Zseniális magyar találmányok

hirdetes

Világmegváltó magyar találmányok

GE.
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Sajnos kevesen tudják a világban, hogy mi, magyarok olyan új találmányokat adtunk az emberiségnek, melyek nélkül mindennapjaink elképzelhetetlenek lennének. A most következő cikkben 10 szuper magyar találmányt mutatunk be, de lehetne a sort még folytatni bőven!

Magyar találmányok, amikre szüksége van az egész világnak

Biztonsági gyufa

Kevés annyira ismert magyar találmány létezik, mint a gyufa. Egykettőre mindennapi használati tárggyá vált, hoha az elektromos gyújtók manapság kezdik kiszorítani. Feltalálója, pontosabban továbbfejlesztője és véglegesítője Irinyi János volt. A zajtalan és robbanásmentes biztonsági gyufát 1836-ban, még vegyészhallgató korában szabadalmaztatta. Irinyit professzora, Meissner Pál egyik sikertelen kísérlete gondolkodtatta el, és a kálium-klorátot ólom-peroxiddal cserélte fel. A foszfort meleg vízben oldotta fel, majd a kicsapódott foszforszemcséket ólom-szulfiddal és gumiarábikummal elegyítette. A fenyőfa gyufaszálak fejét a képlékeny masszába mártogatta, majd hagyta keményre száradni. Találmányát és a gyártási jogokat eladta Rómer István bécsi gyógyszerésznek, aki az Irinyi-féle biztonsági gyufa gyártásán meggazdagodott, míg Irinyi szegénységben halt meg 1895-ben.

hirdetes

 

hirdetes

Telefonközpont

A philadelphiai világkiállításon A. G. Bell új találmányt mutatott be: a telefont. Puskás Tivadar azonnal odautazott, hogy megnézze. Úgy látta, a távírdaközpont helyett telefonközpontot kell teremteni. Pénze, kísérleti lehetősége azonban nem volt elegendő, ezért felkereste T. A. Edisont és "találmány-gyárát", a New York melletti Menlo Parkban. Edisont meggyőzte arról, hogy a telefon nem tökéletesített távírda, hanem egy olyan eszköz, amelyet a nagy nyilvánosság számára kell hozzáférhetővé tenni telefonközpont segítségével. Így 1876 őszétől 1877 nyaráig dolgozott a Menlo Park-i műhelyekben Edison mellett a telefonközpont tervén, amit elkészített, de formálisan nem szabadalmaztatott. Végül Charles Scribner nevére szabadalmaztatták a telefonközpontot, de maga Edison is elismerte, hogy az ötlet Puskástól származott. Az első telefonközpont 1878-ban a connecticuti New Haven-ben működött, majd a következő évben Puskás Párizsban épített központot. A találmány bevált, a vezetékeket egy központi helyre épített telefonközpontba vezették, a szövevényes városi hálózat rendezett formát öltött.

A következő oldalon folytatom!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

enzoócia (endémia)

kisebb körülhatárolt területeken (egy-egy állományban) jelentkező és nem terjedő fertőző... Tovább

sárgatest

a —>peteleváláskor a megrepedt tüsző falából kialakuló, időszakos... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek