A kerti mák termesztése - most tudj meg róla mindent

hirdetes

Minden, amit egy kertésznek a kerti mák termesztéséről tudnia kell

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Kerti mák termesztése – Kisokos mindenkinek

A palánták kiültetéséről

A kerti mák főgyökérrendszerrel rendelkezik, ami azt jelenti, hogy nem tűri jól az átültetéseket. Fontos tehát, hogy magokat végleges helyükre ültesd el. Ha mindenképpen át szeretnéd ültetni mákjaidat, akkor reggelente és esténként is öntözd meg őket, hogy új erőre kapjanak a kiültetés után. Ezt egészen addig csináld, míg a leveleik újra nőni nem kezdenek. Az átültetett mákok kisebb magházakat növesztenek, ezért ha nem tudod elkerülni az átültetést, érdemes többet is ültetni belőlük.

Ültetési távolság

Amennyiben nagyobb mennyiségben szeretnéd termeszteni a kerti mákot, az általános mezőgazdasági módszer egymástól 10 centire ültetni őket, 30 centis sorokban. Ha csak kerti ágyásaidba szánod őket, akkor ajánlott vegyes ágyásba ültetni mákjaidat, és mindegyiknek nagyjából 30x30 centi helyet hagyni.

hirdetes

A kerti mák gondozása

A kerti mák szerencsére nem igényel túl sok odafigyelést. Mivel „fagyban született” növények, így nem kell félteni őket a hidegtől, habár az igazán kemény téli fagyok végezhetnek virágjaikkal. Ha ettől tartasz, akkor védd meg őket ágyástakarókkal.

Öntözés

A kerti mák száraz talajban érzi magát jól, de persze időnként mindenképpen szüksége lesz némi vízutánpótlásra. Ha az idő tartósan forró vagy száraz, akkor gondoskodj róla, hogy a palánták heti 1,5-2 cm-nyi esőnek megfelelő vizet kapjanak. Ezen kívül fiatalabb korukban tartsd folyamatosan nyirkosan a talajt alattuk.

hirdetes

Gyomlálás és talajtakarás

Miután megerősödtek, a kerti mákokat nem igazán zavarják az elterjedtebb gyomok. Persze ehhez némi időre (nagyjából a csírázást követő 1,5-2 hónapra) lesz szükségük, amely során a rád számítanak majd a gyomlálás terén. Fontos, hogy a kerti mákok magvaira nem szabad talajtakarót húzni, különben nem csíráznak ki. Miután kicsíráztak és egy kicsit megerősödtek, természetesen már alkalmazhatsz talajtakarót, első sorban a gyomok visszaszorítására.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-07-31

Mikor és hogyan érdemes szüretelni a retket?

Szeretnél tavasztól az első fagyokig folyamatosan friss retket fogyasztani a saját kertedből? A kulcs az, hogy időben szüreteld, és ültesd újra. Mutatjuk, mikor!

2022-05-09

Minden, amit a rizsföldekről tudni akartál

Hogyan termelik ki a rizset? Hogyan műkődik a rizsföld? Itt megtalálod a választ! Hol terem a rizs? Ezekre a kérdésekre adok választ! Ezt kell tudni a rizsföldekről!

2022-08-01

A növényeink újjáélesztése, ha hőkárt szenvedtek

A legrosszabb, ami megtörtént növényeinkkel a hőkár. Ellenőrizd a növényeidet, és ha elhervadtak vagy leégtek, akkor tedd meg a fontos lépéseket hőkár esetén!

2022-07-31

Miért rohad a paradicsomom alja? – kérdések és válaszok a virágzás utáni rothadásról

Te is találkoztál már azzal a problémával, hogy a paradicsomgyümölcseid alja rohadni kezdett ott, ahol korábban virág volt rajta? Mutatjuk, mi áll a hátterében!

2022-07-31

Minden, amit a hortenzia neveléséről tudni érdemes

Ha nem virágoznak a hortenziáid, vagy csak néhol szárad a lebvelük, nem reménytelen a helyzet. Még Neked is lehetnek gyönyörű hortenziáid! Mutatjuk, hogyan!

2022-07-31

Vízipálma – avagy esernyős szobanövények: Információk az esernyőnövény termesztéséről és gondozásáról

A vízipálmát esernyőnövénynek is hívják, ugyanis míg valódi levelei a szárára csavarodnak - igazán egzotikus hatást keltve, fellevelei kis esernyőt képeznek.

2022-05-10

Senki nem kér a lengyelek almájából – Támogatást biztosítanak az almatermesztőknek

Támogatással próbálják javítani a lengyelek az étkezési alma helyzetét, ugyanis már láda számra állnak az eladatlan almák az almatermelők raktáraiban!

2022-06-30

A tökfélék Monosporascus gyökérrothadása

A tökök monosporascus gyökérrothadása a sárgadinnye és más kisebb méretű tökfélék súlyos betegsége. A dinnyetermesztésben meglehetősen új, de nagy probléma.

További cikkek ebben a témában


PR38A67 (X 0910 N)

Kukorica Cél: siló Leírás:Hímvirágzása korai-közepes, a kalászkapelyva nem, vagy nagyon... Tovább

Pápai Földhivatal

Földhivatal Földhivatal Cím: Pápa Kisliget u. 9. 8500 Magyarország Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Mezőgazdaság Növénytermesztés