notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A málna metszéséről

Hirdetés

A málna metszése

Szélesi Ferenc - Főkertész
Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Tudj meg mindent a málna metszéséről

Az egyszer termő nyári málna metszése

Az egyszer termő nyári málnákat közvetlenül az érett gyümölcsök leszüretelése után kell visszametszenünk – lényegében a málnabokor metszése abból áll, hogy a letermett vesszőket visszavágjuk, egészen a talaj szintjéig. Arra viszont nagyon oda kell figyelnünk, hogy a nyáron kihajtott, fiatal, friss vesszőket ne metsszük vissza, mivel ezek fogják hozni a termést a következő évben.

 

A gyümölcstermő, idős vesszők visszametszése után futassuk fel egy karóra, vagy a karók közé vízszintesen kifeszített dróthuzalra a fiatal vesszőket. Ha a málnákat egy sorban termesztjük, akkor ritkítsuk meg az új vesszőket, mégpedig úgy, hogy a megmaradó vesszők között legyen legalább 15-20 centiméter távolság, így a következő szezonban majd nem fognak túlzsúfoltan állni a gyümölcstermő vesszők. 

Hirdetés

 

A kétszer termő málna metszése

A folyton termő málnabokrok az új vesszők felső harmadán vagy a csúcsán hoznak termést az első idényük őszén, majd a második idényük tavaszán oldalirányban, ugyanezen vesszők alsó kétharmadán. A folyton termő málnák letermett vesszőinek a végét metsszük le, addig a legalacsonyabban lévő pontig, ahol még volt rajta gyümölcs – ez általában 100-120 centiméterre található a talajtól.

 

A vesszők alsó részét hagyjuk meg, így a következő tavaszon vagy kora nyáron teremni tud majd.     Miután ez a része is letermett a vesszőnek a második évben, metsszük vissza egészen a talajig. Ezzel egy időben a fiatal vesszőket, melyek már ősszel teremni fognak, futassuk fel egy karóra, vagy a karók közé vízszintesen kifeszített dróthuzalra. A következő tavasszal vagy kora nyáron gyümölcsöt hozó, folyton termő málnafajták vesszőinek alsó kétharmadát karózzuk ki, vagy futassuk fel növénytámaszra.

Hirdetés

 

Ehelyett jó megoldás az is, ha az őszi szüret után visszametsszük az összes vesszőt, ebben az esetben nem kell ugyebár karóznunk, viszont csak egyszer fogunk tudni gyümölcsöt betakarítani a folyton termő málnabokrunkról. Remélem, hogy tudtam segíteni nektek, szeretnék egy kis visszajelzést tőletek, szavazzatok alább, köszönöm! 

Hasznos volt számotokra ez a cikk?

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

Még több cikk

2019-08-01

Házikertben is terem a gyapot – Itt a teljes termesztési útmutató mindenkinek!

A gyapot termesztéséről mondok el most nektek mindent, olvassátok el cikkünket, és termesszetek gyapotot ti is a saját kertetekben – A gyapottermesztés rejtelmei mindenkinek.

2019-08-16

Élő kerítés – A legolcsóbb, legszebb, legbiztonságosabb megoldások

Az élő kerítésnek számtalan előnye van, mégsem alkalmazzák még olyan sokan. Mostani cikkemben mindent elmondok nektek az élő kerítések előnyeiről, és telepítésükről!

2019-08-05

Így csalogass szitakötőket kertedbe

A szitakötők olyanok, mintha épp egy meséből léptek volna elő, de nemcsak csodálatosan szépek, hanem hasznosak is, most elmondom, hogyan csalogathattok belőlük többet kertetekbe!

2019-08-16

Tökéletes időpont a diószüretelésre – Sokat nyersz, ha ekkor szeded a diót!

Mostani cikkemben mindent elmondok nektek a diófa szüreteléséről, olvassátok el remek írásomat és tudjatok mindent a diófa szüreteléséről!

2019-08-08

Az eddiginél is nagyobb poloskainvázió közeleg? - Interjú Dr. Vétek Gáborral

Poloskahelyzet Magyarországon – Dr. Vétek Gáborral, a Szent István Egyetem docensével beszélgettünk arról, hogy milyen ma a poloskahelyzet Magyarországon.

2019-08-07

Minden, amit egy kertésznek a kerti mák termesztéséről tudnia kell

Mostani cikkünkben a kerti mák termesztéséről fogunk mindent elmondani. Érdemes elolvasnia mindenkinek szakértőnk remek írását a kerti mákról.

2019-08-07

16 ok, amiért mindenkinek ananászt kéne ennie

Az ananász nemcsak finom, hanem hihetetlenül egészséges is, mostani cikkemben elmondom, miért lenne érdemes mindenkinek sokkal több ananászt fogyasztania!

2019-07-27

7 csodás szobanövény, amivel megtisztíthatod otthonod levegőjét

Léteznek olyan szobanövények, amik tökéletesen alkalmasak arra, hogy megtisztítsák otthonunk levegőjét, mostani cikkemben hét ilyen szobanövényt mutatok be nektek!

További cikkek ebben a témában
Hirdetés
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
240 452
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
5 413 899
Közösség

asztag

a kévében betakarított kalászos gabonából rakott ->kazal, amely lehetővé tette az egy... Tovább

bárányozási jegyzék

olyan áll. bizonylat, amely az anyajuhok ellesi és a bárányok születési adatainak... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 240

Átlagos értékelés: 4.8

dísznövény Érdekességek gyümölcs Házi kert Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés Növényvédelem