Neveljünk mexikói egérdinnyét

hirdetes

Nevelj te is mexikói egérdinnyét!

Szélesi Ferenc - Főkertész
Mexikói egérdinnye

7. Öntözés

A minőségi terméshez rendszeres vízellátásra lesz szükség. A nyári napok során 2,5 cm vizet ajánlott biztosítani az egérdinnyéknek 5-7 naponta, amelyet a talaj felső 15-40 centijébe kell eljuttatnod. Forró, száraz időszakokban heti két alkalommal végezd el az öntözést. Hűvösebb, ködösebb területeken és időkben figyelj oda a talaj víztartalmára, különösen amikor a nap huzamosabb időkre eltűnik, és csak akkor öntözz, ha a talaj felső 2,5 centije száraznak érződik. A talajtakarók szintén segíthetnek a talaj nedvességtartalmának szabályozásában, ráadásul leszorítják a gyomokat is.

8. Kártevők és újramagzás

A mexikói egérdinnyék egyik legvonzóbb tulajdonsága, szinte semmilyen hétköznapi kártevőt nem érdeklik, és még a madarak sem jelentenek rájuk fenyegetést. Ezek miatt tehát nem kell aggódnod.

hirdetes

9. Az indák irányítgatása

Mivel az egérdinnye indái lényegében bármire felkúsznak, amit csak elérnek, így kissé besegíthetsz nekik, hogy biztosan a számukra felállított lugasra vagy rácsra kapaszkodjanak fel. Csak óvatosan fogd meg és tekerd körbe az indákat a rácsokon.

10. Szüretelés

A virágok megjelenése után nem sokkal már számíthatsz az apró gyümölcsökre is. A kérdés egy ekkora méretű termésnél persze az, hogy mikor számítanak éretteknek? Az érett egérdinnyék nem sokkal nagyobbak egy egyszerű szőlőszemnél – hosszuk legalább 2,5 cm, héjuk pedig feszes. Érdemes leszedni néhányat még éretlen korukban, hogy a későbbiekben több friss gyümölcs teremjen az indákon. A beporzást követően nagyjából 2-3 héttel a gyümölcsök szüretelhetővé érnek. Egyszerűen csak tépd le őket óvatosan, vagy ha biztosra akarsz menni, akkor használj ollót az eltávolításukhoz. Ha mindent jól csinálsz, akkor júliustól egészen novemberig szüretelhetsz majd újra és újra.

hirdetes

11. Metszés

Fentebb már volt róla szó, hogy az egérdinnye nem igényel semmilyen speciális metszést, de egy kevés karbantartást azért el kell majd végezned rajta. Erre azért van szükség, mert ahogy növekednek, az indák levélzete túl sűrűvé válhat a rácson, és a levelek nem kapnak majd elegendő napfényt. Az ilyen levelek sárgulni kezdenek és elhalnak – ezeket mindig távolítsd el!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2021-03-10

Enyhe fagyok, fagykár – így védekezz ellene, illetve mentsd meg növényeidet

Tavasszal még érheti növényeidet fagykár a már enyhébb fagyok végett. Most mindent megtudhatsz róla - hogyan védekezz ellene, hogyan mentsd meg növényeidet.

2021-06-30

Így öntözd kaktuszaid, amennyiben nem szeretnél nekik ártani

Mindig bajban vagy, hogy mennyire érdemes, vagy éppen mennyire nem öntözni kaktuszaid? Mostani cikkünkben mindent elárulunk a kaktuszok megfelelő öntözéséről.

2021-01-14

Így gondozd hortenziáidat a téli hidegben

A hortenziák a kert legszebb virágai közé tartoznak, de a téli fagyok súlyos károkat tehetnek bennük. Nézd meg, hogy hogyan védd meg őket a hideg időjárástól!

2021-01-07

Ezért távolítsuk el mindenképp a gyümölcsmúmiákat!

Sokan kérdezték, hogy miért vannak a fákon aszalódott gyümölcsmaradványok és hogy kell-e velük foglalkozni. Most mindenre választ kaphattok, érdemes velem tartani!

2020-12-22

Egészségesebb, szebb növények élesztő segítségével!

Kevesen tudják, de az élesztőt is használhatjuk arra, hogy a növényeink sokkal szebbek legyenek! Cikkünkben elmondom nektek, hogyan alkalmazhatjátok.

2021-01-07

Így védekezz mérgek nélkül a csigák ellen!

Ha gyakran találkozol csigákkal a kertedben, de nem szeretnél mérgeket bevetni ellenük, akkor íme néhány természetes módszer, amivel védekezhetsz ellenük!

2021-07-05

Íme, a 6 legkülönlegesebb illatú szobanövény

Most bemutatunk 6 olyan növényt, melyek különleges illatukkal képesek megtölteni akár egész lakásodat - ezek közül érdemes választanod, ha új növényt szeretnél!

2021-07-13

Kúszónövények lakásodba – ennek az 5 növénynek egyszerű a gondozása

Mostani cikkünkben olyan kúszónövényeket mutatunk, melyek tökéletesen képesek lesznek majd alkalmazkodni otthonodhoz, ráadásul gondozásuk is egyszerű!

További cikkek ebben a témában


Mérlegképes könyvelő

Akár céges, akár saját pénzügyeid kezeléséhez szükséges, hogy naprakész legyél a... Tovább

harmat

a földfelszínen, a növények felületén a levegő páratartalmából kicsapódott víz. Az... Tovább

Tovább a lexikonra
Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés Növényvédelem