Öszeférhetetlen növények - miket ne ültessek egymás mellé?

Összeférhetetlen növények – 20 növény, és amiket nem szabad melléjük ültetni

Szélesi Ferenc - Főkertész, ZH
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Ezeket a növényeket soha ne ültesd össze

Répa

A répák számára ideális társak a hüvelyesek (például babok, borsófélék) és a burgonyafélék családjába tartozó növények. Nem zavarják őket a gyökérzöldségek (retek, hagymák) és az alacsonyan termő növények (saláta, petrezselyem) sem. Amit azonban érdemes távol tartani tőlük, az a zeller és a kapor.

Káposzta

Ez a zöldség számos természetes kártevő kedvence, ezért a kapor, a zeller, a hagymafélék, a menták, a kakukkfű és a rozmaring mind ideálisak mellé, hogy távol tartsák azokat tőlük. A bazsalikom viszont már nem tartozik a káposzta kedvenc szomszédjai közé, ezért ne ültesd a közelébe. A krumplikat és babokat nem ajánlott egy ágyásba ültetni a káposztákkal.

Karfiol

Ez a népszerű zöldség remekül kijön a hagymafélékkel és az olyan illatos gyógynövényekkel, amik segítenek megvédeni őt megannyi természetes ellenségétől. Azonban ahogy a káposzta, úgy a karfiol sem kedveli a bazsalikomot. A paradicsomok és a babok szintén a tiltólistáján vannak, de az eprekkel sem férnek meg egy ágyásban.

Kukorica

A társültetés szentháromsága az egymás mellé ültetett és egymást támogató kukorica, bab és tök triója. Ez egy bevált hármas párosítás, de a kukorica a tökfélék egyéb képviselőivel is nagyon jó viszonyban van – ilyenek a dinnyék és az uborkák is, és a legtöbb hüvelyessel és krumplikkal is remek párost alkothatnak. A paradicsomnak és a kukoricának is rengeteg táplálékra van azonban szükségük, ez lehet az egyik magyarázat arra, amiért nem ajánlott összeültetni őket, de ha a talaj eléggé gazdag tápanyagokban, akkor talán ez is kivitelezhető. A gyapottok-bagolylepke mindkét növény közös kártevője, ezért is érdemes inkább külön nevelni őket.

Uborka

Az uborkák még a kezdő kertészek számára is remek választásnak számítanak. Remekül elvannak más népszerű növények mellett – ilyenek a babok, a borsók, illetve a káposztafélék és burgonyafélék családjába tartozó szinte összes zöldség is. A legnagyobb kivétel? A krumplik. Az uborkákat nem érdemes krumplik közelébe ültetni (vagy fordítva). Az uborkák továbbá ki nem állhatják az olyan illatos növényeket, mint a bazsalikom, a zsálya, a majoránna vagy a rozmaring.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-06-22

Mit lehet tenni, ha megégtek a növényeim a napon?

Gondoskodj róla, hogy szobanövényeid ne kapjanak túl sok napfényt, mert megéghetnek és elfonnyadhatnak. Mit lehet tenni, ha megégtek a növényeim a napon?

2024-06-21

Hogyan használjuk a metélőhagymát - A kertben és a konyhában

Fedezd fel, hogyan használhatod a metélőhagymát a kertben és a konyhában. Ismerd meg termesztési tippeket és finom recepteket, amelyekkel feldobhatod ételeidet!

2024-06-22

Ezek a házi növényvédő szerek minden kártevőt elűznek a kertből - Hihetetlen, de igaz

A kártevők a legtöbb kerttulajdonos életét megnehezítik, de ezek a házi növényvédő szerek garantáltan megoldják a problémádat. Ne habozz, próbáld ki őket.

2024-06-21

Kerti munkák a nyár derekán: mit tegyünk a kertben július elején?

Fedezd fel, mit tegyünk a kertben július elején! Tippek zöldségek, gyümölcsök gondozására, fűszernövények betakarítására és a gyerekek bevonására a kerti munkákba.

2024-06-21

Ez az a virág, amitől az összes méh bezsong

A varjúháj, különösen a sárga, igazi méh-mágnes, amely nemcsak a kert szépségét növeli, hanem könnyen gondozható is. Ismerd meg, miért imádják a kertészek!

2024-06-21

Termeszd ezt a csodás virágot a pillangók számára és ellepik a kertedet

Ültess ernyős verbénát a kertedbe, hogy hosszú virágzási időszaka alatt vonzza a pillangókat és más beporzó rovarokat. Ismerd meg gondozását és előnyeit!

2024-06-22

Meglepő tények a régi idők kerti munkáiról - te hallottál már ezekről?

Amióta világ a világ a földművelés fontos része az emberek életének. Ebben a cikkben 10 érdekes és meglepő tényt tárok fel a régi idők kerti munkáiról.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

magtisztítási melléktermékek

a gyommagvak és a tisztított tétel aszott v. törött magvai. Felhasználhatóságuk... Tovább

90/2008. (VII. 18.) FVM rendelet

A talajvédelmi terv készítésének részletes szabályairól. A termõföld védelmérõl... Tovább

Tovább a lexikonra
Kertészet Növénytermesztés