Miért érdemes sziámi harcos halat tartani?

hirdetes

Miért érdemes sziámi harcos halat tartani?

Puskás Rékka

Sok ember életében az első házikedvenc egy halacska. A szülők általában úgy gondolkodnak, hogy egy halat nem olyan nehéz életben tartani, mégis örömöt ad a gyerekeknek és felelősségre is tanítja őket. Azonban sok halat nagyon is nehéz hosszútávon életben tartani, az elmúlásuk pedig az egész családot megviseli, különösen a gyermekeket. Azonban van egy halfaj, mely nem igényel sok odafigyelést: ez a sziámi harcos hal.

A sziámi harcos hal tökéletes választás

Nem kell neki nagy hely

Háziállat tartásnál az állat számára szükséges élettér biztosítása mindig kardinális kérdés. Nagyon is számít, hogy mekkora helyre van szüksége. Olyan állatot kell választani, melynek a megfelelő életkörülmények biztosításához van elegendő hely. A sziámi harcos halak természetes élőhelye a patanyom. Ez nem más, mint az a lábnyom, amit a patás állatok hagynak maguk után a saras talajon. Ez azt jelenti, hogy meglehetősen kis helyet igényel ez a halfajta, nincs szüksége nagy akváriumra, már egy 1-2 literes is bőven elég neki.

Meglehetősen igénytelen

Ugyancsak az eredeti élőhelyére vezethető vissza az is, hogy ez egy igencsak igénytelen állat. Ezt úgy kell érteni, hogy nincs szüksége különleges berendezésekre, megkülönböztető figyelemre ahhoz, hogy boldogan éljen. Elegendő egy kis műnövényt betenni neki, hogy legyen hova elbújnia aludni, illetve némi kavicsra az akvárium aljába. A tisztántartása sem bonyolult: amikor kezd homályosodni a vize, egyszerűen csak le kell önteni, ideiglenes áttenni az állatot egy edénybe, kitisztítani az akváriumot (ez nagyjából 5-10 perc összesen), majd tiszta vízzel feltölteni és visszahelyezni otthonába a halat.

hirdetes

Magányos típus

hirdetes

A sziámi harcos hal nem szereti, ha más halakkal kell együtt élnie. Olyannyira nem, hogy az sem ritka, hogy a többi halat megeszi. Emiatt aztán ideális választás azok számára, akik nem szeretnének egy halgyűjteményről gondoskodni, csupán egyetlen kedvencre vágynak. Gyerekek számára is tökéletes első házikedvenc, kis szülői segítséggel könnyedén gondoskodni tudnak ők is róla.

Könnyű az etetése

Az etetése, akárcsak a tisztítása, meglehetősen egyszerű. Lehet kapni kimondottan ennek a fajtának összeállított haleledelt, ebből kell számára 2-3 naponta, nagyjából egy csipettel beszórni. Nem szabad túletetni, a túl sok beszórt eledeltől hamarabb kezd el homályosodni, koszolódni a víz. Ráadásul a túletetés az élettartam csökkenéséhez vezet hosszútávon.

Nagyon szép

A sziámi harcos halak, amilyen igénytelenek a halak között, annyira szépek, Számos színvariácóban léteznek, általában piros, kék, illetve ezek különböző kombinációiban pompáznak. De vannak egészen különleges árnyalatú példányok is, fehéres, ezüstös, hologramos, lilás stb. halak is. Az átlagos élettartama másfél-két év, de ha megfelelően oda van á figyelve, akkor tovább is elélnek. Könnyű tartani, mégis szemet gyönyörködtető kiskedvencek – nem ilyen egy tökéletes háziállat?

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2019-01-24

Egy állatkert, ahol az emberek vannak a rácsok mögött!

Egy különleges állatkertet ismerhettek most meg, ami igazából nem is állatkert, mivel itt az emberek vannak a rácsok mögött, a vadak pedig szabadon.

2019-01-05

1300 kutyának segített otthont találni 3 év alatt, pedig csak 7 éves!

Mindössze hét éves a kisfiú, mégis olyan példát mutat az embereknek, hogy az megsüvegelendő, nem véletlenül kapta meg az Év Gyermekének járó elismerést, ismerjétek meg ti is Roman McConn történetét!

2022-05-31

Vízi siklók a kertünkben? Lehetséges! Ezeket kell tudni róluk!

A vízisiklók nem ritkán akár a kertünkben is előfordulhatnak! Főleg, ha rendelkezünk kerti tóval. Ne ijedjünk meg ezektől a kigyóktól, mert nem bántanak!

2022-05-31

Kecses, gyönyörű állatok. Ilyenek a farkasok! Ismerd meg a farkasokat! Már Magyarországon is élnek!

Elképesztően ritka és gyönyörű állatok a farkasok! Ismerd meg őket! Magyarországon is élnek már farkas családok! Ezekkel jó ha tisztában vagy! Farkasokról minden!

2022-06-30

Ezek az állatok dézsmálgathatják a paprikáid

A paprikanövényekben a legtöbb kárt a rovarok és a kártevők okozzák, mint például a vágóférgek. De ha kizártad ezeket, mik esznek még paprikanövényeket?

2022-06-01

Pici és bolyhos. Ismerd meg a nyuszit te is!

A nyuszik nagyszerű állatok, a maguk cukiságával. Igazán különlegesek és aranyosak is. Az erdei nyuszik pedig megtalálhatóak a Magyar erdőkben is nem ritkán.

2022-07-01

Hogyan ismerjük fel a beteg madarakat és mit tehetünk a megmentésükért?

Egy vadon élő madár nem tudja megmondani, mikor érzi rosszul magát. Azok az emberek, akik tudják, hogyan ismerjék fel a beteg madarakat, lépéseket tehetnek!

További cikkek ebben a témában


enzimek (biokatalizátorok, fermentek)

alapvető jelentőségű, katalitikus hatású fehérjék, amelyek az élő szervezetben végbemenő... Tovább

hegyi legelő

a tengerszint felett 600 m-nél magasabb fekvésű, többnyire finom szálú gyep. Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok állattartás