A málna metszéséről

A málna tavaszi metszéséről

Szélesi Ferenc - Főkertész
Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Tudj meg mindent a málna metszéséről

A málna metszése

Az egyszer termő nyári málna metszése

Az egyszer termő nyári málnákat közvetlenül az érett gyümölcsök leszüretelése után kell visszametszenünk – lényegében a málnabokor metszése abból áll, hogy a letermett vesszőket visszavágjuk, egészen a talaj szintjéig. Arra viszont nagyon oda kell figyelnünk, hogy a nyáron kihajtott, fiatal, friss vesszőket ne metsszük vissza, mivel ezek fogják hozni a termést a következő évben.

 

A gyümölcstermő, idős vesszők visszametszése után futassuk fel egy karóra, vagy a karók közé vízszintesen kifeszített dróthuzalra a fiatal vesszőket. Ha a málnákat egy sorban termesztjük, akkor ritkítsuk meg az új vesszőket, mégpedig úgy, hogy a megmaradó vesszők között legyen legalább 15-20 centiméter távolság, így a következő szezonban majd nem fognak túlzsúfoltan állni a gyümölcstermő vesszők. 

Hirdetés

 

A kétszer termő málna metszése

A folyton termő málnabokrok az új vesszők felső harmadán vagy a csúcsán hoznak termést az első idényük őszén, majd a második idényük tavaszán oldalirányban, ugyanezen vesszők alsó kétharmadán. A folyton termő málnák letermett vesszőinek a végét metsszük le, addig a legalacsonyabban lévő pontig, ahol még volt rajta gyümölcs – ez általában 100-120 centiméterre található a talajtól.

 

A vesszők alsó részét hagyjuk meg, így a következő tavaszon vagy kora nyáron teremni tud majd.     Miután ez a része is letermett a vesszőnek a második évben, metsszük vissza egészen a talajig. Ezzel egy időben a fiatal vesszőket, melyek már ősszel teremni fognak, futassuk fel egy karóra, vagy a karók közé vízszintesen kifeszített dróthuzalra. A következő tavasszal vagy kora nyáron gyümölcsöt hozó, folyton termő málnafajták vesszőinek alsó kétharmadát karózzuk ki, vagy futassuk fel növénytámaszra.

Hirdetés

 

Ehelyett jó megoldás az is, ha az őszi szüret után visszametsszük az összes vesszőt, ebben az esetben nem kell ugyebár karóznunk, viszont csak egyszer fogunk tudni gyümölcsöt betakarítani a folyton termő málnabokrunkról. Remélem, hogy tudtam segíteni nektek, szeretnék egy kis visszajelzést tőletek, szavazzatok alább, köszönöm! 

Hasznos volt számotokra ez a cikk?

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

Még több cikk

2019-02-22

A citromfa szakszerű metszése

A citromfának is szüksége van metszésre, éppen ezért született meg ez a cikkem. Most elmondom nektek, mikor és hogy érdemes nekilátni a citromfa metszéséhez!

2019-02-19

Az örökké zöld tuja titkai

A tuja nem igényel sok odafigyelést, de van néhány fontos dolog, amit nem árt észben tartani. Szakértőnk most mindent elmond a tuják gondozásáról, a tuják metszéséről, a tuják növényvédelméről!

2019-02-19

Ősidők óta kedvelt gyümölcsünk – A szeder bemutatása, nevelése

Minden, amit tudni érdemes a szederről, gondozásáról, neveléséről, szaporításáról. Olvasd el cikkünket, és ismerd meg te is az egyik legősibb növényünket, ami nem más, mint a szeder!

2019-02-20

Ezt tedd a cserepes virágok alá, hogy sokáig díszítsenek!

Nagyon sok olyan dolog van, amit felhasználhatunk a növények gondozásához, neveléséhez. Most egy olyan fantasztikus szert mutatok be, ami bárhol megvásárolható, olcsó, és mégis nagyon hasznos!

2019-02-07

A leggyakrabban előforduló betegségek palántanevelés során

Sajnos nagyon sok kártevővel és kórokozóval kell megküzdenünk palántanevelés során, most azokat mutatjuk be nektek, amik a leggyakoribbak, cikkünkben az ellenük való védekezési lehetőségeket is megtalálhatjátok!

2019-01-31

Nevelj te is dinnyefát, imádni fogod!

A dinnyefa egy nagyon érdekes és különleges növény, mostani cikkemben mindent el fogok mondani nektek róla, termesztéséről, neveléséről, és jótékony hatásairól!

2019-02-11

Így dugványozhatsz mézzel!

A méz sok mindenre felhasználható, de azt kevesen tudják, hogy dugványozáshoz is alkalmazhatjuk. Mostani cikkemben elmondok mindent a sikeres dugványozásról, és a méz használatáról!

2019-02-13

A levendula tavaszi metszése

Sokan nem tudják, hogy tavasszal érdemes megmetszenünk a levendulát ahhoz, hogy csodálatos szép legyen, és sok virágot hozzon. Mostani cikkemben mindent elmondok a levendula tavaszi metszéséről!

További cikkek ebben a témában
dísznövény Érdekességek gyümölcs Házi kert Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés Növényvédelem

haszongalambok

gyűjtőfogalom, amelybe a galambhús előállítására kitenyésztett fajtákat sorolják. A... Tovább

buzgár

a töltések mentett oldalán megjelenő vízfeltörés. A buzgár alulról felfelé irányuló... Tovább

Tovább a lexikonra
Hirdetés

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 228

Átlagos értékelés: 4.8