Védd meg kertedet a mókusoktól

Így védheted meg kertedet természetes módon a mókusoktól

Szélesi Ferenc - Főkertész

Küzdj meg a mókusokkal eredményesen

Miért ne használj mókuscsapdákat

Habár elsőre jó ötletnek hangzik, a mókuscsapdák valójában nem oldják meg a problémát. Ha eltávolítasz néhány mókust a kertedből, akkor csak több érkezik majd a helyükre. Ezért koncentrálnak az előbb felsorolt módszerek a kiűzésre és a távol tartásra. A csapdák ellen szóló másik indok, hogy fennáll a veszélye, hogy egy anyamókust kapsz el, és ezzel elszakítod a kicsinyeitől. Ez egy egész család pusztulását okozhatja – szükségtelenül.

Hogyan tartsd távol a mókusokat a madáretetőktől

A mókusok nem csak neked, hanem a kertedbe térő madaraknak is fejfájást okozhatnak, hiszen előszeretettel fosztják ki a madáretetőket. Szerencsére beszerezhetsz kifejezetten mókusbiztos madáretetőket, amelyek megnehezítik, hogy a rágcsálók hozzáférjenek a madarak magvaihoz. Egy másik megoldás egy nem túl magas, kúpformájú lemezt erősíteni az etető alá, vagy fölé (attól függően, hogy álló, vagy felfüggesztett az etető), ami ugyan ezt a célt szolgálja.

Ügyelj továbbá arra, hogy az etető alatti részről rendszeresen takarítsd el a magvakat, hiszen ezek is vonzzák a rágcsálókat. Az etetőidet legalább a talajtól 1,8 méterrel magasabbra helyezd el, 3 méter távolságra minden közeli szerkezettől, amire a mókusok felmászhatnak. Szükség esetén vágd le a közeli faágakat is. Ha teheted, töltsd fel a madáretetőket sáfrányos szeklice magokkal, amit a madarak szeretnek, de a mókusok nem.

Hogyan védd meg növényhagymáidat?

Jó megoldás például dróthálóval körbekeríteni és lefedni az ágyás azon részeit, ahová hagymákat ültettél. Ezt aztán fedd le talajjal, majd talajtakaróval. A mókusok – mint említettük – nem kedvelik a talajtakarót, de ha mégis rátévednének, nem fogják tudni elérni a hagymákat a földbe ásott drótháló miatt. Ezzel szemben a hagymák csírái gond nélkül átbújnak majd a hálón.

Egy másik módszer műanyag hálóval letakarni a hagymákkal beültetett részeket, majd szintén talajtakarót húzni rájuk. Érdemes lehet néhány apróra (de nem porrá) összezúzott kavicsot helyezni a lyukba a hagyma mellé ültetéskor, megnehezítve ezzel a kiásást (ügyelj rá, hogy legyen helye a csírának a felszínre jutnia).

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2020-10-14

Használd a természet erejét - Az esővízgyűjtés művészete

Víz hiányában a növényeink illetve gyepünk hamar száradásnak indul, és lehet, hogy mikor eljutnánk oda, hogy orvosoljuk azt már késő. Így folyamatosan kell biztosítanunk a megfelelő mennyiségű vizet növényünk és gyepünk számára.

2020-06-05

Tudtad, hogy a parlament betiltotta az égetést egész Magyarországon?

Avarégetés betiltása, végre valahára betiltották az avarégetést Magyarország egész területén. Cikkünkben elmondjuk, mikortól lesz tilos Magyarországon az avarégetés.

2020-12-07

Mégsem változik semmi – Továbbra is lehet égetni a kerti hulladékot…

A nyáron arról írtunk, hogy döntött a parlament, végre betiltják az avarégetést az egész ország területén. A rendkívül káros égetés januártól szűnt volna meg, most viszont úgy néz ki, mégsem lesz vége a környezetszennyezések…

2020-05-26

Amire senki sem gondol – Sokat ártunk a környezetnek a ház körüli gyeppel!

A gyep káros hatásaira szinte senki sem gondol, pedig ha hiszitek, ha nem, rendkívül káros lehet környezetünkre a szépen művelt gyep, erről fogok beszélni most nektek!

2021-01-18

Mit esznek a madarakat télen (és hogyan segíthetsz nekik)?

A madaraknak télen is élelemre van szükségük, hogy átvészelhessék a fagyos időket. Nézd meg, hogy mit esznek ilyenkor, és hogy hogyan segíthetsz nekik!

2021-01-14

Így gondozd hortenziáidat a téli hidegben

A hortenziák a kert legszebb virágai közé tartoznak, de a téli fagyok súlyos károkat tehetnek bennük. Nézd meg, hogy hogyan védd meg őket a hideg időjárástól!

2020-11-05

Használjuk a talajtakarókat zöldtrágyaként - Szakértői tanácsok!

Használjuk az őszi és téli talajtakarókat zöldtrágyaként, mostani cikkemben mindent elmondok nektek az őszi és téli talajtakarók felhasználásáról!

2021-01-07

Ezért távolítsuk el mindenképp a gyümölcsmúmiákat!

Sokan kérdezték, hogy miért vannak a fákon aszalódott gyümölcsmaradványok és hogy kell-e velük foglalkozni. Most mindenre választ kaphattok, érdemes velem tartani!

További cikkek ebben a témában


karanténozás

a fertőző betegségek behurcolásának megelőzése céljából az idegen helyről származó... Tovább

ragadós galaj (Galium aparine L.)

a búzafélék (Rubiaceae) családjába tartozó egyéves, fekvő v. kapaszkodó szárú, fehér... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok Környezetgazdálkodás Környezetvédelem Mezőgazdaság Növényvédelem