Védd meg kertedet a mókusoktól

Így védheted meg kertedet természetes módon a mókusoktól

Szélesi Ferenc - Főkertész
Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Küzdj meg a mókusokkal eredményesen

Miért ne használj mókuscsapdákat

Habár elsőre jó ötletnek hangzik, a mókuscsapdák valójában nem oldják meg a problémát. Ha eltávolítasz néhány mókust a kertedből, akkor csak több érkezik majd a helyükre. Ezért koncentrálnak az előbb felsorolt módszerek a kiűzésre és a távol tartásra. A csapdák ellen szóló másik indok, hogy fennáll a veszélye, hogy egy anyamókust kapsz el, és ezzel elszakítod a kicsinyeitől. Ez egy egész család pusztulását okozhatja – szükségtelenül.

 

Hogyan tartsd távol a mókusokat a madáretetőktől

A mókusok nem csak neked, hanem a kertedbe térő madaraknak is fejfájást okozhatnak, hiszen előszeretettel fosztják ki a madáretetőket. Szerencsére beszerezhetsz kifejezetten mókusbiztos madáretetőket, amelyek megnehezítik, hogy a rágcsálók hozzáférjenek a madarak magvaihoz. Egy másik megoldás egy nem túl magas, kúpformájú lemezt erősíteni az etető alá, vagy fölé (attól függően, hogy álló, vagy felfüggesztett az etető), ami ugyan ezt a célt szolgálja.

Hirdetés

 

Ügyelj továbbá arra, hogy az etető alatti részről rendszeresen takarítsd el a magvakat, hiszen ezek is vonzzák a rágcsálókat. Az etetőidet legalább a talajtól 1,8 méterrel magasabbra helyezd el, 3 méter távolságra minden közeli szerkezettől, amire a mókusok felmászhatnak. Szükség esetén vágd le a közeli faágakat is. Ha teheted, töltsd fel a madáretetőket sáfrányos szeklice magokkal, amit a madarak szeretnek, de a mókusok nem.

Hirdetés

 

Hogyan védd meg növényhagymáidat?

Jó megoldás például dróthálóval körbekeríteni és lefedni az ágyás azon részeit, ahová hagymákat ültettél. Ezt aztán fedd le talajjal, majd talajtakaróval. A mókusok – mint említettük – nem kedvelik a talajtakarót, de ha mégis rátévednének, nem fogják tudni elérni a hagymákat a földbe ásott drótháló miatt. Ezzel szemben a hagymák csírái gond nélkül átbújnak majd a hálón.

 

Egy másik módszer műanyag hálóval letakarni a hagymákkal beültetett részeket, majd szintén talajtakarót húzni rájuk. Érdemes lehet néhány apróra (de nem porrá) összezúzott kavicsot helyezni a lyukba a hagyma mellé ültetéskor, megnehezítve ezzel a kiásást (ügyelj rá, hogy legyen helye a csírának a felszínre jutnia).

 

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

Még több cikk

2019-04-23

Természetes megoldás – Vakond ellen ültess vakondfüvet!

A vakondfű egy természetes megoldás a vakondok távoltartásához, mostani cikkemben mindent elmondok nektek a vakondfű alkalmazásáról, érdemes megismerkednetek vele közelebbről!

2019-04-24

Így védd meg kertedet fóliaalagutakkal

A fóliaalagút egy nagyon szuper módszer, ami sajnos nem terjedt még el annyira, amennyire kellene. Most elmondom, miért kellene nektek is kipróbálnotok minél hamarabb!

2019-04-12

Miért szokás lemeszelni a fák törzsét?

A fatörzsek meszelését már régebben is ajánlották a szakkönyvek, mostanra sajnos erről sokan elfeledkeznek. Mostani cikkemben elmondom, mikor, hogyan és miért kell meszelni a fák törzsét!

2019-04-11

12 rendkívül tápláló élelmiszer, amiket otthon is megtermelhetsz magadnak

Kertünkben rengeteg olyan élelmiszert termeszthetünk, amik rendkívül táplálók, mostani cikkemben 12 ilyen szuper növényt mutatok be nektek, termesszétek bátran mindegyiket!

2019-04-16

Itasd te is a méheket, de ne cukros vízzel! – Így készíts méhitatót!

A cukros víz hihetetlenül ártalmas a méhekre nézve, mégis nagyon sokan ezt alkalmazzák. Mostani cikkemben elmondom, mivel segíthetsz a méheken, ha a szükség úgy akarja!

2019-04-08

Tavaszi invázió – Megjelentek a bodobácsok! Ezt tedd ellenük!

Megjelentek a bodobácsok is, hála a tavasznak! Mostani cikkemben elmondom, milyen veszélyt jelentenek ránk, illetve a növényekre a bodobácsok, illetve azt is megtudhatjátok, hogyan védekezhettek ellenük!

2019-04-18

A ribizli tavaszi metszése, gondozása

Mostani cikkemben mindent elmondok nektek a ribizli metszéséről, a ribizli gondozásáról. Most mindent megtudhattok a ribizli sikeres termesztéséről!

2019-04-24

A világ legnagyobb mérgei - Soha ne használd ezeket a rovarölőket!

A világ legveszélyesebb mérgei közül most azokat a rovarölőket mutatom be nektek, amiket biztosan használtok ti is, pedig nem lenne szabad.

További cikkek ebben a témában
Hirdetés
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
421 488
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
2 838 307
Közösség

anyagnorma

az anyag mennyiségi előírása, amely egységnyi termék előállítása alatt felhasználható.... Tovább

39/2006. (V. 19.) FVM-PM együttes rendelet

a mezei õrszolgálat megalakításához, fenntartásához nyújtandó állami hozzájárulás... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 136

Átlagos értékelés: 4.8

Állatok Környezetgazdálkodás Környezetvédelem Mezőgazdaság Növényvédelem