notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Öntözés, vízpótlás, szivattyúzás napelemes szivattyúval

Hirdetés

Öntözzünk napelemes szivattyú segítségével

Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

A vízpótlás – legyen az egy horgásztó szinten tartása, vagy egy szántóföldi, kerti növénykultúra öntözése, vagy az állatok itatása – egyre nehezebben költségesebben megvalósítható, ugyanakkor az esetek jó részében elkerülhetetlen tevékenység. Pénzbe kerül maga a víz is, helytől, mennyiségtől, víznyerési módszertől függően komoly összegeket kell vízdíjként fizetni. Fizetni kell ugyanakkor azért az energiáért is, amivel magát a vízpótlást biztosítjuk: a szivattyúkat működtető elektromos energiáért, dieselolajért, benzinért, és fizetni kell legtöbbször a kezelő személyzetért is.

Öntözés szivattyúzás a Nap energiájával!

 

A vízszivattyúzás költség- és energiaproblémái

 

Nem kell sokat bizonygatni, hogy az öntözés mára meglehetősen költséges, ám a mind jobban érezhető klímaváltozás miatt egyre szükségesebb művelet, esetenként elengedhetetlen a sikeres termésbetakarításhoz. Kézenfekvő módszerként jelentkezik mára a napenergia alkalmazása a jelenlegi energiahordozók helyett: mégpedig legegyszerűbben a villamos áramot termelő napelemekkel oldhatjuk meg energiagondjainkat. Hozzátehetjük még, hogy a napelemes energiatermelés lehetősége kiválóan követi a vízigény változását: az esetek zömében akkor van szükség több vízpótlásra, ha süt a nap.

 

Nem igazán probléma, ha esős időben nem megy az öntözőberendezés, vagy kevesebb víz kerül a halastóba. A napelemek árának csökkenésével már olcsóbban tudunk közepes vagy kismennyiségű vizet kijuttatni hosszú távon egy adott vízpótláshoz, mint aggregátoros megoldásokkal. Egy-egy ilyen kiépített rendszer élettartama 20-30 év, minimális javítási, karbantartási munkával. A működtető elektromos áram korszerű, messzemenő automatizálást, távvezérelhetőséget is jelent.

Öntözés szivattyúzás a Nap energiájával!

 

Van azonban néhány nagyon fontos ismérv, amit szem előtt kell tartani, mielőtt egy ilyen, napenergiával táplált rendszert megvásárolunk, betervezünk.

 

  • A napenergiás szivattyúzás napi mennyiségi szivattyúzás, ez a mennyiség nyilván az „energiaforrás”, azaz a Nap járásához igazodik. Nem lehet bármikor bekapcsolni, ám az jól számolható, hogy egy nap alatt mennyi víz kerül kiszivattyúzásra. Tartály, tárolás szinte minden esetben szükséges a kiegyenlített(tebb) vízfelhasználáshoz. Megfelelő szoftverrel jó közelítéssel kiszámolható a havi vízhozam.

 

  • Nem igazán alkalmas olyan berendezések közvetlen működtetésére, ahol a stabil, nagy nyomásnak (3-5 bar) alapvető szerepe van (pl. szórófejek üzemeltetésére), pedig sokszor elhangzik ez az igény.

 

  • Általában igaz, hogy régebbi, legtöbb esetben már vízpazarlónak minősülő itató- vagy öntözőrendszert nem rentábilis napelemes áramellátással üzemeltetni, túlzott teljesítményigényük miatt. A rendszer újragondolása szükséges, legtöbbször szivattyúcserével.

 

  • Eseti kivételtől eltekintve speciális, napelemes célra készült szivattyú szükséges: még a kisebb 400-800wattos hálózati áramról (230V AC) működő szivattyúkat sem lehet napelemről működtetni drága és sokszor bizonytalanul működő átalakítók (inverterek) nélkül.

 

  • A napelemmel működő szivattyúberendezéseket úgy kell megtervezni, hogy ne legyen szükség akkumulátorra a tároláshoz: tárolni a vizet kell (éjjelre, másnapra, harmadnapra) nem pedig a villamos áramot, mert az akkumulátorok nagyon költséges és hamar elromló (2-4 év) elemei a rendszernek.

 

  • Ha van hálózati (230V) áram, akkor egy úgynevezett szaldós hálózatra kapcsolt napelemes rendszer a legjobb megoldás, nullára hozva az addigi szivattyúzási költségeket.
 
