Kerti növények gondozása – visszacsípés, metszés, visszavágás

hirdetes

Kerti növények gondozása – visszacsípés, metszés, visszavágás

Szélesi Ferenc - Főkertész
Kerti növények gondozása – visszacsípés, metszés, visszavágás

4. Visszacsípés kontra visszanyírás

Habár a keskenylevelű menyecskeszemekről visszacsípéssel is eltávolíthatók az elvirágzott virágok, a bimbók mennyisége és egymáshoz való közelségük igazi rémálommá teheti a csipkedés folyamatát. Az ilyen jellegű növényeknél jobban teszed, ha megvárod, míg a bimbók nagy része elvirágzik, majd egyszerre visszanyírod az egész növényt a felére vagy egyharmadára. Nem lesz szüksége sok időre, hogy újra megerősödjön és újabb bimbókat hozzon.

5. Visszanyírás

Nem csak a sok virággal rendelkező növényeknél használható a visszanyírás az elvirágzott virágok eltávolítására. A macskamenta és az évelő gólyaorr virágai általában egyszerre nyílnak virágzanak el. A képen a macskamenta néhány centis visszanyírását láthatjuk. Ez arra ösztönzi a növényt, hogy új hajtásokat és bimbókat hozzon.

6. Levélzet kiszáradása

Néhány korán virágzó növény már nyár közepére viseletesnek, kimerültnek tűnhet. Ilyenkor öregedő levelekre lehetsz figyelmes a növény külsőbb részein, amint lekonyultan lógnak a szárakról. Ez a gólyaorr tavasszal még egy dús virágcsomó volt, azonban külseje nyárra sokkal kevésbé mutatóssá vált.

hirdetes

 

7. Szárak a növények tövénél

Ha észreveszed korán virágzó növényeidről, hogy kezdenek lekonyulni és erőtlenné válni, akkor érdemes közelebbről is megvizsgálni őket. Nagy valószínűséggel új, kisebb szárakat találsz majd a tövüknél. Ez azt jelzi, hogy a növény készen áll megfiatalítani magát. Jó példa erre ez a képen látható gólyaorr is. A páfránylevelű szívvirágoknál és a mályvaféléknél is megfigyelhető ez a jelenség.

8. Metszés a fiatalítás céljából

Amikor egy növény öregebb levelei viseletessé válnak, érdemes visszametszeni őket arra a szintre, ahol friss szárak vannak, vagy teljesen a tövükig. A legtöbb friss kertész képtelen rávenni magát egy egész növény visszametszésére, de ezt a látszólag kegyetlen cselekedetet a növények idővel meghálálják majd.

9. Visszavágás alakformálás céljából

Az utolsó visszavágási technikának semmi köze a régi virágok és levelek lenyisszantásához. Egyes növények, különösen az ősszel virágzó fajták, hajlamosak olyan magasra nőni, hogy egy idő után képtelenek megtartani saját magukat. A képen néhány magasra nőtt, de nem eléggé szétterjedt mirigyes őszirózsa látható. Ha ez a növény virágokat hozna, akkor egyszerűen eldőlne a súlyuk alatt. Ahhoz, hogy valamivel zömökebbé tedd növényeidet, vágd őket vissza magasságuk 2/3-ára, amint elérik 15-20 cm-t. Ezzel arra ösztönözheted őket, hogy több szárat hozzanak.

hirdetes

Hagyd őket nőni nagyjából egy napig, majd ismét vágj vissza 1/3-ot a magasságukból. Ezt követően teljes, zömökebb formát vesz majd fel több szárral és virággal, amik talán később nyílnak, de nagyobb számban. Rendszeres visszacsípésekkel, az elvirágzott virágok eltávolításával és metszéssel virágoskerted egészségesebb, bujább lesz, és az egész szezonban tele lesz virágokkal. Minél több időt töltesz növényeid mellett, annál hamarabb veheted majd észre a különböző problémákat, és annál előbb cselekedhetsz majd, hogy megoldhasd őket.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2021-03-10

Enyhe fagyok, fagykár – így védekezz ellene, illetve mentsd meg növényeidet

Tavasszal még érheti növényeidet fagykár a már enyhébb fagyok végett. Most mindent megtudhatsz róla - hogyan védekezz ellene, hogyan mentsd meg növényeidet.

2021-05-07

Finom megjelenésű szobanövény – ismerd meg a párnafüvet!

A párnafű kedvelt szobanövényünk, apró zöld leveleivel, melyek szőnyeget képeznek, s melyek a kaspó szélén futnak lefelé. Most ismerd meg a párnafüvet Te is!

2021-01-14

Így gondozd hortenziáidat a téli hidegben

A hortenziák a kert legszebb virágai közé tartoznak, de a téli fagyok súlyos károkat tehetnek bennük. Nézd meg, hogy hogyan védd meg őket a hideg időjárástól!

2021-01-07

Ezért távolítsuk el mindenképp a gyümölcsmúmiákat!

Sokan kérdezték, hogy miért vannak a fákon aszalódott gyümölcsmaradványok és hogy kell-e velük foglalkozni. Most mindenre választ kaphattok, érdemes velem tartani!

2020-12-22

Egészségesebb, szebb növények élesztő segítségével!

Kevesen tudják, de az élesztőt is használhatjuk arra, hogy a növényeink sokkal szebbek legyenek! Cikkünkben elmondom nektek, hogyan alkalmazhatjátok.

2021-01-07

Így védekezz mérgek nélkül a csigák ellen!

Ha gyakran találkozol csigákkal a kertedben, de nem szeretnél mérgeket bevetni ellenük, akkor íme néhány természetes módszer, amivel védekezhetsz ellenük!

2021-05-08

Bemutatkozik a zöldike – ismerjétek meg ezt a csüngő. csíkos növényt

Ez a kedves, csíkokkal mintázott növény kezdő kertészeknek is tökéletes, nincsenek nagy igényei, rendkívül kedvelt szobanövény. Ismerjétek meg most Ti is!

2021-05-09

Egzotikus szobanövények – ismerd meg Te is a szerencsebambuszt

A szerencsebambusz közkedvelt növény, aki hisz a feng shui hatásában, tudja, hogy nem csak rá de környezetére is szerencsét fog hozni. Ismerd meg most őt Te is!

További cikkek ebben a témában


exon

a DNS-nek (dezoxiribonukleinsav) az a szakasza, amely egy adott fehérje... Tovább

23/2006. (III. 23.) FVM rendelet

a 2004. évi nemzeti hatáskörben nyújtott agrár- és vidékfejlesztési támogatások... Tovább

Tovább a lexikonra
Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés Növényvédelem