Kerti növények gondozása – visszacsípés, metszés, visszavágás

Kerti növények gondozása – visszacsípés, metszés, visszavágás

Szélesi Ferenc - Főkertész, ZH
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Kerti növények gondozása – visszacsípés, metszés, visszavágás

4. Visszacsípés kontra visszanyírás

Habár a keskenylevelű menyecskeszemekről visszacsípéssel is eltávolíthatók az elvirágzott virágok, a bimbók mennyisége és egymáshoz való közelségük igazi rémálommá teheti a csipkedés folyamatát. Az ilyen jellegű növényeknél jobban teszed, ha megvárod, míg a bimbók nagy része elvirágzik, majd egyszerre visszanyírod az egész növényt a felére vagy egyharmadára. Nem lesz szüksége sok időre, hogy újra megerősödjön és újabb bimbókat hozzon.

5. Visszanyírás

Nem csak a sok virággal rendelkező növényeknél használható a visszanyírás az elvirágzott virágok eltávolítására. A macskamenta és az évelő gólyaorr virágai általában egyszerre nyílnak virágzanak el. A képen a macskamenta néhány centis visszanyírását láthatjuk. Ez arra ösztönzi a növényt, hogy új hajtásokat és bimbókat hozzon.

6. Levélzet kiszáradása

Néhány korán virágzó növény már nyár közepére viseletesnek, kimerültnek tűnhet. Ilyenkor öregedő levelekre lehetsz figyelmes a növény külsőbb részein, amint lekonyultan lógnak a szárakról. Ez a gólyaorr tavasszal még egy dús virágcsomó volt, azonban külseje nyárra sokkal kevésbé mutatóssá vált.

 

7. Szárak a növények tövénél

Ha észreveszed korán virágzó növényeidről, hogy kezdenek lekonyulni és erőtlenné válni, akkor érdemes közelebbről is megvizsgálni őket. Nagy valószínűséggel új, kisebb szárakat találsz majd a tövüknél. Ez azt jelzi, hogy a növény készen áll megfiatalítani magát. Jó példa erre ez a képen látható gólyaorr is. A páfránylevelű szívvirágoknál és a mályvaféléknél is megfigyelhető ez a jelenség.

8. Metszés a fiatalítás céljából

Amikor egy növény öregebb levelei viseletessé válnak, érdemes visszametszeni őket arra a szintre, ahol friss szárak vannak, vagy teljesen a tövükig. A legtöbb friss kertész képtelen rávenni magát egy egész növény visszametszésére, de ezt a látszólag kegyetlen cselekedetet a növények idővel meghálálják majd.

9. Visszavágás alakformálás céljából

Az utolsó visszavágási technikának semmi köze a régi virágok és levelek lenyisszantásához. Egyes növények, különösen az ősszel virágzó fajták, hajlamosak olyan magasra nőni, hogy egy idő után képtelenek megtartani saját magukat. A képen néhány magasra nőtt, de nem eléggé szétterjedt mirigyes őszirózsa látható. Ha ez a növény virágokat hozna, akkor egyszerűen eldőlne a súlyuk alatt. Ahhoz, hogy valamivel zömökebbé tedd növényeidet, vágd őket vissza magasságuk 2/3-ára, amint elérik 15-20 cm-t. Ezzel arra ösztönözheted őket, hogy több szárat hozzanak.

Hagyd őket nőni nagyjából egy hónapig, majd ismét vágj vissza 1/3-ot a magasságukból. Ezt követően teljes, zömökebb formát vesz majd fel több szárral és virággal, amik talán később nyílnak, de nagyobb számban. Rendszeres visszacsípésekkel, az elvirágzott virágok eltávolításával és metszéssel virágoskerted egészségesebb, bujább lesz, és az egész szezonban tele lesz virágokkal. Minél több időt töltesz növényeid mellett, annál hamarabb veheted majd észre a különböző problémákat, és annál előbb cselekedhetsz majd, hogy megoldhasd őket.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-03-27

Így szaporíthatod a leandert akár egyetlen ágról is

Tudtad, hogy a csodaszép mediterrán eredetű leandert egyetlen kis ágacska segítségével is könnyedén szaporíthatod? Részletes útmutatóhoz kattints!

2024-03-19

5 tipp a kora tavaszi vetések sikeréhez

A kora tavaszi vetés tartogat veszélyeket, de vannak tippek, melyek segítségével legyőzhetjük ezeket: most 5 tippet mutatunk a sikeres, kora tavasziv etéshez!

2024-03-05

Csinos szellőrózsa: így ültesd el márciusban és minden évben visszatér

Az elképesztően szép, csinos szellőrózsa nevű virágot márciusban is elültetheted többek között, jövőre pedig már vissza fog térni hozzád, fogadd meg ezeket!

2024-03-15

Ritka kék virágot találtak a Bükkben, mindenki a csodájára jár

Hihetetlen felfedezés a Bükkben! Egy kiránduló ritka kék leánykökörcsinre bukkant az erdőben, ami eltér a megszokottól, szerencsére kép is készült a növényről!

2024-01-29

Így védd meg növényeidet a februári hőingadozással szemben

Ha eljön a február, akkor érdemes figyelnünk ilyenkor a kertben a hőingadozásokra, hiszen ezek károsíthatják növényeinket, kövesd ezeket a tippeket!

2024-01-18

Mikor kezdjük el a gyümölcsfák lemosó permetezését?

A gyümölcsfák lemosó permetezése a tél végén egy fontos feladat, ezért összegyűjtöttük nektek, mik a lépései ennek a tél végi tevékenységnek!

2024-03-05

Ezért jobb tavasszal elültetni a levendulát, mint ősszel

Levendula ültetés márciusban? Naná, hiszen ez a legjobb és legalkalmasabb időpont több okból kifolyólag is egy kertész szerint, mutatjuk mire figyelj kifejezetten!

2024-03-13

Ezzel a trükkel szüretelj rengeteg málnát idén nyáron

Tanulj meg metszeni málnát, hogy a növény erősebb, a termés pedig több és jobb minőségű legyen. Ismerd meg a metszés előnyeit, mikor és hogyan kell metszeni!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

malacok elválasztása

az elválasztással a malacoktól megvonják a kocatejet. Időpontjának helyes megválasztása a... Tovább

lízis

ált. oldást, oldódást, lebontást jelent; a biol.-ban számos szóösszetételben használatos... Tovább

Tovább a lexikonra
Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés Növényvédelem