Öntözés szivattyúzás a Nap energiájával!

 
Példaként a német LORENTZ cég szivattyúját vettem alapul, de hasonló funkciójú szivattyúkat gyárt a Grundfoss cég is. Kétféle, precíziós kivitelű búvárszivattyúról beszélhetünk: helikális (csavar) szivattyút nagy (10-19 bar) nyomásra, kis vízhozamra (2-20 m3/nap) és a cenrifugál szivattyút alacsonyabb (2-6 bar) nyomásra, nagy vízhozamra (10-250 m3/nap(. Mindkét szivattyúnak közös jellemzője a teljesen rozsdamentes, szerelhető, javítható fém kivitel. Ezen belül külön figyelmet érdemel a szivattyú lelke, a működtető motor, amit kifejezetten napelemes célra fejlesztettek ki.

 

Állandó, ritkaföldfém mágneses, kiöntött háromfázisú tekercsekkel rendelkezik. Csapágyazása különleges: vízkenésű bronz siklócsapágyak és kerámia talpcsapágy. A motor víztöltésű, 10-14 fokos vízbe merült, túlmelegedés kizárt. Itt is megemlítjük: mivel a motorban némi vízcirkuláció van, nagyon fontos a víz tisztasága, homokmentessége. Már kismértékű homokszennyeződés is csapágybemaródást okoz, jelentősen csökkentve az élettartamot. Ez az élettartam általában 6-8 év, de találhatók már 10 év óta üzemszerűen használt példányok is.

Hirdetés


A napelemekkel kialakított szivattyúrendszer biztonságosan, teljesen automatikusan működik, hosszabb időre magára hagyható. Ez azonban nem ellenőrzésmentes üzemet jelent! Egy „beállt” rendszert is érdemes szemrevételezéssel ellenőrizni 3-4 hetente.

Öntözés szivattyúzás a Nap energiájával!

 

A napelemes energiatermelő rendszer


A napelemeket stabil vagy forgatható állványzatra kell elhelyezni, déli irányban, jól benapozott, árnyékmentes területen. Lehetőleg a kút közelében legyenek, bár 100-200 méteres távolságból is lehetséges az áramellátás. A felnövekvő növényzet, az állatok kártevését jelentősen csökkenthetjük, ha a napelemek alsó szélét legalább 1 méteres magasságban szereljük. Erdőben, vagy legelőn ajánlatos a legalább 4-5 méter magas 3”-os vasoszlop, vagy ennek megfelelő erősségű fa tartószerkezet. A napelemek tartószerkezet rögzítéséhez mára szabványos alumínium és rozsdamentes rögzítő elemeket fejlesztettek ki. Ezek garantálják az akár 25-30 éves élettartamot, és egyben, – ha szükséges – a problémamentes átszerelés átalakítás lehetőségét is.


Forgatható, napkövető napelem rendszerek


Meglepően hangzik, de nyáridőben (a fő öntözési idényben) a napelem forgatóval akár 80%-kal növelhető ugyanazon szivattyúval kivett vízmennyiség! Tehát érdemes ebben gondolkodni, különösen, ha amúgy is napi munka van a gyümölcsösben, üvegházban, az öntözött területen. Egy egyszerű, de automatikus „háromlábú” napkövető rendszer rövid idő alatt behozza az árát, mivel majdnem duplán tudjuk kihasználni a szivattyút.


A kút


Pontosabban a víznyerési lehetőség, hiszen tóból, patakból is szivattyúzhatunk vizet. A szivattyúk csak tiszta víz szivattyúzására alkalmasak, melynek hőmérséklete ne haladja meg (csavarszivattyú) eseten a 20 oC-ot. Ha fúrt kútról van szó, ennek átmérője 110 milliméteres legyen, maga a szivattyú 98 mm. A kút vize ne legyen homokos, megfelelő technológiával még az alföldi talajokon is biztosítható ez.

A szivattyút soha nem szabad a kút aljára helyezni, legjobb helyen ott van, ahol legalább 1 méter vízréteg mindig marad felette, és ez a hely nem esik egybe az úgynevezett szűrőkosár helyével, magyarán nem ott jön be a víz a kútcsőbe oldalról. A kút paraméterei az évek folyamán változnak. Jellemző ma Magyarországon az 1-2 méteres vízszintsüllyedés az 5-6 évvel ezelőtti állapotokhoz képest.

