Nevelj saját medvehagymát könnyen és egyszerűen

Nevelj saját medvehagymát

FO, ZH
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

A medvehagyma egy finom növény, amit sokoldalúan fel lehet használni a konyhában, és a természetben vadon is megtalálható.


Kinézete miatt azonban könnyen összetéveszthető a gyöngyvirággal, aminek a fogyasztása mérgező, ezért minden évben sok figyelmeztetést kapunk, nehogy összetévesszük a kettőt. Ha szeretnéd elkerülni a banális véletleneket, de nem szeretnél megválni a finom medvehagymától, akkor nevelj a saját kertedben egy keveset!

Nevelj saját medvehagymát otthonodban

A medvehagyma finom és népszerű növény, amit vadon is megtalálhatunk, ugyanis tavasszal, amikor az erdőben sétálunk, már messziről érezhetjük erős fokhagyma illatát. Ám érdemes alaposan szemügyre venni növényt mielőtt begyűjtenénk, mivel a levelei szinte teljesen egyformák a gyönygvirággal, csak ez utóbbi levelei erősen mérgezőek. A medvehagyma viszont finom, egészséges és gyógynövényként tartjuk számon, ezért neked is érdemes otthon tartani belőle egy keveset, vagy akár jó sokat.

Ha szeretnék a saját is házikertünkben medvehagymát termeszteni, ma már az is megoldható szerencsére, mivel az utóbbi években a piacokon is egyre többen árulnak cserepes medvehagymát, vagy kertészetekben is beszerezhetünk belőle pár tövet. A szüretelésnél majd arra figyeljünk, hogy ne tépjük ki szerencsétlen növényt hagymásan a földből, hanem egy ollóval vágjuk le a leveleket a tövekhez minél közelebb. Így a következő szezonra is lesz ebből a szuper gyógynövényből. Erre akkor is mindenképpen ügyeljünk, ha vadon szedjük őket. A tömeges hagymakitépés következtében ugyanis hamar védetté nyilváníthatják a növényt, ahogy az anno a hóvirággal is történt.

Hogyan ültessük?

A medvehagymát a kert árnyékos részébe érdemes ültetni, védett helyre ahol a föld humuszos és tápanyagban gazdag. Másik előnye, hogy egyaránt ültethetjük szabadföldbe, vagy akár egy nagyobb cserép, vagy balkonláda is alkalmas a nevelgetésére. A töveket, késő nyáron vagy kora ősszel ültessük el egymástól 15-20 centiméter távolságra és 5 centiméter mélyen nagyjából. Ültetés után figyeljünk a rendszeres öntözésre, főként a nyár végi kánikulában, nehogy tavaszra kiszáradjanak a hagymák.

 A növény az első évben indul fejlődésnek, a következőtől pedig már szaporodni is elkezd a virágzással elszórt magvakkal és fokhagymák által, így egyre több és több lehet a kezdeti kevésből is. Épp ezért előfordulhat, hogy a kezdeti egy-két tő medvehagyma szép lassan kinővi az ágyását, és újabb területeket követel magának. Ilyenkor nyugodtan szedjünk ki egy részt belőle kis kerti lapáttal és ültessük át kisebb cserepekbe, új ládába, vagy akár el is ajándékozhatunk belőle ismerőseinknek, barátainknak. Biztosan örülni fognak ennek a szép és hasznos növénynek.

Mikor szüretelhetjük?

A friss leveleket legkorábban február végétől, de inkább március elejétől szedhetjük. Érdemes még a virágzás előtt leszedni őket, mert a virágzás utána leveleknek erős fokhagyma illatuk lesz, és csökken a vitamin tartalmuk is. Persze nem egyszerre kell szedni, nyugodtan apránként és folyamatosan ráérünk, mivel a virágzás is fokozatos, hiszen a növény ekkor minden tápanyagot a virágzásra fordít és csak erre koncentrál.

Hogyan használjuk?

A leveleket adhatjuk salátákhoz, levesekhez, kefirhez, vagy joghurthoz, de rengeteg ételhez fűszerként is tökéletesen passzol. A főzésnél arra kell ügyelni, hogy csak a főzés végén adjuk a felaprított medvehagymát az ételekhez, mert így nem csökken az illóolaj és vitamin tartalma. Szerencsére többféleképpen tartósíthatjuk is ezt a nagyszerű növényt.

Ha véletlenül túl sok medvehagymát szedtünk, a megmaradt leveleket szárítva, vagy fagyasztva is tárolhatjuk, de akár a megmosott leveleket egy konyharuhába csavarva a hűtőszekrényben is tárolhatjuk 1-2 napig. Ha sokkal tovább szeretnénk eltartani, készíthetünk belőle olajat is. A medvehagyma rendkívül egészséges gyógynövény, mivel magas a C-vitamin tartalma, továbbá magnézium,  és vas is található benne nagy mennyiségben. Gyógyhatásai közül a legismertebbek a vértisztítás, a vesetisztítás, és a magas vérnyomás csökkentése.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-07-01

Mutatok pár ötletet a cukkini felhasználásához, hogy ne menjen kárba a termés

Bár gyönyörű álom, hogy a kertünkben ültetett cukkini folyamatosan annyit terem, amennyire éppen szükségünk van, de nagyon gyakori, hogy berobban a termés.

2024-07-04

Másodvetés a kertben - Mutatom miket és hogyan ültess ilyenkor

A júliusi betakarítással még közel sem ért véget a kertészkedés. Pont ilyenkor jön el az ideje a másodvetésnek. Mutatom miket és hogyan ültess ilyenkor.

2024-07-05

Ezekkel a természetes ellenszerekkel tudsz védekezni a földibolhák ellen

Apró lyukak jelentek meg a növényeiden? Látod az apró, ugráló, fekete bogarakat is? Valószínűleg földibolhával van dolgod. Ezek a természetes ellenszerei.

2024-07-22

Kiirthatatlan gyomnövények a kertben? Ezektől minél előbb szabadulj meg!

Vannak olyan gyomnövények, amelyek mindent megtesznek azért, hogy átvegyék az uralmat a kertben. Vedd fel velük a harcot, olvasd el cikkünket a gyomokról.

2024-07-22

Aszály Magyarországon: a csapadékhiány és forróság kihívásai

Az utóbbi években Magyarországot sújtó forró időjárás, aszály egyre súlyosabb problémákat okoz mind a mezőgazdaságban, mind a lakosság hétköznapjaiban.

2024-07-01

A piros paprika érése: A zöldtől a pirosig tartó izgalmas utazás

A piros paprika a magyar gasztronómia elengedhetetlen eleme. Most megismerheted érésének folyamatát, és a kémiai magyarázatot arra, hogyan válik pirossá.

2024-07-22

Kerti növények szaporítása egyszerűen! Nézd meg, hogyan!

A kerti növények szaporítása egy igazán örömteli feladat. Most mutatunk néhány hasznos információt, ami segít sikeresen szaporítani kedvenc növényeidet.

2024-07-25

Az igazság a zöld paradicsomról! Ehető vagy mérgező?

A zöld paradicsom egy rejtélyes és megosztó növény a gasztronómia világában. A kertészek rendszeresen találkoznak vele. Tudd meg, hogy el lehet-e fogyasztani.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Akác felhasználása

A szakértők szerint az egyik legtartósabb fafajta az akác, így kültéri felhasználásra... Tovább

klamídiák okozta betegségek

kerekded, egyszerű kettéhasadással és csak a sejtekben szaporodó mikroorganizmusok a... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert kert Növénytermesztés