Neveljünk mexikói egérdinnyét

Kiszállító és termelő kereső
hirdetes

Nevelj te is mexikói egérdinnyét!

Szélesi Ferenc - Főkertész
Mexikói egérdinnye

2. Éghajlati szükségletek

A mexikói egérdinnyét a legtöbb helyen egynyári növényekként termesztik, habár a paradicsomokhoz hasonlóan valójában évelők. Hosszú tenyészidőszakra van szükségük, amely legalább 60-75 meleg, fagymentes napból áll. A gyümölcstermeléshez 24-29°C-os talajhőmérsékletet igényelnek. Az olyan helyeken, ahol a tenyészidőszak során az éjszakai hőmérsékletek 10°C alá esnek, ajánlatos minden éjszakára fedett, meleg helyre vinni őket.

3. Ültesd őket házon belül

Mint sok más növényt, a mexikói egérdinnyét is ajánlatos házon belül elültetni, nagyjából azidőtájt, amikor az uborkákat (tehát áprilisban vagy májusban). Persze az utolsó fagy után akár közvetlenül a kerti talajba (vagy kinti növénytartóba) is kiültethetők, a legbiztosabb a szoba melegében elkezdeni nevelésüket, majd később kiültetni őket. Egy másik megoldás egy-egy magot ültetni egy-egy cserépbe, majd a cserepeket melegházba helyezni 22°C hőmérsékletbe. A kifejlett dinnyéknek már nincs szükségük melegház körülményekre. Az egérdinnyékhez némi türelemre is szükséged, mert az uborkákhoz képest igen lassan indulnak be. Több időre van szükségük a csírázáshoz, ami akár 3-4 hetet is igénybe vehet. Ezért is ajánlatos bőven a jó idő érkezése előtt elültetni őket.

hirdetes

4. Hová kerüljenek?

Az egérdinnyék tápanyagokban gazdag, gyors vízelvezetésű talajra vágynak, és rengeteg napfényre. Helyezd őket olyan pontra, amit egész nap déli nap ér. Minden növénynek legalább 80 négyzetcentiméternyi helyet hagyj. Ne feledd: napi szinten legalább 6 óra közvetlen napfényre van szükségük, hogy egészségesek maradjanak – minél több fényt kapnak, annál jobb.

5. Használj drótketrecet vagy növényfuttató rácsot

Kúszónövényként a mexikói egérdinnye akár 3 méter magasra is nőhet, ezért stabil, erős támasztékra lesz szükségük, hogy indái és termései ne érjenek le a földig. Erre egy kisebb növényfuttató rács vagy drótketrec tökéletes lehet. Ha elegendő napot kap, akkor mutatós, borostyánhoz hasonló hatást kelt majd egy rácsra felfuttatva.

hirdetes

6. Talajigények

Akárcsak bármely más gyümölcstermő növénynek, a mexikói egérdinnyéknek is rengeteg tápanyagra és jó vízelvezetésű talajra van szükségük, hogy egészséges terméseket hozhassanak. A termőtalajukat éppen ezért jó ötlet némi komposzttal vagy érlelt trágyával gazdagítani, hogy elegendő tápanyagot biztosíts számukra az egész tenyészidőszak során. A laza, pórusos talaj felső 15-20 centijébe ajánlott 5 centi vastag komposztréteget beledolgozni az ültetés előtt. A kifejlett egérdinnyéknek nincs szükségük további tápanyag-adagolásra, csupán egy laza, 7-8 cm vastag komposztakaróra minden napban (amelyeket két nappal a kiültetés után kell elkezdeni).

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2020-10-03

A legcsodálatosabb hosták – Ott a helyük a te kertedben is!

A hosták vagy közismertebb nevükön árnyliliomok csodálatosabbá varázsolhatják mindenki kertjét, mostani cikkemben bemutatom nektek a legszebb hostafajtákat!

2020-10-18

6 fűszernövény, ami még a fagyos hónapokban is termeszthető!

Hat fűszernövényt mutatok most be nektek, mindegyik alkalmas arra, hogy még a hidegebb időben is sikeresen termesszük, ismerkedjetek meg ezekkel a fűszerekkel!

2020-10-01

Saját magad is termeszthetsz lime-ot – Szakértői tippek!

A lime termesztéséről szól szakértőnk legújabb cikke, olvasd el te is mindenképp és tudj meg minden hasznos információt a lime termesztéséről!

2020-10-06

Mi támadta meg a rózsát - A rózsa betegségei és az ellenük való védekezési módok

A rózsa betegségei, a rózsa kártevői, minden, amit tudni kell a rózsa betegségeiről. Nézzük, hogyan védekezhetünk a rózsa betegségei ellen!

2020-09-25

A ciklámen betegségei, a ciklámen növényvédelme

A szobacikláment sajnos többféle betegség és kártevő is megtámadhatja. Íme néhány tudnivaló ezekről. Nézzük, mely betegségek és kártevők támadhatják meg a cikláment.

2020-09-25

Őszi növényvédelem – A leggyakoribb betegségek és az ellenük való védekezés

Őszi növényvédelem, nézzük, melyek a leggyakoribb betegségek ősszel és hogyan védekezhetünk az őszi növénybetegségek ellen. Ezek a gyakori őszi növénybetegségek.

2020-10-23

Rengeteg kárt okoznak - Így védekezz a tripszek ellen!

A tripszek rengeteg kárt képesek okozni a kertben, éppen ezért érdemes mindenkinek elolvasnia cikkünket, most mindent elmondunk nektek a tripszek elleni védekezésről!

2020-10-18

Fantasztikus előnyökkel jár az őszi előültetés – Szakértői tanácsok

Az őszi előültetésnek számtalan előnye van, mostani cikkemben elmondok mindent nektek az őszi előültetésről, tartsatok velem mindenképp!

További cikkek ebben a témában
hirdetes


fajkeresztezés

különböző —>fajok között létesített ivari kapcsolat, amelyből életképes utódok... Tovább

Mohácsi Földhivatal

Földhivatal Földhivatal Cím: Mohács Szabadság u. 24. 7700 Magyarország Tovább

Tovább a lexikonra
Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés Növényvédelem