Mérgező kertészeti termékek

hirdetes

12 mérgező termék, amiket soha ne vásárolj kertészeti üzletekben

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Kertészeti termékek, amik mérgezők

2. Gyomirtók

A gyomirtók könnyedén elbánnak a bosszantó gazzal, és a legtöbben szabadon használják őket mert gyakran az állatok számára is biztonságosként tüntetik fel őket. Valójában azonban nem különbözünk olyan sokban a növényektől. Ha valami elpusztítja a gyomokat, akkor biztos lehetsz benne, hogy hatása van az emberekre és az állatokra is.

A glifozfát nevű aktív gyomirtó hatóanyag például már okozott súlyos károkat kertek közeli víztestekben miután a kertekből kivezető vízelvezetőkön keresztül a vizekbe jutott és elpusztította az ott élő halakat. A kutyákban továbbá húgyhólyag daganatot okozhat és egyre több bizonyíték támasztja alá az elképzelést, miszerint az emberekben hozzájárul a Hodgkin-limfóma kialakulásához.

hirdetes

3. Szintetikus műtrágyák

A növényeknek számos tápanyagra van szükségük az életben maradáshoz és növekedéshez, az olyan organikus trágyák például, mint a komposzt vagy az állati trágyák ezek közül sokat biztosítanak is számukra. Bizonyos természetes, nem organikus (szervetlen) termékenyítő közegek, mint például a foszfát, mészkő és hasonlók szintén javítják a talaj termőképességét és kiegészítik az ásványi igényeket, illetve kiegyensúlyozzák a talaj pH értékét. Sok kertész azonban gyakran alkalmaz szintetikus műtrágyákat, amelyek gyors eredményeket biztosítanak magas ásványi anyag tartalmuknak és biológiai hozzáférhetőségüknek köszönhetően.

hirdetes

Számos kőolaj-alapú műtrágya nagy mennyiségű mérgező anyagot tartalmaz, amelyek beszennyezik a talajt. Amikor ezek elérnek valamilyen víztesthez, nagyméretű állománypusztulást okozhatnak azokban. Az algák hirtelen elszaporodása végzetes lehet a tavakban élő halakra nézve, ezt pedig gyakran a mesterséges műtrágyák okozzák. Ezen mérgező anyagok elfogyasztása már számos áldozatot követlelt mind gyerekek mind háziállatok közül, többnyire mert az anyagokban található nitrátionok csökkentik a vörösvérsejtek oxigénszállító kapacitását.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-06-30

A 10 leggyakoribb paradicsombetegség

Semmi sem hasonlítható a frissen szedett paradicsom ízéhez. Akármilyen gyakran is ápoljuk azonban növényeinket, néha egy-egy betegség megtámadja a kertünket.

2022-07-04

Milyen gyakran és mennyit érdemes locsolnunk a veteményeskertben?

Mennyi vízre van szüksége a házikertünknek? Mennyi kell, amikor eső is van és mennyi, amikor az nincs? Mostani cikkünkben segítünk, hogy Te is ki tudd számolni!

2022-06-30

Ezek az állatok dézsmálgathatják a paprikáid

A paprikanövényekben a legtöbb kárt a rovarok és a kártevők okozzák, mint például a vágóférgek. De ha kizártad ezeket, mik esznek még paprikanövényeket?

2022-06-30

A tökfélék Monosporascus gyökérrothadása

A tökök monosporascus gyökérrothadása a sárgadinnye és más kisebb méretű tökfélék súlyos betegsége. A dinnyetermesztésben meglehetősen új, de nagy probléma.

2022-06-30

Epsom só a kertben: csodákra képes!

Az epsom-só kertészeti használata igazán nem újkeletű dolog. Ez a „jól őrzött titok” sok generáció óta létezik, de vajon tényleg működik-e, és ha igen, hogyan?

2022-06-30

Cseresznyelevél-tekeredés: egy vírus, amely nem csak a cseresznyefákat érinti

Csak azért, mert a cseresznyelevél-betegségben szerepel a „cseresznye” elnevezés, még nem jelenti azt, hogy ez az egyetlen érintett növény a betegségben.

2022-07-04

5 növény, amihez soha nem szabadna hozzáérned

Míg egyes növények ártalmasabbak, mint mások, vannak olyanok, amelyeket nem szabad egyáltalán megérinteni vagy lenyelni, bármi is legyen, hiszen halálosak.

2022-07-04

9 gyorsan növekvő kúszó növény, amikkel árnyékot varázsolhatsz a kertbe vagy a teraszra

A nyári melegben próbáljuk hűvösen tartani a lakást, azonban ahhoz elengedhetetlen, hogy a házkörnyékét is lehűtsük valamelyest. Árnyékot adó kúszónövények.

További cikkek ebben a témában


3/2006. (I. 18.) FVM rendelet

a 2006. évi iskolatej program elsõ félévének szabályozásáról szóló 115/2005. (XII. 15.)... Tovább

69/2006. (IX. 25.) FVM rendelet

a szõlõfeldolgozás és a borkészítés során keletkezõ melléktermékek lepárlásáról és... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Házi kert Növényvédelem