notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Mandarinréce Egerben

Hirdetés

Ritka, és csodaszép madár jelent meg az Eger-pataknál

Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Csodálatos madár jelent meg Egerben

A mandarinréce megjelenése

 

A mandarinréce a fényes récék közé tartozik, amelyek tollazatuk fémfényéről kapták nevüket. A rendkívül szép formájú és tollazatú madár általában 41–49 cm hosszú,szárnyfesztávolsága 65–75 cm. Különösen jellegzetes a hím, melynek jellemzője a vörös csőr, a szemek körüli fehér félhold alakú mintázat és a csőr alatti nagy terjedelmű vörös tollazat. Könnyen felismerhető zölden fénylő üstökéről, gesztenyebarna szakálláról, széles fehér szem fölötti csíkjairól, és feltűnően nagy narancssárga szárnytollairól, amelyek vitorlaszerűen felmerednek. Színváltozatai nem ismertek, habár dísztollai egyedenként eltérhetnek. Nyugalmi állapotában jobban hasonlít a tojóra, de ilyenkor is melle és hasa erőteljesebben sárgásbarnán mintázottak. Háta sötétebb, csőre matt karmazsinvörös. Nászruháját május közepétől vedli le, ezután a kis tollak, majd a kormánytollak következnek. Júliusban a szárnytollak cserélődnek; ekkor a mandarinrécék egy hónapra röpképtelenekké válnak. A nászruha felöltése augusztus végén kezdődik.

Hirdetés

 

A tojók hasonlóak a kisasszonyréce tojóihoz, viszont tollazatuk világosabb, és csőrük tompa végződésű. Szürkésbarna tollazatával kevéssé feltűnő. Szeme körül fehér gyűrű látható, ami hátrafelé keskeny csíkban folytatódik. A karolinai récékhez is erősen hasonlítanak, de kisebbek, és oldaluk durvábban foltozott, mint azoké, és szemgyűrűjük is keskenyebb. feje szürke, karevezőin zöld tükör látható, és végük fehér. Oldalán tollai feltűnően nagyok és lekerekítettek. Vedlésének menetrendje egy hónappal lemaradva követi a gácsérét. Repülés közben mindként nemnél sötétzöld tükör látható, azonban a rövid és hegyes farok a legfeltűnőbb ismertetőjele röptében.

 

Hirdetés

A fióka felül sötétbarna, alul a színe a világosbarna és a szalmasárga között változik. Szárnyán világos foltok láthatók, amelyek a hátán is megjelenhetnek. Fejteteje, nyakának hátsó része és tarkója barna; fejének oldala, nyakának elülső része világos. Melle tejfölszínű, és szárnyán is láthatók tejfölszínű foltok. Szemétől sötét kantár indul hátra, és a szem alatt párhuzamosan egy ennél világosabb csík fut.

 

A frissen kelt fióka csőre sötét szürkésbarna vörösesbarna heggyel. Lába elöl sötétszürke, oldalt olajszürke. Úszóhártyája sötétszürke. Ahogy a fióka növekszik, csőre az alapjánál és az oldalán elkezd hússzínűvé válni; mire felnő, addigra teljesen átszíneződik. Ezzel párhuzamosan a lába is átszíneződik olajsárgára, de az úszóhártya sötét marad. A fiatal gácsérok tollazata vörösesbarna tónusú, csőrük pirosas. A fiatal tojók melle barnásszürke, és vízszintesen csíkozott.

A következő oldalon pedig megmutatom a róla készült videót is!

Forrás: Wikipédia

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

Még több cikk

2019-06-26

Júliustól jön a szigor - Tanfolyamhoz kötik a kutyatartást!

Szerintem ez egy nagyon jó hír, és bízok abban, hogy tényleg lesz látható eredménye is. Júliustól csak az tarthat kutyát, aki elvégzi ezt a tanfolyamot, részletek a cikkben!

2019-06-26

Ördögi kör – A szúnyogírtás többet árt, mint használ!

A szúnyogirtásnak számtalan veszélye van, melyekről az emberek többsége nem is tud semmit. Mostani cikkemben elmondom nektek, miért olyan veszélyes a szúnyogirtás!

2019-05-08

Gazdaságos tippek a nyereséges pulykatenyésztéshez

Cikkünkben mindent elmondok nektek a gazdaságos pulykatenyésztéshez. Olvassátok el írásunkat, és tudjátok meg a legfontosabb információkat a pulykatenyésztésről

2019-04-23

3 perc kutyaugatás miatt fel lehet jelenteni a gazdit!

Ugat a kutya? Hamarosan érkezik a rendőr, mivel feljelentettek kutyaugatás miatt! Mostani cikkemben elmondom, milyen következményei lesznek a kutyaugatásnak

2019-05-11

Minden eddiginél veszélyesebb két új kullancsfaj tűnt fel Magyarországon!

Új, az eddigieknél is veszélyesebb kullancsfajra bukkantak Magyarországon, mostani cikkünkben mindent elmondunk nektek erről az új kullancsfajról!

2019-06-14

Nyári kutyabajok ellen

Nyáron jóval több veszélyforrás leselkedik kedvenceinkre, hiszen a több szabadban töltött idő alatt megnő a fertőzésveszély és az allergiás tünetek is kiújulhatnak. Tegyünk róla, hogy kutyus is erős immunrendszerrel vágjon neki a meleg hónapoknak.

2019-07-18

5 csináld magad projekt, amikkel a kertbe csalogathatod a gyerekeket!

Csalogassuk a gyerekeket a kertbe, mutatok öt zseniális csináld magad projektet, ami segíteni fog ebben! Ezek után minden gyerek örömmel fog kimenni a kertbe.

2019-07-16

Okos és szorgalmas 2019 legszebb gazdászlánya – Interjú Hegyesi Katalinnal

2019-ben Hegyesi Katalin lett a legszebb magyar gazdászlány, ezért készítettünk vele egy kis interjút. Érdemes elolvasnotok nektek is, ismerkedjetek meg Magyarország legszebb gazdászlányával!

További cikkek ebben a témában
Hirdetés
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
518 494
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
5 056 652
Közösség

méhek elhelyezése

a méheket tartalmazó méhlakásokat (kasokat, kaptárakat) korábban erre a célra épült... Tovább

tömb

Több tábla (szántóföldi tábla) összevonásával létrehozott,rendszerint azonos növénnyel... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 147

Átlagos értékelés: 4.9

Állatok Állatorvos Állattenyésztés Érdekességek