A málna metszéséről

A málna tavaszi metszéséről

Szélesi Ferenc - Főkertész
Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Tudj meg mindent a málna metszéséről

A málna metszése

Az egyszer termő nyári málna metszése

Az egyszer termő nyári málnákat közvetlenül az érett gyümölcsök leszüretelése után kell visszametszenünk – lényegében a málnabokor metszése abból áll, hogy a letermett vesszőket visszavágjuk, egészen a talaj szintjéig. Arra viszont nagyon oda kell figyelnünk, hogy a nyáron kihajtott, fiatal, friss vesszőket ne metsszük vissza, mivel ezek fogják hozni a termést a következő évben.

 

A gyümölcstermő, idős vesszők visszametszése után futassuk fel egy karóra, vagy a karók közé vízszintesen kifeszített dróthuzalra a fiatal vesszőket. Ha a málnákat egy sorban termesztjük, akkor ritkítsuk meg az új vesszőket, mégpedig úgy, hogy a megmaradó vesszők között legyen legalább 15-20 centiméter távolság, így a következő szezonban majd nem fognak túlzsúfoltan állni a gyümölcstermő vesszők. 

Hirdetés

 

A kétszer termő málna metszése

A folyton termő málnabokrok az új vesszők felső harmadán vagy a csúcsán hoznak termést az első idényük őszén, majd a második idényük tavaszán oldalirányban, ugyanezen vesszők alsó kétharmadán. A folyton termő málnák letermett vesszőinek a végét metsszük le, addig a legalacsonyabban lévő pontig, ahol még volt rajta gyümölcs – ez általában 100-120 centiméterre található a talajtól.

 

A vesszők alsó részét hagyjuk meg, így a következő tavaszon vagy kora nyáron teremni tud majd.     Miután ez a része is letermett a vesszőnek a második évben, metsszük vissza egészen a talajig. Ezzel egy időben a fiatal vesszőket, melyek már ősszel teremni fognak, futassuk fel egy karóra, vagy a karók közé vízszintesen kifeszített dróthuzalra. A következő tavasszal vagy kora nyáron gyümölcsöt hozó, folyton termő málnafajták vesszőinek alsó kétharmadát karózzuk ki, vagy futassuk fel növénytámaszra.

Hirdetés

 

Ehelyett jó megoldás az is, ha az őszi szüret után visszametsszük az összes vesszőt, ebben az esetben nem kell ugyebár karóznunk, viszont csak egyszer fogunk tudni gyümölcsöt betakarítani a folyton termő málnabokrunkról. Remélem, hogy tudtam segíteni nektek, szeretnék egy kis visszajelzést tőletek, szavazzatok alább, köszönöm! 

Hasznos volt számotokra ez a cikk?

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

Még több cikk

2019-04-19

Termelj akár egy város közepén is oszlopos gyümölcsfákkal

Kis hely is elegendő ahhoz, hogy sikeresen termesszünk gyümölcsöket, mostani cikkemben az oszlopos gyümölcsfákat mutatom be nektek, amik nevelésével mindenképp meg kell próbálkoznotok!

2019-04-19

10 dolog, amire minden kosárkertnek szüksége van az egészséges, dús terméshez

Minden, amit tudni érdemes a kosárkertekről, cikkünkben elmondom, hogyan termeszthettek növényeket a kosárkertben, de az is kiderül, milyen növények alkalmasak erre!

2019-04-15

Most kell megtenned ezeket a dolgokat, ha nem szeretnél kukacos cseresznyét!

Tavasszal kell védekeznünk a cseresznyelegyek kártétele ellen, mostani cikkemben elmondom, mit kell tennünk ahhoz, hogy elkerüljük a cseresznyék kukacosodását!

2019-04-19

Mi haszna a szappannak a kertben?

A szappant fel lehet használni a kertben is, és nem csak tisztálkodásra. Mostani cikkemben elmondom, hogyan alkalmazhatod a szappant a kertben, érdemes tenned egy próbát!

2019-04-18

A ribizli tavaszi metszése, gondozása

Mostani cikkemben mindent elmondok nektek a ribizli metszéséről, a ribizli gondozásáról. Most mindent megtudhattok a ribizli sikeres termesztéséről!

2019-04-23

Természetes megoldás – Vakond ellen ültess vakondfüvet!

A vakondfű egy természetes megoldás a vakondok távoltartásához, mostani cikkemben mindent elmondok nektek a vakondfű alkalmazásáról, érdemes megismerkednetek vele közelebbről!

2019-04-11

Mitől sárgulnak az orchidea levelei, és mit lehet tenni ellene?

Sokan kérdezték, mit lehet tenni abban az esetben, ha az orchidea levele elkezd sárgulni. Mostani cikkemben arra adom meg a választ, mitől sárgulhat az orchidea levele, és mit kell tennünk ilyenkor!

2019-04-15

Mézgásodás a gyümölcsfákon – Ezt jelenti, és ezt kell tenned!

A mézgásodás megjelenése sok esetben utalhat arra, hogy a fának szüksége van növényvédelmi beavatkozásra. Most végigvesszük azokat a dolgokat, amik a mézgásodást okozhatják!

További cikkek ebben a témában
Hirdetés
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
390 237
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
2 807 056
Közösség

embólia

az a kóros folyamat, amikor a vérérben képződött v. oda bejutott képlet (embólus) a... Tovább

sarjadzó szövet (granuláló szövet)

a szövetelhalás,-sérülés helyén burjánzó, vérerekben és az elpusztult szövetrészeket... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 235

Átlagos értékelés: 4.8

dísznövény Érdekességek gyümölcs Házi kert Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés Növényvédelem