Öszeférhetetlen növények - miket ne ültessek egymás mellé?

Összeférhetetlen növények – 20 növény, és amiket nem szabad melléjük ültetni

Szélesi Ferenc - Főkertész, ZH
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Ezeket a növényeket soha ne ültesd össze

Kel

Ennek a sötétzöld levelű zöldségnek a legtöbb kertben nagy sikere van, de sajnos a milliónyi természetes kártevővel rendelkező káposztafélék családjába tartozik. Éppen ezért jó ötlet hagymaféléket, kaprot, sarkantyúkát, illetve a mentafélék családjába tartozó kakukkfüvet, zsályát vagy rozmaringot ültetni mellé. A bazsalikommal azonban – annak ellenére, hogy az is a menták családjának tagja – nem kedveli. A paradicsomokkal nem jön ki jól, a krumplikat viszont megtűri. Az eperrel szintén nem jó szomszédok.

Saláta

Ezeket a leveles zöldségek első ránézésre a káposztafélék családjába helyezné az ember, valójában azonban az őszirózsafélék famíliáját erősítik. Jó társak számára a kel és a karfiol, de a legtöbb másik keresztesvirágúval már nincsenek jó viszonyban. A hagymaféléket érdemes távol tartani tőlük (díszhagymák, fokhagymák, stb.).

Dinnye

A dinnyék éppen olyan jó társaik lehetnek a kukoricáknak, ahogy a tökök is. Mivel szétterjednek a talaj felszínén, segítenek elfojtani a gyomokat. Ha mindez nem lenne elég, hatalmas leveleik szigetelő réteget képeznek a talaj felett, melegen tartva ezzel a többi növény gyökereit, amikor az idő hűvösebbre fordul. A dinnyék a napraforgók és paradicsomok társaságát is kedvelik, de a krumplikkal már nem jönnek ki valami jól.

Hagyma

A hagyma kiváló társa lehet a burgonyaféléknek és a káposztaféléknek, de jó viszonyt ápol az olyan gyökérnövényekkel is, mint a répák és a céklák. A hüvelyesekkel már más a helyzet – a babok és a borsók nem jó lakótársak a hagymák mellett. A spárga szintén tiltólistás a hagymáknál.

Paprikák

A paprikák a burgonyafélék családjának tagjai, azonban az ezt a családot megtámadó kártevők és betegségek nagy részére nem fogékonyak. Éppen ezért nyugodt szívvel ültethetők paradicsomok, krumplik és padlizsánok mellé. A karalábék és az édeskömény már más kategória – ezeket nem ajánlott a paprikákkal együtt ültetni.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-06-22

Mit lehet tenni, ha megégtek a növényeim a napon?

Gondoskodj róla, hogy szobanövényeid ne kapjanak túl sok napfényt, mert megéghetnek és elfonnyadhatnak. Mit lehet tenni, ha megégtek a növényeim a napon?

2024-06-21

Hogyan használjuk a metélőhagymát - A kertben és a konyhában

Fedezd fel, hogyan használhatod a metélőhagymát a kertben és a konyhában. Ismerd meg termesztési tippeket és finom recepteket, amelyekkel feldobhatod ételeidet!

2024-06-22

Ezek a házi növényvédő szerek minden kártevőt elűznek a kertből - Hihetetlen, de igaz

A kártevők a legtöbb kerttulajdonos életét megnehezítik, de ezek a házi növényvédő szerek garantáltan megoldják a problémádat. Ne habozz, próbáld ki őket.

2024-06-21

Kerti munkák a nyár derekán: mit tegyünk a kertben július elején?

Fedezd fel, mit tegyünk a kertben július elején! Tippek zöldségek, gyümölcsök gondozására, fűszernövények betakarítására és a gyerekek bevonására a kerti munkákba.

2024-06-21

Ez az a virág, amitől az összes méh bezsong

A varjúháj, különösen a sárga, igazi méh-mágnes, amely nemcsak a kert szépségét növeli, hanem könnyen gondozható is. Ismerd meg, miért imádják a kertészek!

2024-06-21

Termeszd ezt a csodás virágot a pillangók számára és ellepik a kertedet

Ültess ernyős verbénát a kertedbe, hogy hosszú virágzási időszaka alatt vonzza a pillangókat és más beporzó rovarokat. Ismerd meg gondozását és előnyeit!

2024-06-22

Meglepő tények a régi idők kerti munkáiról - te hallottál már ezekről?

Amióta világ a világ a földművelés fontos része az emberek életének. Ebben a cikkben 10 érdekes és meglepő tényt tárok fel a régi idők kerti munkáiról.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

86/2008. (VII. 5.) FVM rendelet

Jégesõ-elhárítási rendszer mûködéséhez nyújtott csekély összegû (de minimis)... Tovább

acidofil baktériumok

életműködésükhöz savas —>pH-jú közeget igénylő baktériumok. Savas karakterű... Tovább

Tovább a lexikonra
Kertészet Növénytermesztés