Miket érdemes egymás mellé ültetnem hogy csodásan fejlődjenek növényeim?

hirdetes

11 növénypár, amik egymás mellett nőnek a legjobban

Bohács Ádám - Kertépítő technikus
Ültesd egymás mellé ezeket a növényeket, hihetetlen csodát fogsz látni!

Körömvirág + Brokkoli

A körömvirág ragacsos anyagot bocsát ki a magából, ami magához vonzza és csapdába ejti a levéltetveket. A különböző káposztafélék, például a brokkoli mellé ültetve kiválóan alkalmasak a levéltetvek távoltartására ezekről a növényekről. Továbbá vonzza a minden kertben szívesen látott katicabogarakat is, amik előszeretettel fogyasztják a csapdába esett levéltetveket.

Saláta + Paradicsom vagy Padlizsán

A különböző növekedési folyamattal rendelkező növényeket is szokás párosan ültetni. Az eljárás neve „intercropping”, azaz „keresztművelés” – a magasabbra növő paradicsom és padlizsán árnyékot biztosít a hűvösebb légkört kedvelő növények számára, mint például a salátáknak.

Retek + Répa

A nyelvtörővel ellentétben itt szó sincs mogyoróról, de a répa és a retek kiválóan megférnek egymás mellett. Ez a két növény különböző helyekről veszi fel a tápanyagokat, ezért nem fosztják meg egymást azoktól. A retek gyorsabban kifejlődik és nem nő olyan mélyre mint a répa, aminek hosszú gyökere miatt tovább tart a teljes méret elérése is.

hirdetes

Paradicsom + Bazsalikom vagy Koriander

Egyesek szerint a bazsalikom javítja a paradicsomok ízét, de első sorban a kártevők távoltartása miatt szokás a piros finomságok mellé ültetni. A virágzó bazsalikom és koriander remekül vonzza a beporzókat is.

Metélőhagyma vagy Fokhagyma + Saláta

A levéltetvek ki nem állhatják a számukra büdös metélő- vagy fokhagymákat, ezért el is kerülik őket. Érdemes tehát a saláta közelébe ültetni, hogy megvédjük azokat a kártevőktől. A Fülesternye itt is segíthet a jótékony beporzók csalogatásában.

hirdetes

Rózsa + Gólyaorr vagy Metélőhagyma

Mint azt már említettük, az erős szagú növényeket kerülik a különböző bogarak és a levéltetvek. Ugyan a siker ennél a párosításnál nem garantált, érdemes néhány szagosabb zölddel távol tartani a rózsáktól a kártevőket, vagy legalább is megpróbálni.

Káposzta + Orvosi székfű

Az orvosi székfű vonzza a káposztafélék számára szükséges hasznos rovarokat. Ősszel érdemes a föld felett elvágni és trágyaként az ágyásra dobni őket. A gyökereket érdemes meghagyni a földben, ugyanis ezek idővel természetes módon a táptalaj részévé válnak majd.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2021-05-09

Egzotikus szobanövények – ismerd meg Te is a szerencsebambuszt

A szerencsebambusz közkedvelt növény, aki hisz a feng shui hatásában, tudja, hogy nem csak rá de környezetére is szerencsét fog hozni. Ismerd meg most őt Te is!

2021-05-07

Finom megjelenésű szobanövény – ismerd meg a párnafüvet!

A párnafű kedvelt szobanövényünk, apró zöld leveleivel, melyek szőnyeget képeznek, s melyek a kaspó szélén futnak lefelé. Most ismerd meg a párnafüvet Te is!

2021-05-08

Bemutatkozik a zöldike – ismerjétek meg ezt a csüngő. csíkos növényt

Ez a kedves, csíkokkal mintázott növény kezdő kertészeknek is tökéletes, nincsenek nagy igényei, rendkívül kedvelt szobanövény. Ismerjétek meg most Ti is!

2021-05-02

Ezt a 4 ötletet érdemes kerted kapcsán megfogadni idén

Jöttünk, láttunk, kertészkedtünk 2020-ban is. Mostani cikkemben elárulom, mi az a 4 dolog, amit érdemes megfontolnod idén kerted és növényeid kapcsán.

2021-05-03

Május a kertben – ezeket a kerti munkákat érdemes elvégezned

A kertészkedés bár a jó idővel indul el, mégis májusban végezzük el annak oroszlánrészét. Most elmondom, mik azok, amiket mindenképp végezz el a hónapban!

2021-05-04

Csodaszép májusi növények – ismerd meg őket Te is!

Majdnem minden hónapnak megvannak a maga virágai, növényei, ráadásul ahogy haladunk a jó idővel a nyár felé, ezek egyre színesebbek és változatosabbak lesznek.

2021-05-05

Csodaszép egynyári növények kertedbe – ezeket a növényeket Neked is ismerned kell

Bár az egynyári növények egyre kisebb népszerűségnek örvendenek, mégis ezeket a tarka, vidám szépségeket Neked is megéri legalább egyszer elültetned kertedbe.

2021-05-11

Te is szeretnél mesés kerti tavat? Mutatom, hogyan készítsd el egyszerűen

Egy kisebb kerti tó képes könnyedén feldobni környezetedet, ráadásul elkészítése is gyerekjáték! Mostani cikkünkben tudd meg Te is, hogyan készítheted el Te is.

További cikkek ebben a témában


szövettani vizsgáló módszerek

Élő v. elhalt szövetek tanulmányozására szolgáló eljárársok. Legegyszerűbb az élő... Tovább

fertőző sertésbénulás

a sertés agy- és gerincvelőgyulladásban, a hátulsó végtagok bénulásában megnyilvánuló... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Érdekességek Házi kert Növénytermesztés