Nem alkalmasak az Alföldön nagy számban található 60 mm átmérőjű, műanyag béléscsöves kutak ezekhez a szivattyúkhoz. 5-6 méteres vízszintjük pár éve még jó volt a lábszelepes, egyszerű szivattyúkhoz, a lesüllyedt vízszint már csak búvárszivattyúval érhető el.

Öntözés szivattyúzás a Nap energiájával!

 

Csepegtető rendszer kialakítása


Olcsó, szinte ingyenes működési költségű csepegtető rendszert lehet kialakítani napenergiás működtetéssel. Sajnos az eddigi „fojtásos” nyomásbeállítás itt nem működik: a napelemes  szivattyú nyomása ezen a módon nem stabilizálható. A legjobb  hosszútávú megoldás a magas (7-10 m) tartály kiépítése,  melyből aztán pontosan beállított nyomással érkezik az  öntözővíz, akár szűrve, tápanyaggal dúsítva. A tartály feltöltése,  utántöltése – nyilván a nap járásától függő vízmennyiséggel megfelelő méretezéssel nagy biztonsággal megoldható.

 

Nagyobb  területet több tartállyal, a nyomás miatt több, rövidebb   öntözőfürttel, alacsony nyomáson is működő csepegtető fejekkel. Elég nagy tartállyal még az éjjeli öntözés is megoldható, több  napos, esős időben pedig nincs szükség öntözésre. A rendszer  kialakításához egy csomó számítás szükséges, így számításba  kell venni: a kút vízhozamát, a szükséges szivattyú teljesítményét, a szükséges napelemes teljesítményt, a tartály térfogatát, magasságát, a csepegtető rendszer hidraulikai jellemzőit. A felsoroltak összhangja esetén tulajdonképp beavatkozás nélkül működik a rendszer, ha lehetőség van a talaj víztelítettségének mérésére, akár automatikusan indul és le is áll.

Hirdetés


Tófeltöltő, vízpótló rendszerek


Kifejezetten jó megtérülési értékkel rendelkezik a halastavak, élménytavak vízpótlásának biztosítása. Egyszeri beruházással évtizedekre megoldható a szükséges vízszint, stabilizálása. Ezek a szivattyúk általában nagy (80-250 m3/nap) teljesítményűek, akár több kilowattos napelemes rendszer tartozik hozzájuk. Ha a tóba egy vízszintmérőt építünk, a szivattyúállomás teljesen automatikusan dolgozik. Még télen is működik, ha egyébként a csövek fagyvédelmét biztosítjuk.

Öntözés szivattyúzás a Nap energiájával!

 

Állatok itatása, vaditatók, dagonyák


A magyarországi napelemes szivattyúk zöme ilyen célt  szolgál: a felhasználás helyén vízre nagy szükség van,   energiacsatlakozási lehetőség pedig egyáltalán nincs.  Például erdőben, vagy nagykiterjedésű legelőn. Kút fúrására  általában mindenütt jó lehetőség nyílik, a napelemmel  táplált, akár mobilan telepíthető szivattyú pedig végső  megoldást ad a nem egyszer mesterséges forrásnak álcázott víznyerésre. A traktoros lajtos kocsi, vagy az aggregátor  helyett egyértelműen rentábilisabb megoldás.

 

Állatok itatásával, tanyák vízellátásával kapcsolatban már jóval szigorúbban jelentkezik a vízellátás biztonságának kérdése. Itt borús, esős időben is szükség van ivóvízre. Mindenképp szükség van egy megfelelő tároló tartályra, amiben több napra való ivóvízmennyiséget lehet elhelyezni, ehhez kell a szivattyúrendszert megtervezni. Tárolónak jól bevált a megfelelően kimosott 1 m3-es IBC műanyagtartály, akár 4-5 egymáshoz köthető. Az itt tárolt víz gravitációs úton kerül a felhasználási helyre. Megfelelő magasságban (domboldal, földhányás, állvány) elhelyezett tároló ad akkora nyomást, hogy az önitatók, automata öblítőrendszerek, gázbojlerek problémamentesen üzemelnek róla. A tartályokat – vízállásjelző úszó beépítése mellett praktikusan 1-2 méter szalmaburkolattal szigetelhetjük fagyás és melegedés ellen.


Ha napfény híján (december) végképp nem tudnánk feltölteni tartályunkat, van áthidaló megoldás: akár egy szivattyú mellé állt autó akkumulátoráról megoldható a „vészüzem”, de egy aggregátor is kisegíthet pár napra. Ezt az opciót minden esetben érdemes kiépíteni a biztonság kedvéért.

