Védd meg kertedet a mókusoktól

hirdetes

Így védheted meg kertedet természetes módon a mókusoktól

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Küzdj meg a mókusokkal eredményesen

Miért ne használj mókuscsapdákat

Habár elsőre jó ötletnek hangzik, a mókuscsapdák valójában nem oldják meg a problémát. Ha eltávolítasz néhány mókust a kertedből, akkor csak több érkezik majd a helyükre. Ezért koncentrálnak az előbb felsorolt módszerek a kiűzésre és a távol tartásra. A csapdák ellen szóló másik indok, hogy fennáll a veszélye, hogy egy anyamókust kapsz el, és ezzel elszakítod a kicsinyeitől. Ez egy egész család pusztulását okozhatja – szükségtelenül.

Hogyan tartsd távol a mókusokat a madáretetőktől

A mókusok nem csak neked, hanem a kertedbe térő madaraknak is fejfájást okozhatnak, hiszen előszeretettel fosztják ki a madáretetőket. Szerencsére beszerezhetsz kifejezetten mókusbiztos madáretetőket, amelyek megnehezítik, hogy a rágcsálók hozzáférjenek a madarak magvaihoz. Egy másik megoldás egy nem túl magas, kúpformájú lemezt erősíteni az etető alá, vagy fölé (attól függően, hogy álló, vagy felfüggesztett az etető), ami ugyan ezt a célt szolgálja.

hirdetes

Ügyelj továbbá arra, hogy az etető alatti részről rendszeresen takarítsd el a magvakat, hiszen ezek is vonzzák a rágcsálókat. Az etetőidet legalább a talajtól 1,8 méterrel magasabbra helyezd el, 3 méter távolságra minden közeli szerkezettől, amire a mókusok felmászhatnak. Szükség esetén vágd le a közeli faágakat is. Ha teheted, töltsd fel a madáretetőket sáfrányos szeklice magokkal, amit a madarak szeretnek, de a mókusok nem.

hirdetes

Hogyan védd meg növényhagymáidat?

Jó megoldás például dróthálóval körbekeríteni és lefedni az ágyás azon részeit, ahová hagymákat ültettél. Ezt aztán fedd le talajjal, majd talajtakaróval. A mókusok – mint említettük – nem kedvelik a talajtakarót, de ha mégis rátévednének, nem fogják tudni elérni a hagymákat a földbe ásott drótháló miatt. Ezzel szemben a hagymák csírái gond nélkül átbújnak majd a hálón.

Egy másik módszer műanyag hálóval letakarni a hagymákkal beültetett részeket, majd szintén talajtakarót húzni rájuk. Érdemes lehet néhány apróra (de nem porrá) összezúzott kavicsot helyezni a lyukba a hagyma mellé ültetéskor, megnehezítve ezzel a kiásást (ügyelj rá, hogy legyen helye a csírának a felszínre jutnia).

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-07-31

Hogyan állítsuk meg az invazív növények terjedését?

Kezdenek teret hódítani a kertedben a nem őshonos növények? Mutatunk néhány módszert amivel lelassíthatod, megállíthatod és akár meg si előzheted a terjedésüket!

2022-07-30

A műanyagmentes július margójára: így lehet zöldebb az életünk napról napra

Hogy ki lehet-e iktatni az életünkből teljesen a szemetet, vagy legalább a műanyagot? Ha már csak megpróbálkozunk vele is sokat segítünk a környezetünknek!

2022-08-10

Több rendkívüli intézkedési segíti az aszálykár sújtotta termelőket

Hitelmoratórium és kamattámogatott hitel is segíti az aszály sújtotta mezőgazdaságot és felgyorsulnak az biztosítások után igényelhető kártérítések kifizetései is.

2022-06-13

Tippek a medence tisztítására – Így marad tiszta a víz egész nyáron!

Viszlát alga! Minél többet vársz, annál nehezebben lesz tiszta a medence vize. Mutatjuk mit kell tenned, hogy tiszta maradjon a medence vize egész nyáron!

2022-07-31

Mikor és hogyan érdemes szüretelni a retket?

Szeretnél tavasztól az első fagyokig folyamatosan friss retket fogyasztani a saját kertedből? A kulcs az, hogy időben szüreteld, és ültesd újra. Mutatjuk, mikor!

2022-06-30

A tökfélék Monosporascus gyökérrothadása

A tökök monosporascus gyökérrothadása a sárgadinnye és más kisebb méretű tökfélék súlyos betegsége. A dinnyetermesztésben meglehetősen új, de nagy probléma.

2022-07-04

Az egész országban elkezdett terjedni ez a mérgező növény! Jobb az elővigyázatosság!

A nyarat legszívesebben végig a Balaton partján töltenénk, azonban egyre gyakrabban találkozhatunk a Balaton-felvidéken a most virágzó mérgező növénnyel

2022-07-31

Miért rohad a paradicsomom alja? – kérdések és válaszok a virágzás utáni rothadásról

Te is találkoztál már azzal a problémával, hogy a paradicsomgyümölcseid alja rohadni kezdett ott, ahol korábban virág volt rajta? Mutatjuk, mi áll a hátterében!

További cikkek ebben a témában


formalizmus

régebben elterjedt felfogás, amely a termelőképességtől gyakran független küllemi bélyegek... Tovább

infúzió

nagyobb mennyiségű folyadéknak a szervezetbe juttatása folyadék, elektrolitek és egyéb... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok Környezetgazdálkodás Környezetvédelem Mezőgazdaság Növényvédelem