Neveljünk mexikói egérdinnyét

hirdetes

Nevelj te is mexikói egérdinnyét!

Szélesi Ferenc - Főkertész
Mexikói egérdinnye

2. Éghajlati szükségletek

A mexikói egérdinnyét a legtöbb helyen egynyári növényekként termesztik, habár a paradicsomokhoz hasonlóan valójában évelők. Hosszú tenyészidőszakra van szükségük, amely legalább 60-75 meleg, fagymentes napból áll. A gyümölcstermeléshez 24-29°C-os talajhőmérsékletet igényelnek. Az olyan helyeken, ahol a tenyészidőszak során az éjszakai hőmérsékletek 10°C alá esnek, ajánlatos minden éjszakára fedett, meleg helyre vinni őket.

3. Ültesd őket házon belül

Mint sok más növényt, a mexikói egérdinnyét is ajánlatos házon belül elültetni, nagyjából azidőtájt, amikor az uborkákat (tehát áprilisban vagy májusban). Persze az utolsó fagy után akár közvetlenül a kerti talajba (vagy kinti növénytartóba) is kiültethetők, a legbiztosabb a szoba melegében elkezdeni nevelésüket, majd később kiültetni őket. Egy másik megoldás egy-egy magot ültetni egy-egy cserépbe, majd a cserepeket melegházba helyezni 22°C hőmérsékletbe. A kifejlett dinnyéknek már nincs szükségük melegház körülményekre. Az egérdinnyékhez némi türelemre is szükséged, mert az uborkákhoz képest igen lassan indulnak be. Több időre van szükségük a csírázáshoz, ami akár 3-4 hetet is igénybe vehet. Ezért is ajánlatos bőven a jó idő érkezése előtt elültetni őket.

hirdetes

4. Hová kerüljenek?

Az egérdinnyék tápanyagokban gazdag, gyors vízelvezetésű talajra vágynak, és rengeteg napfényre. Helyezd őket olyan pontra, amit egész nap déli nap ér. Minden növénynek legalább 80 négyzetcentiméternyi helyet hagyj. Ne feledd: napi szinten legalább 6 óra közvetlen napfényre van szükségük, hogy egészségesek maradjanak – minél több fényt kapnak, annál jobb.

5. Használj drótketrecet vagy növényfuttató rácsot

Kúszónövényként a mexikói egérdinnye akár 3 méter magasra is nőhet, ezért stabil, erős támasztékra lesz szükségük, hogy indái és termései ne érjenek le a földig. Erre egy kisebb növényfuttató rács vagy drótketrec tökéletes lehet. Ha elegendő napot kap, akkor mutatós, borostyánhoz hasonló hatást kelt majd egy rácsra felfuttatva.

hirdetes

6. Talajigények

Akárcsak bármely más gyümölcstermő növénynek, a mexikói egérdinnyéknek is rengeteg tápanyagra és jó vízelvezetésű talajra van szükségük, hogy egészséges terméseket hozhassanak. A termőtalajukat éppen ezért jó ötlet némi komposzttal vagy érlelt trágyával gazdagítani, hogy elegendő tápanyagot biztosíts számukra az egész tenyészidőszak során. A laza, pórusos talaj felső 15-20 centijébe ajánlott 5 centi vastag komposztréteget beledolgozni az ültetés előtt. A kifejlett egérdinnyéknek nincs szükségük további tápanyag-adagolásra, csupán egy laza, 7-8 cm vastag komposztakaróra minden napban (amelyeket két nappal a kiültetés után kell elkezdeni).

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2021-03-10

Enyhe fagyok, fagykár – így védekezz ellene, illetve mentsd meg növényeidet

Tavasszal még érheti növényeidet fagykár a már enyhébb fagyok végett. Most mindent megtudhatsz róla - hogyan védekezz ellene, hogyan mentsd meg növényeidet.

2021-06-30

Így öntözd kaktuszaid, amennyiben nem szeretnél nekik ártani

Mindig bajban vagy, hogy mennyire érdemes, vagy éppen mennyire nem öntözni kaktuszaid? Mostani cikkünkben mindent elárulunk a kaktuszok megfelelő öntözéséről.

2021-01-14

Így gondozd hortenziáidat a téli hidegben

A hortenziák a kert legszebb virágai közé tartoznak, de a téli fagyok súlyos károkat tehetnek bennük. Nézd meg, hogy hogyan védd meg őket a hideg időjárástól!

2021-01-07

Ezért távolítsuk el mindenképp a gyümölcsmúmiákat!

Sokan kérdezték, hogy miért vannak a fákon aszalódott gyümölcsmaradványok és hogy kell-e velük foglalkozni. Most mindenre választ kaphattok, érdemes velem tartani!

2020-12-22

Egészségesebb, szebb növények élesztő segítségével!

Kevesen tudják, de az élesztőt is használhatjuk arra, hogy a növényeink sokkal szebbek legyenek! Cikkünkben elmondom nektek, hogyan alkalmazhatjátok.

2021-01-07

Így védekezz mérgek nélkül a csigák ellen!

Ha gyakran találkozol csigákkal a kertedben, de nem szeretnél mérgeket bevetni ellenük, akkor íme néhány természetes módszer, amivel védekezhetsz ellenük!

2021-07-05

Íme, a 6 legkülönlegesebb illatú szobanövény

Most bemutatunk 6 olyan növényt, melyek különleges illatukkal képesek megtölteni akár egész lakásodat - ezek közül érdemes választanod, ha új növényt szeretnél!

2021-07-13

Kúszónövények lakásodba – ennek az 5 növénynek egyszerű a gondozása

Mostani cikkünkben olyan kúszónövényeket mutatunk, melyek tökéletesen képesek lesznek majd alkalmazkodni otthonodhoz, ráadásul gondozásuk is egyszerű!

További cikkek ebben a témában


Berettyóújfalui Földhivatal

Földhivatal Földhivatal Cím: Berettyóújfalu Kossuth L. u. 31. 4100 Magyarország Tovább

gyökér

a hajtásos növényeknek a talajban levő rögzítő, vizet és ásványi sókat felszívó szerve.... Tovább

Tovább a lexikonra
Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés Növényvédelem