Védd meg kertedet a mókusoktól

hirdetes

Így védheted meg kertedet természetes módon a mókusoktól

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Küzdj meg a mókusokkal eredményesen

Miért ne használj mókuscsapdákat

Habár elsőre jó ötletnek hangzik, a mókuscsapdák valójában nem oldják meg a problémát. Ha eltávolítasz néhány mókust a kertedből, akkor csak több érkezik majd a helyükre. Ezért koncentrálnak az előbb felsorolt módszerek a kiűzésre és a távol tartásra. A csapdák ellen szóló másik indok, hogy fennáll a veszélye, hogy egy anyamókust kapsz el, és ezzel elszakítod a kicsinyeitől. Ez egy egész család pusztulását okozhatja – szükségtelenül.

Hogyan tartsd távol a mókusokat a madáretetőktől

A mókusok nem csak neked, hanem a kertedbe térő madaraknak is fejfájást okozhatnak, hiszen előszeretettel fosztják ki a madáretetőket. Szerencsére beszerezhetsz kifejezetten mókusbiztos madáretetőket, amelyek megnehezítik, hogy a rágcsálók hozzáférjenek a madarak magvaihoz. Egy másik megoldás egy nem túl magas, kúpformájú lemezt erősíteni az etető alá, vagy fölé (attól függően, hogy álló, vagy felfüggesztett az etető), ami ugyan ezt a célt szolgálja.

hirdetes

Ügyelj továbbá arra, hogy az etető alatti részről rendszeresen takarítsd el a magvakat, hiszen ezek is vonzzák a rágcsálókat. Az etetőidet legalább a talajtól 1,8 méterrel magasabbra helyezd el, 3 méter távolságra minden közeli szerkezettől, amire a mókusok felmászhatnak. Szükség esetén vágd le a közeli faágakat is. Ha teheted, töltsd fel a madáretetőket sáfrányos szeklice magokkal, amit a madarak szeretnek, de a mókusok nem.

hirdetes

Hogyan védd meg növényhagymáidat?

Jó megoldás például dróthálóval körbekeríteni és lefedni az ágyás azon részeit, ahová hagymákat ültettél. Ezt aztán fedd le talajjal, majd talajtakaróval. A mókusok – mint említettük – nem kedvelik a talajtakarót, de ha mégis rátévednének, nem fogják tudni elérni a hagymákat a földbe ásott drótháló miatt. Ezzel szemben a hagymák csírái gond nélkül átbújnak majd a hálón.

Egy másik módszer műanyag hálóval letakarni a hagymákkal beültetett részeket, majd szintén talajtakarót húzni rájuk. Érdemes lehet néhány apróra (de nem porrá) összezúzott kavicsot helyezni a lyukba a hagyma mellé ültetéskor, megnehezítve ezzel a kiásást (ügyelj rá, hogy legyen helye a csírának a felszínre jutnia).

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-10-03

5 Októberi fesztivál a Balatonon, amelyek felturbózzák az utószezonos programokat!

Az őszi hónapok nem csak a falevelek gyönyörű színeiben pompáznak a Balaton körül, hanem számos izgalmas fesztivál is várja a látogatókat az utószezonban!

2023-10-03

Imádod a Horrorokat? Akkor Ezt a 6 Horrorfilmes Helyszínt Imádni Fogod!

Most azoknak a filmeseknek és horror rajongóknak állítunk össze egy listát, akiknek az ijesztő filmek keltik fel a fantáziáját. Horrorfilmes helyszínek itt!

2023-10-03

Sosem hallottál még szarvasbőgést? Mutatjuk a legjobb szarvasleső helyeket!

Magyarország gazdag szarvaspopulációval büszkélkedhet, és számos helyen lehetőség nyílik megcsodálni és meghallgatni a különleges szarvasbőgés rivalizálást

2023-10-03

A Keszthelyi-hegység romantikus várromja | Holdfényes túra Rezi várához

A Rezi vár nem csak egy történelmi helyszín, hanem egy romantikus éjszakai kalandra is hív. Könnyen megközelíthető romjainál páratlan a kilátás a Balatonra

2023-10-04

Így juthatnak busás támogatáshoz a gazdák - Segítség a gabonaválságban

A magyar mezőgazdaság számára elérhetővé vált egy kamattámogatással segíti a gazdálkodókat az ukrán gabonaválság miatti piaci nehézségek kezelésében.

2023-09-19

Termesszünk dísztököt, hogy tudjunk mivel dekorálni a szezon alatt!

Az őszi időszak egy igazi ajándék a kertészek és a dekoráció kedvelői számára. Ebben az időszakban megjelennek az aranyszínű falevelek, a melegítő teák és a színpompás dísztökök.

2023-10-02

Így nevelhetsz hidegtűrő banánfákat egy trópusi kertben, még hűvösebb éghajlaton is

A banánfa általában a trópusi és szubtrópusi klímákat kedveli, és a meleg időjárásban rendkívül jól nő. Azonban hidegebb éghajlaton is nevelhetünk banánfát!

2023-10-02

Hogyan kell metszeni a petrezselymet a bokrosabb növényhez – egyszerű tippek petrezselyem termesztéshez

A petrezselymet sokan termesztik saját kertjükben vagy otthoni konyhakertben, mivel frissen szedve a legjobb ízélményt nyújtja. Petrezselyem metszésével dúsabb bokrot kapunk!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Csávázó Prestige

Rovar és gombaölő csávázó szer a burgonya vetőgumó csávázására.Hatóanyag: 140 g/l... Tovább

géptároló telep

olyan üzemrész a gazd. üzemi központjában, ahol az erő- és munkagépek tárolása,... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok Környezetgazdálkodás Környezetvédelem Mezőgazdaság Növényvédelem