzdeljük, két héttel is előbbre hozhatjuk a termést. Az igazán érett padlizsánt teljesen fekete színéről is meg lehet ismerni. Viszont ennél a zöldségnél is fontos az időzítés: ha túl későn szedjük le a termést és túlérik, akkor keserű lesz, viszont ha éretlenül szedjük le, akkor meg nem lehet használni semmire. A padlizsán leggyakoribb színe a fekete, de ma már létezik lila, fehér és sárga színben is.

Padlizsán

Ha leszedtük a termést, 5-6 napig tudjuk hűvös és szellős helyen tárolni. Ha mégis beleestünk abba a hibába, hogy túléretten szedtük le, akkor sincs veszve minden, mert ha a növényt úgy, ahogy van, héjával együtt felszeleteljük és besózzuk, majd negyed óráig így hagyjuk, akkor már nem lesz keserű az íze. A padlizsánt egyébként nagyon sokoldalúan lehet felhasználni a konyhában: lehet rántani, sütni, párolni és krémet is tudunk készíteni belőle. Viszont aki irtózik a túl sok kalóriától, annak nem ajánlatos rántva fogyasztani, mert így elkészítve rendesen megnő a kalóriatartalma.

Forrás: Eu-info

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Párnafa

A párnafa a teraszdeszkák alatt, azokra merőlegesen futó alátétszerkezeti elem. Nagyban... Tovább

Zalaegerszegi Körzeti Földhivatal

Földhivatal Körzeti Földhivatal   ... Tovább

Tovább a lexikonra
Növénytermesztés