Az ősz csodás, utoljára nyíló virága a krizantém, ezért összegyűjtöttünk most nektek 5 érdekességet, amit biztosan nem tudtál erről a virágról, mutatjuk a cikkben!

Az ősz utolsó meglepetése a kertben, a krizantém: 5 dolog, amit nem tudtál róla

NA
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Az ősz színpompás évszak, amikor a falevelek vörösre és aranyra váltanak, és az idő lassan hűvösebbé válik. De az ősz egyik legcsodálatosabb ajándéka a természetnek a krizantém, amely ebben az időszakban bontja ki pompás virágait. A krizantém egy különleges növény, amely számos titkot rejt magában. Ebben a cikkben öt érdekes tényt mutatunk be róla, amelyeket talán még nem tudtál.

őszi krizantém

1.    A krizantém származása

A krizantém eredetileg Ázsiából, különösen Kínából és Japánból származik. Kínában már az i. e. 15. századtól termesztették, és a virágot az ország címerévé is tették. Japánban a krizantém, vagy ahogyan helyi nevén, a "kiku" kultúra szerves részét képezi, és az ország címerében és pénznemein is megtalálható.
A virág a 17. században került Európába, és a francia botanikusok és kertészek között rendkívül népszerűvé vált. Az 1800-as évek végén került Amerikába, ahol szintén nagy sikert aratott. A krizantém tehát nem csupán egy őszi virág, hanem gazdag történelmi és kulturális hátteret is magában hordoz.

2.    A krizantém virágzása

A krizantém az őszi hónapokban virágzik, és gyakran az utolsó virág, amely pompájában ragyog, mielőtt beköszönt az igazi hideg idő. Ezért sokak számára az ősz jelképe, és az elhervadó környezetben egy utolsó színfoltot jelent.
A virágok széles skáláját kínálja, szinte minden színben, méretben és formában megtalálható. A hagyományos színek a fehér, a sárga, a piros és a rózsaszín, de manapság olyan változatok is léteznek, mint például a lila, a narancs és a zöld. A virágok formája is változatos, találkozhatunk egyszerűbb, több rétegű vagy pompon formájú krizantémokkal.

3.    A krizantém kultúrákban betöltött szerepe

Ahogyan már említettük, a krizantém különleges szerepet játszik több kultúrában. Kínában a virág a hosszú élet, a boldogság és a jó szerencse szimbóluma. Japánban a krizantém az uralkodói család címerében szerepel, és a királyi család tagjaihoz kötődik.
Egyes európai országokban, például Franciaországban, a krizantémeket gyakran a halottak napján (mindenszentek) temetői sírokon ültetik el, és a virágok az emlékezés és a tisztelet szimbólumai. Másutt, például az Egyesült Államokban és Kanadában, az ősz szépségét ünneplik vele, és díszítik vele otthonaikat.

4.    A krizantém és a tudomány

A krizantém nemcsak kultúrákban, hanem a tudományban is érdekes téma. A növény neve a görög "chrysos" (arany) és "anthemon" (virág) szavakból ered, utalva a virágok ragyogó színére. Botanikailag a krizantém a Chrysanthemum nemzetség tagja, és több mint 40 faj tartozik hozzá.
A virágoknak számos gyógyító tulajdonságot is tulajdonítanak, például a leveleikből teát készítenek, ami állítólag segíthet az immunrendszer erősítésében és a stressz csökkentésében.

5.    A krizantém gondozása

A krizantémek gondozása viszonylag egyszerű, ami azt teszi lehetővé, hogy sokan élvezhessék ezeknek a csodálatos virágoknak az őszi szépségét. Néhány alapvető gondozási tippre van szükség:


•    Fény és hőmérséklet: A krizantémek napfénykedvelő növények, így olyan helyre ültessük, ahol legalább napi hat óra napfény éri őket. A megfelelő hőmérséklet és napfény segíti a virágok erős növekedését és gazdag virágzását.
•    Öntözés: Öntözzük rendszeresen, de kerüljük a túlzott öntözést, mivel a pangó víz károsíthatja a gyökereket. Talajuknak jól kell szellőznie.
•    Metszés: Nyár közepén vágjuk vissza a növényeket, hogy serkentsük a bujább növekedést és az őszi virágzást.
•    Tápanyag: Adjunk nekik lassú felszabadulású ásványi trágyát a növekedési szezon során.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

ólommérgezés

többnyire míniumtartalmú, —>korrózió elleni alapozófesték lenyalása, a kohók... Tovább

káros N-asszimiláció

a talajmikrobáknak szervesanyag-bontó tevékenységükhöz nitrogénre van szükségük. Ha a... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek