Napraforgó termesztése eredményesen

Napraforgó termesztése - Tippek a napraforgó termesztéséhez

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Napraforgó termesztési tanácsok

Fény

Remélhetőleg senkit nem lep meg, hogy a napraforgók imádják a napot. Ültetéskor tehát fontos szempont, hogy olyan helyre kerüljenek, ahová legalább napi 6-8 órányi napfény esik.

Talaj

A napraforgók gyökereinek sok helyre van szükségük a növekedéshez, ezért különösen jól érzik magukat laza, jó vízelvezetésű talajban. Az ágyás előkészítéséhez minden növénynek áss fel egy 60 cm mély, 90 cm széles részt. A napraforgók a 6 és a 7,5 közötti pH értéket kedvelik.

Öntözés

A napraforgók jól tűrik a szárazságot, ezért könnyű túlöntözni őket – ezt mindenképpen került el. Heti egy alkalommal elég egy nagy adag vizet adni nekik, de ha különösen száraz az idő, akkor egy kicsit többet is adhatsz nekik minden alkalommal (értelemszerűen esős időben kevesebbel is beérik). Terjengős gyökérzetük miatt az öntözést 7-10 centire a tövüktől végezd.

Táplálás

Ültetéskor használj tápanyagokban gazdag komposztot, vagy lassú kieresztésű kevés nitrogént tartalmazó műtrágyát (például 5-10-10-et). A napraforgóknak fejlődésük során nem lesz túl sok szükségük a műtrágyára, de ha úgy véled, hogy jól jönne nekik egy kis támogatás, akkor erősen felhígítva öntözz el egy keveset a növény tövétől úgy 15 cm-es távolságú körben.

Ültetés

A napraforgókat érdemes közvetlenül a talajba ültetett magokról nevelni, méghozzá az utolsó fagy után. A nagyobb változatokat egymástól 75 centire elhelyezett sorokban érdemes ültetni, az alacsonyabbak azonban közelebb is kerülhetnek egymáshoz. A magvakat ne ültesd 2,5 centinél mélyebbre.

Támasztékok

A magasabb napraforgókon segíthet egy-egy bambuszkaró az egyenesben maradásban. 

Kártevők

A napraforgókat csak a nagyobb testű kártevők veszélyeztethetik (nyulak, mókusok, stb.), ezért ha ezek előfordulnak a környékeden, akkor érdemes drótkerítést emelni növényeid köré. A mókusoktól és madaraktól való védelem érdekében takard le a fejeket kerti gyajúval. A következő oldalon elmondom, mire használhatod fel a napraforgót!

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Prestige (CSBA 4651-14)

Tavaszi árpa Cél: sörárpa Leírás:A fajta növekedési típusa korai fejlõdési stádiumban... Tovább

ragadós száj- és körömfájás

az Aphtho vírus nemzetség különféle típusai okozta, rendkívül ragályos és veszélyes,... Tovább

Tovább a lexikonra
Növénytermesztés