Minden, amit tudni érdemes a naspolyáról - gondozása, termesztése, felhasználása, jótékony hatásai

Minden, amit tudni érdemes a naspolyáról

Szélesi Ferenc - Főkertész, ZH
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Minden, amit tudni érdemes a naspolyáról

Ültetési körülmények

A naspolyák szeretik a fényt, ezért lehetőleg napos helyre telepítsd őket. Ha félárnyékban, vagy foltos fényben vannak, akkor kevesebb gyümölcsöt hoznak majd és ősszel sem lesz olyan pompás aranyszínük. A naspolyák igencsak magas tűréshatárú növények, ezért a legtöbb talajtípusban képesek növekedni.

Ha viszont ideális körülményeket szeretnél biztosítani nekik, akkor nyirkos talajba helyezd őket, mert a vizet is jobban tűrik a legtöbb gyümölcsfánál. Szabad vízelvezetésű, de jó víztartók-képességű talaj optimális számukra, ezért ha túl agyagos a kert, akkor némi tőzeggel, vagy tőzegpótló anyaggal ajánlott kiegészíteni a földet a vízelvezetés és a levegőztetés érdekében. A naspolya levelei és virági könnyedén sérülhetnek az erős szélben, ezért lehetőség szerint szélvédett helyre kerüljenek.

Mikor ültessük a naspolyát?

A naspolyákat november és március között érdemes elültetni. A fák képesek télen megerősödni, ami segít megakadályozni, hogy nyáron túlságosan kiszáradjanak. Ha a tél igazán keménynek ígérkezik, akkor megéri tavaszig várni az ültetéssel.

Az ültetés folyamata

Az ültetéshez egy 75 köbcentis (vagy nagyjából a gyökércsomó méretével egyező) lyukat kell ásni. A kiásott földkupacot keverd össze komposzttal és egy maréknyi általános műtrágyával. Szúrj egy rövid fakarót a lyukba, majd állítsd be a fát is, és– ha csupaszgyökerű példány – rázd szét egy kicsit a gyökereit, hogy szétterüljenek a lyukban. Eközben lapátold vissza a lyukba az előbb kiásott, trágyával dúsított földet. Kösd hozzá a fát a karóhoz, majd ha minden a helyére került, öntözd meg alaposan.

Ültetés után

Márciusban adj a fának általános műtrágyát, négyzetméterenként 70 grammnyit a gyökérterületre. A trágyázást követően húzz köré talajtakarót jól érlelt szerves trágyából vagy komposztból. Emellett jó adag nedvességre is szüksége lesz a fának, hogy erősen növekedhessen és jó termést hozhasson. A fiatalabb fákat különösen a szárazabb időszakokban ajánlott alaposan megöntözni, az első 3-4 év tavaszán és nyarán.

Ültetés maggal

A neves fajták nem magról teremnek, de ha szeretnéd magról nevelni naspolyáidat, akkor szeptember vagy október környékén ültesd el őket magkpomosztba és helyezd őket hidegágyba. A csírázás teljesen kiszámíthatatlan, de ha a palánták elég nagyra nőnek, akkor átültetheted őket külön cserepekbe vagy egy külön számukra kialakított ágyásba, ahol 3-4 évig növekedhetnek, míg végső helyükre nem ülteted őket. A következő oldalon még több hasznos információ vár!

A naspolya metszése és alakítása

A kifejlett fákat nem érdemes metszeni, mert azzal nagy valószínűséggel csak elrontanád az alakjukat. Egyedül a gyenge, elhalt, vagy egymást keresztező ágakat kell eltávolítanod a fáról, amit márciusban végezz el. A fiatalabb fákról visszavághatod az alsó ágakat ha szeretnél egy ingyen szárat, egyéb esetben viszont minden oldalsó hajtást visszavághatsz 2-3 levélig október és március között. Amikor a fa eléri a kívánt magasságot, csípd le a legfelső hajtást hogy oldalsó növekedésre sarkalld – ezekből alakulnak majd ki a főbb ágak.

A naspolya kártevői és betegségei

A naspolyák meglehetősen könnyű esetek ilyen tekintetben, de veszélyeztetheti őket a galagonyák leveleinek foltosodása, ami fekete, 1-2 milliméteres foltok formájában jelenhet meg a levélzeten.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-06-22

Ezek a házi növényvédő szerek minden kártevőt elűznek a kertből - Hihetetlen, de igaz

A kártevők a legtöbb kerttulajdonos életét megnehezítik, de ezek a házi növényvédő szerek garantáltan megoldják a problémádat. Ne habozz, próbáld ki őket.

2024-06-22

Mit lehet tenni, ha megégtek a növényeim a napon?

Gondoskodj róla, hogy szobanövényeid ne kapjanak túl sok napfényt, mert megéghetnek és elfonnyadhatnak. Mit lehet tenni, ha megégtek a növényeim a napon?

2024-06-21

Kerti munkák a nyár derekán: mit tegyünk a kertben július elején?

Fedezd fel, mit tegyünk a kertben július elején! Tippek zöldségek, gyümölcsök gondozására, fűszernövények betakarítására és a gyerekek bevonására a kerti munkákba.

2024-06-11

Csiga ellen természetesen: egy kertész hasznos tanácsaival

A csigák bosszantó állatok a kertben, ezért érdemes módjával, de ritkítani őket, de természetesen! Semmiképpen se bántsuk a csigákat, kövessük ezeket a tippeket.

2024-06-11

Ez az 5 legjobb tipp lóbogár ellen

A lóbogár a kertek ellensége, sok kertész rémálma, most hoztunk nektek 5 hatásos tippet, amivel kiűzhetitek a lóbogarat a kertetekből és vissza se jön!

2024-06-11

Hogyan védekezz a kukorica baktériumos megbetegedései ellen

Amikor a kukoricatermést jégverés, erős szél vagy heves esők károsítják, a kukorica baktériumos megbetegedései könnyen kialakulhatnak. Íme mit tehetsz ez ellen.

2024-06-21

Ez az a virág, amitől az összes méh bezsong

A varjúháj, különösen a sárga, igazi méh-mágnes, amely nemcsak a kert szépségét növeli, hanem könnyen gondozható is. Ismerd meg, miért imádják a kertészek!

2024-06-21

Hogyan használjuk a metélőhagymát - A kertben és a konyhában

Fedezd fel, hogyan használhatod a metélőhagymát a kertben és a konyhában. Ismerd meg termesztési tippeket és finom recepteket, amelyekkel feldobhatod ételeidet!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Darius (DS 4060)

Cukorrépa Cél: rizománia toleráns Leírás:Monogerm, diploid hibrid, a csíranövény... Tovább

bélelzáródás

elsősorban mechanikai okok (eltömődés, összenyomatás, lefűződés, a —>sérv... Tovább

Tovább a lexikonra
Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés Növényvédelem