Mérgező kertészeti termékek

12 mérgező termék, amiket soha ne vásárolj kertészeti üzletekben

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Kertészeti termékek, amik mérgezők

2. Gyomirtók

A gyomirtók könnyedén elbánnak a bosszantó gazzal, és a legtöbben szabadon használják őket mert gyakran az állatok számára is biztonságosként tüntetik fel őket. Valójában azonban nem különbözünk olyan sokban a növényektől. Ha valami elpusztítja a gyomokat, akkor biztos lehetsz benne, hogy hatása van az emberekre és az állatokra is.

A glifozfát nevű aktív gyomirtó hatóanyag például már okozott súlyos károkat kertek közeli víztestekben miután a kertekből kivezető vízelvezetőkön keresztül a vizekbe jutott és elpusztította az ott élő halakat. A kutyákban továbbá húgyhólyag daganatot okozhat és egyre több bizonyíték támasztja alá az elképzelést, miszerint az emberekben hozzájárul a Hodgkin-limfóma kialakulásához.

3. Szintetikus műtrágyák

A növényeknek számos tápanyagra van szükségük az életben maradáshoz és növekedéshez, az olyan organikus trágyák például, mint a komposzt vagy az állati trágyák ezek közül sokat biztosítanak is számukra. Bizonyos természetes, nem organikus (szervetlen) termékenyítő közegek, mint például a foszfát, mészkő és hasonlók szintén javítják a talaj termőképességét és kiegészítik az ásványi igényeket, illetve kiegyensúlyozzák a talaj pH értékét. Sok kertész azonban gyakran alkalmaz szintetikus műtrágyákat, amelyek gyors eredményeket biztosítanak magas ásványi anyag tartalmuknak és biológiai hozzáférhetőségüknek köszönhetően.

Számos kőolaj-alapú műtrágya nagy mennyiségű mérgező anyagot tartalmaz, amelyek beszennyezik a talajt. Amikor ezek elérnek valamilyen víztesthez, nagyméretű állománypusztulást okozhatnak azokban. Az algák hirtelen elszaporodása végzetes lehet a tavakban élő halakra nézve, ezt pedig gyakran a mesterséges műtrágyák okozzák. Ezen mérgező anyagok elfogyasztása már számos áldozatot követlelt mind gyerekek mind háziállatok közül, többnyire mert az anyagokban található nitrátionok csökkentik a vörösvérsejtek oxigénszállító kapacitását.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-04-10

Ezeket a növényeket ültesd a hortenziád mellé, hogy még szebben virágozzon

Ezekkel a növényekkel társítva érhetjük el a legszebb hortenzia virágzást! Ismerjük meg a hortenzia igényeinek megfelelő társakat, mutatjuk melyek a legjobbak!

2024-03-19

5 tipp a kora tavaszi vetések sikeréhez

A kora tavaszi vetés tartogat veszélyeket, de vannak tippek, melyek segítségével legyőzhetjük ezeket: most 5 tippet mutatunk a sikeres, kora tavasziv etéshez!

2024-03-27

Így szaporíthatod a leandert akár egyetlen ágról is

Tudtad, hogy a csodaszép mediterrán eredetű leandert egyetlen kis ágacska segítségével is könnyedén szaporíthatod? Részletes útmutatóhoz kattints!

2024-03-15

Ritka kék virágot találtak a Bükkben, mindenki a csodájára jár

Hihetetlen felfedezés a Bükkben! Egy kiránduló ritka kék leánykökörcsinre bukkant az erdőben, ami eltér a megszokottól, szerencsére kép is készült a növényről!

2024-04-05

Vessünk borsót április közepén, úgy, mint a profik

Szeretnéd te is magadnak termeszteni a borsót? Akkor mutatjuk, hogyan vesd el és termeszd, mint a profik! Tippek, trükkök és tanácsok az Agrároldal segítségével.

2024-01-29

Így védd meg növényeidet a februári hőingadozással szemben

Ha eljön a február, akkor érdemes figyelnünk ilyenkor a kertben a hőingadozásokra, hiszen ezek károsíthatják növényeinket, kövesd ezeket a tippeket!

2024-01-18

Mikor kezdjük el a gyümölcsfák lemosó permetezését?

A gyümölcsfák lemosó permetezése a tél végén egy fontos feladat, ezért összegyűjtöttük nektek, mik a lépései ennek a tél végi tevékenységnek!

2024-04-09

Egy citrus hibrid, melyet már kaphatunk itthon, és akár kertben is jól érezheti magát

Fedezd fel a limequat egzotikus ízét és dekoratív külsejét! Ismerd meg a gondozás titkait, és élvezd a frissítő termést egy kertész tanácsaival és tippjeivel.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Szombathelyi Körzeti Földhivatal

Földhivatal hétfõ-kedd 8.00-11.00 szerda 13.00-15.00 péntek 8.00-10.30   Cím:... Tovább

.../2006. (...) FVM rendelet

FVM rendelet a földmûvelésügyi és vidékfejlesztési miniszter hatáskörébe tartozó... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Házi kert Növényvédelem