Kerti növények gondozása – visszacsípés, metszés, visszavágás

Kiszállító és termelő kereső
hirdetes

Kerti növények gondozása – visszacsípés, metszés, visszavágás

Szélesi Ferenc - Főkertész
Kerti növények gondozása – visszacsípés, metszés, visszavágás

4. Visszacsípés kontra visszanyírás

Habár a keskenylevelű menyecskeszemekről visszacsípéssel is eltávolíthatók az elvirágzott virágok, a bimbók mennyisége és egymáshoz való közelségük igazi rémálommá teheti a csipkedés folyamatát. Az ilyen jellegű növényeknél jobban teszed, ha megvárod, míg a bimbók nagy része elvirágzik, majd egyszerre visszanyírod az egész növényt a felére vagy egyharmadára. Nem lesz szüksége sok időre, hogy újra megerősödjön és újabb bimbókat hozzon.

5. Visszanyírás

Nem csak a sok virággal rendelkező növényeknél használható a visszanyírás az elvirágzott virágok eltávolítására. A macskamenta és az évelő gólyaorr virágai általában egyszerre nyílnak virágzanak el. A képen a macskamenta néhány centis visszanyírását láthatjuk. Ez arra ösztönzi a növényt, hogy új hajtásokat és bimbókat hozzon.

6. Levélzet kiszáradása

Néhány korán virágzó növény már nyár közepére viseletesnek, kimerültnek tűnhet. Ilyenkor öregedő levelekre lehetsz figyelmes a növény külsőbb részein, amint lekonyultan lógnak a szárakról. Ez a gólyaorr tavasszal még egy dús virágcsomó volt, azonban külseje nyárra sokkal kevésbé mutatóssá vált.

hirdetes

 

7. Szárak a növények tövénél

Ha észreveszed korán virágzó növényeidről, hogy kezdenek lekonyulni és erőtlenné válni, akkor érdemes közelebbről is megvizsgálni őket. Nagy valószínűséggel új, kisebb szárakat találsz majd a tövüknél. Ez azt jelzi, hogy a növény készen áll megfiatalítani magát. Jó példa erre ez a képen látható gólyaorr is. A páfránylevelű szívvirágoknál és a mályvaféléknél is megfigyelhető ez a jelenség.

8. Metszés a fiatalítás céljából

Amikor egy növény öregebb levelei viseletessé válnak, érdemes visszametszeni őket arra a szintre, ahol friss szárak vannak, vagy teljesen a tövükig. A legtöbb friss kertész képtelen rávenni magát egy egész növény visszametszésére, de ezt a látszólag kegyetlen cselekedetet a növények idővel meghálálják majd.

9. Visszavágás alakformálás céljából

Az utolsó visszavágási technikának semmi köze a régi virágok és levelek lenyisszantásához. Egyes növények, különösen az ősszel virágzó fajták, hajlamosak olyan magasra nőni, hogy egy idő után képtelenek megtartani saját magukat. A képen néhány magasra nőtt, de nem eléggé szétterjedt mirigyes őszirózsa látható. Ha ez a növény virágokat hozna, akkor egyszerűen eldőlne a súlyuk alatt. Ahhoz, hogy valamivel zömökebbé tedd növényeidet, vágd őket vissza magasságuk 2/3-ára, amint elérik 15-20 cm-t. Ezzel arra ösztönözheted őket, hogy több szárat hozzanak.

hirdetes

Hagyd őket nőni nagyjából egy napig, majd ismét vágj vissza 1/3-ot a magasságukból. Ezt követően teljes, zömökebb formát vesz majd fel több szárral és virággal, amik talán később nyílnak, de nagyobb számban. Rendszeres visszacsípésekkel, az elvirágzott virágok eltávolításával és metszéssel virágoskerted egészségesebb, bujább lesz, és az egész szezonban tele lesz virágokkal. Minél több időt töltesz növényeid mellett, annál hamarabb veheted majd észre a különböző problémákat, és annál előbb cselekedhetsz majd, hogy megoldhasd őket.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2020-07-07

Vegyszermentes kertészkedés – 5 organikus tipp a teljesen vegyszermentes kertért!

Vegyszermentés kertészkedés, tippek a teljesen vegyszermentes kertészkedésért, mostani cikkemben mindent elmondok nektek a vegyszermentes kertészkedésről.

2020-08-03

A szőlő augusztusi növényvédelme

A szőlő nyári növényvédelme, a szőlő augusztusi növényvédelme, most mindent megtudhattok a szőlő nyári növényvédelméről! Olvasd el cikkünket a szőlő növényvédelméről.

2020-07-15

Tudtad? Cserépben is termeszthetünk isteni sárgarépát!

Cserépben is van lehetőségünk sárgarépát termeszteni, mostani cikkemben elmondok nektek mindent a sárgarépa cserépben való termesztéséről!

2020-06-13

Filléres csodaszer – Készítsünk kalciumos levéltrágyát házilag!

Saját kezűleg készíthetünk, fillérekből kalciumos levéltrágyát, most elmondjuk nektek, hogyan és miért érdemes mindenkinek kalciumos levéltrágyát készítenie!

2020-06-10

Levéltetvek elleni szerek – Melyik mire jó és hogyan alkalmazzuk?

Levéltetvek elleni szerek bemutatása, melyik levéltetű elleni szer mire való, hogyan alkalmazzuk a levéltetű elleni szereket? Most mindent elmondunk a levéltetvek elleni szerekről.

2020-06-09

Hogyan lehet hatalmas, különleges illatú bazsalikombokrod? Szakértőnk titkai segítenek!

Legyen neked is hatalmas, és különleges illatú bazsalikombokrod! Szakértőnk olyan tippeket oszt most meg, amik segítenek abban, hogy a bazsalikombokrod akkora legyen, mint még soha!

2020-07-31

Csodaszép párnácskák a kertben – Termessz te is havasi gyopárt!

A havasi gyopár nagyon különleges, csodálatosan szép növény, mindenkinek a kertjében ott van a helye. Most mindent elmondok nektek a havasi gyopárról!

2020-08-07

Augusztusi ültetés a kiskertben – Zöldségek és fűszernövények a nyár végére

Augusztusban is ültethetünk még zöldségeket, valamint fűszernövényeket bátran, mostani cikkemben megmutatom nektek, mely zöldségeket lehet augusztusban ültetni!

További cikkek ebben a témában
hirdetes
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
80 300
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
5 975 389
Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés Növényvédelem