
2. lépés: Teremtsd meg az ideális körülményeket a termesztéshez!
Miután eldöntötted, hogy mely fűszereket szeretnéd otthon megtermeszteni, vizsgáld meg, hogy a kiválasztott növényeket lehet-e a lakhelyed éghajlantán a szabadban nevelni. Ha nem felel meg nekik az éghajlat, akkor meg kell nekik teremteni beltéren az ideális környezetet, vagy kombinálni a bel- és kültéri módszereket. Ezek közül a módszerek közül mutatok most ötöt.
Az első ilyen módszer a termesztő sátor használata, LED-es lámpákkal és fűtőberendezéssel kiegészítve, hogy meleg, fényes környezet alakuljon ki. Ha a növény úgy igényli, párásítót, vagy épp páramentesítőt is lehet használni. Ez a módszer olcsóbb, mint egy üvegház fenntartása, a fűtési költségekkel együtt is.
A második lehetséges módszer egy üvegház kialakítása. Kevésbé hideg éghajlaton már néhány fűtőbordával is remek helyet lehet kialakítani, hűvösebb éghajlaton azonban komolyabb eszközök kellenek, például kettős szigetelésű üvegházat kell csinálni, vagy geotermikus fűtést alkalmazni, hogy egész évben meleg legyen a trópusi fűszernövényeknek.
A harmadik lehetőség a beltéri kertészkedés, a fűszereket ott is könnyedén lehet nevelni, csak olyan helyen kell kialakítani nekik a helyet, ahol sok napfényt kapnak, vagy napfény besorolású világítótesteket is be kell telepíteni. Arra is figyelni kell, hogy egyes fűszernövények az oldal irányú fényt is igénylik, nem csak a felülről érkezőt.
A negyedik módszer a beltéri és kültéri kertészkedés kombinálása. Egyes fűszerek érdemes beltéren elültetni, aztán ha melegebbre fordul az idő, nyárra kitelepíteni. Különösen igaz ez a virágzás időszakára, hiszen kültéren jobban biztosítva van a rovarporzás.
Az ötödik mód, hogy az éghajlatnak megfelelő fűszernövényeket termesztesz, ezek – értelemszerűen – könnyedén alkalmazkodnak a környezethez, időjáráshoz.
3. lépés: Csiszold a termesztői készségedet!
Igaz, gyógynövényeket gyakran könnyebb nevelni, mint fűszernövényeket, de nem szabad feladni, ki kell tapasztalni a fűszernövények igényeit, és után ugyanúgy lehet őket otthon is termeszteni, mint a paradicsomot.
4. lépés: Hány növény kell a kívánt termés-mennyiséghez
Akárcsak a zöldségek esetében, ki kell találni, hány növényre van szükség a kívánt mennyiségű terméshez, illetve meg kell tanulni azt is, hogyan lehet maximalizálni a növényenkénti termelést.
5. lépés: Betakarítás és megfelelő felhasználás
A rengeteg munka, a megfelelő hely kialakítása, a növény igényeinek kielégítése mind kárba vesznek, ha nem használod ki a növényeidben rejlő betakarítási és feldolgozási készségeket. Mivel a fűszereket hosszú távú tárolásra szánják, győződj meg róla, hogy mikor kell betakarítanod a termést. Aratás után pedig szárítsd ki, vagy konzerváld más módon. Például a feketeborsot zölden kell leszedni, alaposan kiszárítani, majd légmentes edényben tárolni.
Saját „illatos” fűszerek termesztése
Ugyan rengeteg információt írtam le fentebb a termesztéssel kapcsolatban, mielőtt belevágsz, nézz utána, hogy az általan elültetni kívánt fűszernövényeknek milyen igényei vannak! Ne feledd, nem kell egyből mindent megtermelned otthon, kezdetnek elegendő néhány a leggyakrabban használt, vagy kedvenc fűszerek közül, sajátítsd el azoknak a gondozását, és ha az már megy, akkor lehet bővíteni a repertoárt további fűszernövényekkel!