Öntözés szivattyúzás a Nap energiájával!

 

Telepítési költségek, megtérülés


A napelemes vízszivattyúzás kialakítása nyilván költségesebb feladat, mint egy multinál megvásárolt – olcsó 230 voltos búvárszivattyú letelepítése. Megterülésének számítása is nagyon függ attól, hogy milyen más alternatíva áll rendelkezésünkre. Egy vaditató, külterületi csepegtető rendszer esetén akár 1-2 év alatt megtérül, megint más a helyzet, ha az elektromos energia rendelkezésre áll, ám csökkenteni akarjuk költségeinket, vagy akár teljesen hálózatfüggetlen rendszert akarunk létrehozni. Itt bizony akár 10-12 évre is saccolhatjuk a megtérülést – ám utána még 10-15 évi biztosan ingyen van a rendszer. Nagyon sok minden önerőből is megoldható, odafigyeléssel, megfelelő karbantartással egy biztosan üzemelő rendszerünk lesz.


Cikkünk átfogó ismertetést adott a napelemekkel üzemeltetett szivattyúk felépítéséről, javasolt felhasználási módjairól. Energiaínséges, melegedő világunkban a víznek, a vízpótlásnak központi szerepe lesz az élet fenntartásában. Nem mindegy, mennyiért. Erre próbáltunk útmutatást adni.

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

Még több cikk

2019-05-06

A legfontosabb hónap az évben – Májusi teendők a kiskertben

Májusban nagyon sok dolgunk van a kertben, ilyenkor kell mindent megtennünk azért, hogy növényeink egészséges, szépek legyenek, és ekkor biztosíthatjuk nagyobb terméshozamot is!

2019-05-10

Amiről még sehol sem olvashattál - Ilyen talajhőmérsékletet kell biztosítanod növényeid számára

A talajhőmérséklet rendkívül nagy szerepet játszik a növények fejlődésében, cikkünket éppen ezért írtuk most meg nektek, tudjatok meg mindent az ideális talajhőmérsékletről!

2019-10-31

Minden, ami gyömbér – A gyömbér termesztése, jelentősége és felhasználása

A gyömbér a világ egyik legjobb gyógyító csodaszere. Mostani cikkemben elmondom nektek, hogyan termeszthettek gyömbért otthon és hogyan használhatjátok fel a gyömbért.

2019-10-31

15 szabály a szobanövények öntözéséhez – Tartsd be mindet!

15 szabályt mutatok most nektek a szobanövények öntözéséhez, mindet érdemes betartanotok, ha azt szeretnétek, hogy meseszép szobanövényeitek legyen!

2019-11-05

Télen se mondj le róla – Így termessz egész évben újhagymát a lakásban!

Az újhagyma termesztése – Egész évben termeszthetsz újhagymát, mostani cikkemben mindent elmondok az újhagyma termesztéséről, tudj meg mindent az újhagyma termesztéséről.

2019-10-29

Örökzöldek betegségei és az ellenük való védekezési módok

Az örökzöldeket is szükséges permeteznünk, mivel sajnos ezeket a növényeket is megtámadják a különböző betegségek. Nézzük, melyek az örökzöldek betegeségei!

2019-07-13

Parlagfű irtása – Akár 5 millió forint is lehet a bírság!

Parlagfű, parlagfűszezon, parlagfűmentesítés – Minden, amit tudni érdemes a parlagfűről, a parlagfű káros hatásairól, illetve a parlagfűmentesítésről. Cikkünkben elmondunk mindent a parlagfűről.

2019-05-05

Így sterilizálhatod a talajt, hogy megszabadulj a benne lakozó betegségektől és rovaroktól

Cikkünkben mindent elmondunk nektek a talaj sikeres sterilizálásáról, ezek után biztos lehetsz abban, hogy nem lesznek kártevők a talajban, tehát sokkal egészségesebb és szebb növényeid lesznek!

További cikkek ebben a témában
Hirdetés
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
250 011
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
6 834 186
Közösség

felszíni vizek

a felszínen levő valamennyi mozgó és állóvíz (folyók, tavak, tengerek). Jellemzőjük az... Tovább

alakor (egyszemű búza, Triticum monococcum L.)

réges-rég termesztett diploid (->diploid sejt) ->búzafaj. A vad a.-ból (T. boeoticum)... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 168

Átlagos értékelés: 4.7

Agrárgépészet Kertészet Növénytermesztés Talajművelés