Öszeférhetetlen növények - miket ne ültessek egymás mellé?

Összeférhetetlen növények – 20 növény, és amiket nem szabad melléjük ültetni

Szélesi Ferenc - Főkertész, ZH
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Ezeket a növényeket soha ne ültesd össze

Krumpli

A krumpliknak számos barátja van, de ellenségeik listája is legalább olyan népes. Jól elvannak a kukoricákkal, babokkal, borsókkal, és a káposztafélékkel. Jól jön számukra a rovarokat távol tartó bársonyvirágok, macskamenták és sarkantyúkák védelme is. Nézzük most az ősellenségeiket: uborka, tök, krumpli, napraforgó, spenót. A krumplik és a paradicsomok is a burgonyafélék családjába tartoznak, ezért ugyan azok a kártevők és fertőzések is veszélyeztetik őket, így jó ötlet külön tartani őket.

Spenót

A spenót jól kijön a hüvelyesekkel, az eprekkel és a káposztafélék családjának legtöbb tagjával is. A krumplikat azonban már nem igazán tűri meg a közelben, amire saját, sekély gyökérzete lehet a magyarázat. A krumplik, habár sokkal nagyobbak a spenótoknál, általában a felszínhez közel terjesztik szét gyökereiket. Nagy valószínűséggel a vízért és tápanyagért folytatott verseny az oka annak, amiért nincsenek jó viszonyban egymással. A krumplik levélzete továbbá hajlamos eltakarni a napfényt a spenótok elől.

Tök

Ez az ízletes zöldség a babokat, a hagymákat, a dinnyéket és a retkeket is a barátai között tudhatja, és kedveli a rovarriasztó macskamenta, bársonyvirág, sarkantyúka és hasonló illatos növények társaságát is. Az egyszerű tökök azonban nem érzik jól magukat a sütőtökök és krumplik közelében.

Eper

Ezek a növények szeretik a bokros babokat és hasznos számukra a fokhagymák, a kakukkfű és a zsálya rovarriasztó hatása. A kártevő-mágnesként funkcionáló káposztafélék azonban egyértelmű okokból nem jó társak az eprek mellé.

Paradicsom

A minden kertben megtalálható paradicsomok számos természetes ellenséggel rendelkeznek, amik gyakoriak a burgonyafélék családtagjai (krumpli, padlizsán, paprika) között, ezért érdemes ezeket nem egymás közelében termeszteni. Ezek a kártevők és betegségek a talajban is megmaradhatnak, ezért még más burgonyafélék helyére sem feltétlenül jó ötlet ültetni őket. Nem kedvelik a kukorica és a káposztafélék társaságát sem.

Rozmaring

Ezt az illatos fűszernövényt imádják a beporzásért felelős állatok, ezért érdemes belőle több helyen is tartani a kertben, főleg a keresztesvirágú zöldségek közelében. Nem ajánlott azonban uborkák közelében tartani őket.

Fokhagyma

A legtöbb kertész a kert megmentőinek tartja a fokhagymákat, mert erős illatuknak köszönhetően rendkívül hatékonyak a rovarok távoltartásában. Remek társai a paradicsomoknak, retkeknek, rózsáknak és a káposztaféléknek. A hüvelyes növények, mint például a bab vagy a borsó azonban nem nőnek megfelelően, ha fokhagyma van a közelben, és gyengébb termésre is lehet számítani tőlük. Sok kertész szerint ha elég távol ülteted őket egymástól, akkor nem lesz gondod belőlük – a lényeg, hogy gyökereik ne egy helyen terjedjenek szét. A spárgáktól szintén érdemes távol tartani őket.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-06-22

Mit lehet tenni, ha megégtek a növényeim a napon?

Gondoskodj róla, hogy szobanövényeid ne kapjanak túl sok napfényt, mert megéghetnek és elfonnyadhatnak. Mit lehet tenni, ha megégtek a növényeim a napon?

2024-06-21

Hogyan használjuk a metélőhagymát - A kertben és a konyhában

Fedezd fel, hogyan használhatod a metélőhagymát a kertben és a konyhában. Ismerd meg termesztési tippeket és finom recepteket, amelyekkel feldobhatod ételeidet!

2024-06-22

Ezek a házi növényvédő szerek minden kártevőt elűznek a kertből - Hihetetlen, de igaz

A kártevők a legtöbb kerttulajdonos életét megnehezítik, de ezek a házi növényvédő szerek garantáltan megoldják a problémádat. Ne habozz, próbáld ki őket.

2024-06-21

Kerti munkák a nyár derekán: mit tegyünk a kertben július elején?

Fedezd fel, mit tegyünk a kertben július elején! Tippek zöldségek, gyümölcsök gondozására, fűszernövények betakarítására és a gyerekek bevonására a kerti munkákba.

2024-06-21

Ez az a virág, amitől az összes méh bezsong

A varjúháj, különösen a sárga, igazi méh-mágnes, amely nemcsak a kert szépségét növeli, hanem könnyen gondozható is. Ismerd meg, miért imádják a kertészek!

2024-06-21

Termeszd ezt a csodás virágot a pillangók számára és ellepik a kertedet

Ültess ernyős verbénát a kertedbe, hogy hosszú virágzási időszaka alatt vonzza a pillangókat és más beporzó rovarokat. Ismerd meg gondozását és előnyeit!

2024-06-22

Meglepő tények a régi idők kerti munkáiról - te hallottál már ezekről?

Amióta világ a világ a földművelés fontos része az emberek életének. Ebben a cikkben 10 érdekes és meglepő tényt tárok fel a régi idők kerti munkáiról.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

ellés előtti megfekvés

gyűjtőfogalma annak az állapotnak, amikor az előrehaladottan vemhes állat, viszonylag jó... Tovább

Dabasi Földhivatal

Földhivatal Földhivatal Cím: Dabas Bartók Béla u. 52. 2370 Magyarország Tovább

Tovább a lexikonra
Kertészet Növénytermesztés