Minden, amit tudni érdemes a naspolyáról - gondozása, termesztése, felhasználása, jótékony hatásai

hirdetes

Minden, amit tudni érdemes a naspolyáról

Szélesi Ferenc - Főkertész, ZH
Minden, amit tudni érdemes a naspolyáról

Ültetési körülmények

A naspolyák szeretik a fényt, ezért lehetőleg napos helyre telepítsd őket. Ha félárnyékban, vagy foltos fényben vannak, akkor kevesebb gyümölcsöt hoznak majd és ősszel sem lesz olyan pompás aranyszínük. A naspolyák igencsak magas tűréshatárú növények, ezért a legtöbb talajtípusban képesek növekedni.

Ha viszont ideális körülményeket szeretnél biztosítani nekik, akkor nyirkos talajba helyezd őket, mert a vizet is jobban tűrik a legtöbb gyümölcsfánál. Szabad vízelvezetésű, de jó víztartók-képességű talaj optimális számukra, ezért ha túl agyagos a kert, akkor némi tőzeggel, vagy tőzegpótló anyaggal ajánlott kiegészíteni a földet a vízelvezetés és a levegőztetés érdekében. A naspolya levelei és virági könnyedén sérülhetnek az erős szélben, ezért lehetőség szerint szélvédett helyre kerüljenek.

Mikor ültessük a naspolyát?

A naspolyákat november és március között érdemes elültetni. A fák képesek télen megerősödni, ami segít megakadályozni, hogy nyáron túlságosan kiszáradjanak. Ha a tél igazán keménynek ígérkezik, akkor megéri tavaszig várni az ültetéssel.

Az ültetés folyamata

Az ültetéshez egy 75 köbcentis (vagy nagyjából a gyökércsomó méretével egyező) lyukat kell ásni. A kiásott földkupacot keverd össze komposzttal és egy maréknyi általános műtrágyával. Szúrj egy rövid fakarót a lyukba, majd állítsd be a fát is, és– ha csupaszgyökerű példány – rázd szét egy kicsit a gyökereit, hogy szétterüljenek a lyukban. Eközben lapátold vissza a lyukba az előbb kiásott, trágyával dúsított földet. Kösd hozzá a fát a karóhoz, majd ha minden a helyére került, öntözd meg alaposan.

hirdetes

Ültetés után

Márciusban adj a fának általános műtrágyát, négyzetméterenként 70 grammnyit a gyökérterületre. A trágyázást követően húzz köré talajtakarót jól érlelt szerves trágyából vagy komposztból. Emellett jó adag nedvességre is szüksége lesz a fának, hogy erősen növekedhessen és jó termést hozhasson. A fiatalabb fákat különösen a szárazabb időszakokban ajánlott alaposan megöntözni, az első 3-4 év tavaszán és nyarán.

Ültetés maggal

A neves fajták nem magról teremnek, de ha szeretnéd magról nevelni naspolyáidat, akkor szeptember vagy október környékén ültesd el őket magkpomosztba és helyezd őket hidegágyba. A csírázás teljesen kiszámíthatatlan, de ha a palánták elég nagyra nőnek, akkor átültetheted őket külön cserepekbe vagy egy külön számukra kialakított ágyásba, ahol 3-4 évig növekedhetnek, míg végső helyükre nem ülteted őket. A következő oldalon még több hasznos információ vár!

hirdetes

A naspolya metszése és alakítása

A kifejlett fákat nem érdemes metszeni, mert azzal nagy valószínűséggel csak elrontanád az alakjukat. Egyedül a gyenge, elhalt, vagy egymást keresztező ágakat kell eltávolítanod a fáról, amit márciusban végezz el. A fiatalabb fákról visszavághatod az alsó ágakat ha szeretnél egy ingyen szárat, egyéb esetben viszont minden oldalsó hajtást visszavághatsz 2-3 levélig október és március között. Amikor a fa eléri a kívánt magasságot, csípd le a legfelső hajtást hogy oldalsó növekedésre sarkalld – ezekből alakulnak majd ki a főbb ágak.

A naspolya kártevői és betegségei

A naspolyák meglehetősen könnyű esetek ilyen tekintetben, de veszélyeztetheti őket a galagonyák leveleinek foltosodása, ami fekete, 1-2 milliméteres foltok formájában jelenhet meg a levélzeten.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-08-01

A növényeink újjáélesztése, ha hőkárt szenvedtek

A legrosszabb, ami megtörtént növényeinkkel a hőkár. Ellenőrizd a növényeidet, és ha elhervadtak vagy leégtek, akkor tedd meg a fontos lépéseket hőkár esetén!

2022-07-31

Miért rohad a paradicsomom alja? – kérdések és válaszok a virágzás utáni rothadásról

Te is találkoztál már azzal a problémával, hogy a paradicsomgyümölcseid alja rohadni kezdett ott, ahol korábban virág volt rajta? Mutatjuk, mi áll a hátterében!

2022-07-31

Minden, amit a hortenzia neveléséről tudni érdemes

Ha nem virágoznak a hortenziáid, vagy csak néhol szárad a lebvelük, nem reménytelen a helyzet. Még Neked is lehetnek gyönyörű hortenziáid! Mutatjuk, hogyan!

2022-07-31

Hogyan állítsuk meg az invazív növények terjedését?

Kezdenek teret hódítani a kertedben a nem őshonos növények? Mutatunk néhány módszert amivel lelassíthatod, megállíthatod és akár meg si előzheted a terjedésüket!

2022-07-21

Miért fehéredik ki a cukkini levele? – Ez a 3 oka lehet!

Mik is lehetnek a cukkini leveleinek kifehéredésének okai? De ami még fontosabb mi lehet rá a megoldás? Fehér foltok a cukkini levelein - Mit tegyünk?

2022-07-18

Hogyan tartsuk életben a növényeket aszályban?

Itt az aszály és a növények már teljesen kivannak a csapadékmentes nyári hónapoktól. Hogyan tudjuk életben tartani a növényeket aszály idején? Itt kiderül!

2022-07-31

Vízipálma – avagy esernyős szobanövények: Információk az esernyőnövény termesztéséről és gondozásáról

A vízipálmát esernyőnövénynek is hívják, ugyanis míg valódi levelei a szárára csavarodnak - igazán egzotikus hatást keltve, fellevelei kis esernyőt képeznek.

2022-07-31

Mikor és hogyan érdemes szüretelni a retket?

Szeretnél tavasztól az első fagyokig folyamatosan friss retket fogyasztani a saját kertedből? A kulcs az, hogy időben szüreteld, és ültesd újra. Mutatjuk, mikor!

További cikkek ebben a témában


klór (Cl)

a halogénelemekhez tartozó sárgászöld színű, fojtó, mérgező gáz. Erős oxidáló... Tovább

citogenetika

a genetika és sejttan határterülete. Foglalkozik a kromoszómák szerkezetével,... Tovább

Tovább a lexikonra
Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés Növényvédelem