Vasárnaptól egy órával többet alszunk!

Vasárnap óraátállítás: meddig lesz még?

NA
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Minden október utolsó vasárnapján elkezdődik a téli időszámítás, amikor is 3:00 óráról visszafele, 2:00 órára állítjuk óráinkat, így egy órával többet aludhatunk. Ekkor „kapjuk vissza” a nyári időszámítás során elvesztett óránkat.  Sajnos, az alvás mellett leginkább csak negatívumokkal jár az átállás: hamarabb sötétedik és emiatt fáradtabbak, lehangoltak lehetünk. 

Óraátállítás 2022 ősz

10-ből 9 magyar eltörölné az óraátállítást


Nem túl meglepő adat, a legtöbb magyar nem szimpatizál az óraátállítással, szeretné azt eltöröltetni és a nyárira átállni véglegesen. Eredetileg 2021-ig kaptak időt az uniós tagállamok, hogy döntsenek arról, hogy a téli vagy nyári időszámítást választáj állandónak. A helyzet viszont máshogy alakult, hiszen a covid és jelenleg is tartó válság közbevágott, így ezt a határidőt eltoltál 2024-ig. 

Könnyebb lesz a mostani átállás


Kicsit könnyíthet az átálláson az, hogy éppen a négy napos hétvége vasárnapjára esik, így többet tudunk pihenni és nem fog minket annyira megviselni. Mivel jobb esetben tovább alszunk alapvetően a négynapos hétvégen, mintha munkába mennénk, ezért nem fog annyira felűnő lenni a változás, ha pedig wellness hétvégén leszünk, akkor meg még rugalmasabban fogunk hozzáállni. 

Mi miatt van óraátállítás?


Az óraátállítás a világban először Németországban és az Osztrák-Magyar Monarchiában vezették be 1916-ban, mára pedig több mint 70 ország él ezek szerint. De mik is a pozitív hatásai az átállításnak?


•    jelentős mennyiségű energiát spórolunk vele
•    ez kedves a mezőgazdaságban és építőiparban dolgozóknak
•    a nyári időszakban pedig a hosszabb nappalok miatt a munka is egyszerűbb nekik, hisz tovább van világos


Sokak szerint ezek a dolgok nem számottevőek, megtakarítani sem tudunk vele sok energiát, viszont az emberi szervezet jobban megsínyli az átállást, mint az gondolnánk.

Hogyan reagál a szervezetünk az óraátállításra?


A téli óraátállítás leginkább az időseket, gyermekeket és betegeket viseli meg. Amikor még nem állt át a szervezetünk, akkor eleinte korábban kelünk és hamarabb is elfáradunk nap végén. A fent említetteket még inkább megviseli az átállás, de az érzékenyekere is hatással lehet, az alvásproblémákkal küzdőknek pedig nem jó hír, hisz így még egy dolog megnehezíti az alvásukat.

Te mit gondolsz az óraátállításról?

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

ivóvíz

ivásra, itatásra, háztartási v. élelmiszeripari célokra felhasználható, eü.-leg megfelelő... Tovább

abszorbeált dózis (elnyelt dózis)

bármely közvetlenül v. közvetve ionizáló sugárzásra vonatkozóan az a sugármennyiség,... Tovább

Tovább a lexikonra