Komárom legizgalmasabb látnivalója: A Monostori Erőd

Irány Komárom – Látogatás a Monostori Erődhöz

ZH
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Komárom történelmünk egyik legjelentősebb védelmi városaként szolgált évszázadokon keresztül, nem hiába fektettek ekkora hangsúlyt a térségben a hadi erődök és építmények építésére. Ellátogattunk a komáromi erődrendszer legnagyobb és legjelentősebb erődítményéhez, a Monostori Erődhöz, ahol a történelem szinte megszólalt! Tudj meg többet Komáromról és a legizgalmasabb látnivalójáról a Monostori Erődről!

a láthatatlan erőd

Kirándulás a Monostori erődbe – A komáromi erődrendszer története

A Monostori erőd a komáromi erődrendszer legfontosabb részét képezi, ami nem mellesleg Közép-Európa legnagyobb újkori hadi erődítménye, ami az 1850 évektől épült, egészen 1971-ig. Az erődrendszer tervezete már korábban is meg volt és az építkezéseket is korábban elkezdték, azonban az akkoriban zajló sűrű katonai történések mindig megfékezték az építkezéseket. Bővebben az egész komáromi erődrendszer kialakításáról és történetéről ITT olvashatsz, most azonban leginkább a Monostori Erődre koncentrálnánk.

A hatalmas erődítmény rendszer még mai szemmel is elképesztő építészeti látványt nyújt, nem hiába szerepel az UNESCO Világörökségi Várományosai Listáján és nyerte el a klasszicista stílusú hadtörténeti erőd a műemlék kinevezést. 

A Monostori Erőd több kilométeren keresztül húzódik egyszerre a föld felszínén és a föld alatt is több emeleten, amely hatalmas, precízen faragott kövekből épült falakból áll és a védműveket 3-4 méter vastag földréteg takarja. Hihetetlen még mai szemmel is az a földalatti folyosórendszer, amit a XIX. században kialakítottak, főleg hogyha katonai értékét is megértjük.

A Monostori Erőd számokban

Nem hiába nevezhetjük a Monostori Erődöt a legnagyobb erődrendszernek Közép-Európában, monumentalitásáról a számok adnak bizonyságot. Az erőd épülete összesen 25 hektár területen helyezkedik el, azonban a teljes területet tekintve, a lőterekkel együtt ez 70 hektár. A 25 680 m2-es alapterületű épületben 640 helyiség található. Bár az erődítmény 200 000 katona befogadására is képes volt, az erődben élő katonák legmagasabb létszáma 8000 fő volt.

A Monostori Erőd használata

Ugyan sok időt eltöltöttek az erődrendszer kiépítésével, mire a Monostori Erőd is teljes egészében kiépülhetett, már túl fejletté vált a haditechnika, így valós háborút az erődítmény már nem élt át, hiába a profi hadtechnikai épülettervezés. Az erőd megépülését követően a Magyar Honvédséget szolgálta az erődítmény, ahol katonagenerációkat neveltek ki. Ugyan harci eseményekre már soha nem került itt sor, az erőd feladatához tartozott a központi vár védelme és a dunai hajóforgalom ellenőrzése. Elsősorban azonban kiképzőközpontként és fegyverraktárként üzemelt az I. világháború alatt is, a II. világháború alatt azonban a Monostori Erődbe helyezték a 22-es gyalogezred parancsnokságát, így állomásozó központként szolgált, és az I.-II. zászlóalj katonái innen indultak a Don menti ütközetekbe.

A II. világháború után a Csehszlovákiából kitelepített magyar családok számára szükséglakásokat hoztak létre az erődítményben. Az államosítás viszont itt is meghagyta nyomát, az 1945-90-es évek között a Vörös Hadsereg Déli Hadseregcsoportja Közép-Európa legnagyobb lőszerraktárát alakította ki az erődben. 

A monostori erőd rendkívül okosan lett megtervezve, ugyanis a több kilométeres folyosórendszeres építmény a legnagyobb biztonságra alapozott.  Az erődöt úgy építették ki más várakkal és erődökkel ellentétben, hogy a várárok elé is építettek egy folyosórendszert, amit föld alá bújtattak, így nem csak a vár állóképességét erősítettek meg a több méter vastag földréteggel, de az ellenség számára láthatatlanná is vált, hiszen csak dombnak látszódott. Ezzel annak a lehetőségét hozták létre, hogyha az ellenség bejut az erőd külsőfalain a várárokba, akkor két oldalról tudják őket lőni a kis lőréseken keresztül és a kívülről érkező ágyúzást is jobban megakadályozhatták.

A tervezők arra is gondoltak, hogy az ellenség esetlegesen a föld alól fog támadni, így több olyan alagutat is kialakítottak, ami a föld felszínétől több méterrel lejjebb van így az ellenség alagútjai alá tudtak férkőzni és kibombázni őket.

Ebben a rövid kis filmben tökéletesen látható az erődítmény hasznossága:

A Monostori Erőd nyitvatartása

A komáromi erődrendszer épületei közül ez az egyetlen épület, amely szabad látogatású, az erődítmény teljes egészét magunk járhatjuk körbe bármelyik szinten, és a különböző múzeumoktól eltérően itt nem őrzi senki az épületet, így tényleg szabadon fedezhetjük fel a kacskaringós útvesztőt, akár a föld alatti második szinten. Az erőd legtöbb része felújítatlanul áll, az eredeti mivoltában így lámpákra se számítsunk a föld alatti járatokban! 

Ha igazi kalandra vágytok és egy izgalmas programot szerveznétek, akkor mindenképp érdemes bevenni az erődítmény kacskaringós kazamatáit, felfedezni a szovjetek hátrahagyott dolgait, a többszáz éves falfirkákat és egy kicsit visszacsöppenni a történelembe.

A Monostori Erőd nyáron június 01. és szeptember 30. között, Kedd és Vasárnap között látogatható 10 órától 18 óráig. Hétfőnként a Monostori Erőd zárva tart.

Télen, október 01.-től május 31-ig, csütörtöktől vasárnapig 9 órától 16 óráig látogatható.

Azonban rengeteg filmforgatás és rendezvény helyszínéül szolgál a hely, így érdemes ezekről indulás előtt a tájékozódni a Monostori Erőd weboldalán!

Látogatóknak javasolt felszerelés: az évszaknak megfelelő, réteges túraöltözet (a kazamaták még a legnagyobb hőség idején is hűvösek), kényelmes, zárt cipő, zseblámpa.
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

betakarítás

a növények hasznosítható termésének elválasztását (->aratás), begyűjtését,... Tovább

gépjavítás

az a technológiai tevékenység, amellyel a hibás gép újból üzemképessé tehető.... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek