Neveljünk mexikói egérdinnyét

Kiszállító és termelő kereső
hirdetes

Nevelj te is mexikói egérdinnyét!

Szélesi Ferenc - Főkertész
Mexikói egérdinnye

2. Éghajlati szükségletek

A mexikói egérdinnyét a legtöbb helyen egynyári növényekként termesztik, habár a paradicsomokhoz hasonlóan valójában évelők. Hosszú tenyészidőszakra van szükségük, amely legalább 60-75 meleg, fagymentes napból áll. A gyümölcstermeléshez 24-29°C-os talajhőmérsékletet igényelnek. Az olyan helyeken, ahol a tenyészidőszak során az éjszakai hőmérsékletek 10°C alá esnek, ajánlatos minden éjszakára fedett, meleg helyre vinni őket.

3. Ültesd őket házon belül

Mint sok más növényt, a mexikói egérdinnyét is ajánlatos házon belül elültetni, nagyjából azidőtájt, amikor az uborkákat (tehát áprilisban vagy májusban). Persze az utolsó fagy után akár közvetlenül a kerti talajba (vagy kinti növénytartóba) is kiültethetők, a legbiztosabb a szoba melegében elkezdeni nevelésüket, majd később kiültetni őket. Egy másik megoldás egy-egy magot ültetni egy-egy cserépbe, majd a cserepeket melegházba helyezni 22°C hőmérsékletbe. A kifejlett dinnyéknek már nincs szükségük melegház körülményekre. Az egérdinnyékhez némi türelemre is szükséged, mert az uborkákhoz képest igen lassan indulnak be. Több időre van szükségük a csírázáshoz, ami akár 3-4 hetet is igénybe vehet. Ezért is ajánlatos bőven a jó idő érkezése előtt elültetni őket.

hirdetes

4. Hová kerüljenek?

Az egérdinnyék tápanyagokban gazdag, gyors vízelvezetésű talajra vágynak, és rengeteg napfényre. Helyezd őket olyan pontra, amit egész nap déli nap ér. Minden növénynek legalább 80 négyzetcentiméternyi helyet hagyj. Ne feledd: napi szinten legalább 6 óra közvetlen napfényre van szükségük, hogy egészségesek maradjanak – minél több fényt kapnak, annál jobb.

5. Használj drótketrecet vagy növényfuttató rácsot

Kúszónövényként a mexikói egérdinnye akár 3 méter magasra is nőhet, ezért stabil, erős támasztékra lesz szükségük, hogy indái és termései ne érjenek le a földig. Erre egy kisebb növényfuttató rács vagy drótketrec tökéletes lehet. Ha elegendő napot kap, akkor mutatós, borostyánhoz hasonló hatást kelt majd egy rácsra felfuttatva.

hirdetes

6. Talajigények

Akárcsak bármely más gyümölcstermő növénynek, a mexikói egérdinnyéknek is rengeteg tápanyagra és jó vízelvezetésű talajra van szükségük, hogy egészséges terméseket hozhassanak. A termőtalajukat éppen ezért jó ötlet némi komposzttal vagy érlelt trágyával gazdagítani, hogy elegendő tápanyagot biztosíts számukra az egész tenyészidőszak során. A laza, pórusos talaj felső 15-20 centijébe ajánlott 5 centi vastag komposztréteget beledolgozni az ültetés előtt. A kifejlett egérdinnyéknek nincs szükségük további tápanyag-adagolásra, csupán egy laza, 7-8 cm vastag komposztakaróra minden napban (amelyeket két nappal a kiültetés után kell elkezdeni).

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2020-07-07

Vegyszermentes kertészkedés – 5 organikus tipp a teljesen vegyszermentes kertért!

Vegyszermentés kertészkedés, tippek a teljesen vegyszermentes kertészkedésért, mostani cikkemben mindent elmondok nektek a vegyszermentes kertészkedésről.

2020-08-03

A szőlő augusztusi növényvédelme

A szőlő nyári növényvédelme, a szőlő augusztusi növényvédelme, most mindent megtudhattok a szőlő nyári növényvédelméről! Olvasd el cikkünket a szőlő növényvédelméről.

2020-07-15

Tudtad? Cserépben is termeszthetünk isteni sárgarépát!

Cserépben is van lehetőségünk sárgarépát termeszteni, mostani cikkemben elmondok nektek mindent a sárgarépa cserépben való termesztéséről!

2020-06-13

Filléres csodaszer – Készítsünk kalciumos levéltrágyát házilag!

Saját kezűleg készíthetünk, fillérekből kalciumos levéltrágyát, most elmondjuk nektek, hogyan és miért érdemes mindenkinek kalciumos levéltrágyát készítenie!

2020-06-10

Levéltetvek elleni szerek – Melyik mire jó és hogyan alkalmazzuk?

Levéltetvek elleni szerek bemutatása, melyik levéltetű elleni szer mire való, hogyan alkalmazzuk a levéltetű elleni szereket? Most mindent elmondunk a levéltetvek elleni szerekről.

2020-06-09

Hogyan lehet hatalmas, különleges illatú bazsalikombokrod? Szakértőnk titkai segítenek!

Legyen neked is hatalmas, és különleges illatú bazsalikombokrod! Szakértőnk olyan tippeket oszt most meg, amik segítenek abban, hogy a bazsalikombokrod akkora legyen, mint még soha!

2020-07-31

Csodaszép párnácskák a kertben – Termessz te is havasi gyopárt!

A havasi gyopár nagyon különleges, csodálatosan szép növény, mindenkinek a kertjében ott van a helye. Most mindent elmondok nektek a havasi gyopárról!

2020-08-07

Augusztusi ültetés a kiskertben – Zöldségek és fűszernövények a nyár végére

Augusztusban is ültethetünk még zöldségeket, valamint fűszernövényeket bátran, mostani cikkemben megmutatom nektek, mely zöldségeket lehet augusztusban ültetni!

További cikkek ebben a témában
hirdetes
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
80 300
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
5 975 389

atom

az anyagnak kém. folyamattal tovább nem osztható része, fiz. eszközökkel ún. elemi... Tovább

burgonyafélék (Solanaceae)

a kétszikűek osztályának egyik családja, lágy szárúak v. cserjék. Fajai általában... Tovább

Tovább a lexikonra
Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés Növényvédelem