Mutatjuk, hogyan építs magaságyást lépésről lépésre- idén tavasszal így építs magaságyást, magaságyás építésének folyamata

Mutatjuk, hogyan építs magaságyást lépésről lépésre

VN
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Idén tavasszal valósítsd meg te is az álmaidat, ami a kertészkedést illeti, és végre éld ki magadat úgy igazán. Építs csodás magaságyást növényeidnek! Az emelt ágyás építése a kertben nagyszerű módja annak, hogy javítsd a talaj vízelvezetését, ezzel növeld a hozamot, és nem utolsó sorban rendezett kerti teret alakíts ki. Mutatjuk a kerti magaságyás építésének folyamatát lépésről lépésre!

Magaságyás építésének lépései

#1. Magaságyás építése: Válaszd ki a tökéletes helyet magaságyásod számára!

Első lépésként válassz helyet, nem akármilyet, hanem tökéleteset! Mire figyelj a magaságyás helyének kiválasztásakor? Olyan helyet válassz, amit naponta legalább 6-8 óra napfény éri és jó vízelvezetésű. Mérd meg a terület nagyságát, és jelöld ki a megfelelő méretet, ehhez használhatsz karókat, valamint zsinórt! Legyél precíz, és ne csak úgy saccra alakítsd ki a kerületét, hanem a megfelelő méreteket alkalmazva. Tervezd meg előre, hogy miből mennyit akarsz ültetni ide, és mennyi helyre lesz mindehhez szükséged.

#2. Magaságyás építése: Készítsd elő a talajt a magaságyáshoz!

A talaj előkészítése nagyon fontos, sok múlik ezen. Távolíts el minden gyomot vagy füvet a területről, és egyengesd el a talajt. Ha rossz a talaj minősége, érdemes eltávolítani a termőtalajt, és helyettesíteni a termőtalaj és a komposzt keverékével. Tegyél meg mindent azért, hogy táplálék dús, jól termő talajt alakíts ki, hiszen ezen fog múlni majd az egész termés!

#3. Magaságyás építése: Építsd meg a keretet a magaságyáshoz!

Magaságyást sokféle mindenből lehet építeni, sokszor tele van a kert, garázs, egyéb tároló mindenféle kidobásra szánt dologgal, amik tökéletesen felhasználhatóak a magaságyás megépítéséhez, éppen ezért érdemes előbb szétnézni, mintsem rögtön boltba rohanni! Használj fát, követ vagy téglát az emelt ágy keretének megépítéséhez. Győződjön meg arról, hogy a sarkok négyzet alakúak, és a keret vízszintes.

#4. Magaságyás építése: Töltsd fel táplálék dús talajjal a magaságyást!

Talaj hozzáadása egy kiemelten fontos része a magaságyás kialakításának. Töltsd fel az ágyat termőtalaj és komposzt keverékével. A vízelvezetés javítása érdekében érdemes további módosításokat hozzáadni, például perlitet, vermikulitot vagy tőzegmohát.

#5. Magaságyás építése: Ültesd be a magaságyást!

Ültesd be a magaságyást! Ha a magaságyás meg van építve és tele van talajjal, beültetheted a kertedet. Fontold meg a zöldségek, fűszernövények és virágok keverékének használatát, hogy változatos és gyönyörű kertet hozz létre, amire majd még a szomszédok is irigykedve fognak nézni!

Mit ültessek a magaságyásba?

Sok növényt lehet emelt ágyásban termeszteni, beleértve a zöldségeket, fűszernövényeket, gyümölcsöket és virágokat. Érdemes a napfényes órák számát is figyelembe venni, mielőtt ültetni kezdesz. Íme néhány javaslat:

  • Zöldségek: Paradicsom, paprika, saláta, kelkáposzta, spenót, sárgarépa, bab, borsó, uborka, cukkini és tök.
  • Fűszernövények: bazsalikom, petrezselyem, koriander, kakukkfű, oregánó, rozmaring és menta.
  • Gyümölcsök: eper, áfonya, málna és szeder.
  • Virágok: körömvirág, cinnia, napraforgó és petúnia.

#6. Magaságyás építése: Így tarthatod karban magaságyásodat!

Öntözés és karbantartás is fontos része a magaságyás építésének, vagy jobban mondva inkább már valamiféle zárás utáni momentuma. Tartsd jól öntözötten a magaságyást, és ügyelj a műtrágya vagy komposztmegfelelő adagolására is. A rendszeres gyomlálás és metszés is segít megőrizni a magaságyás szépségét, valamint egészségét!
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-05-17

Amiért az egész veteményes kert hálás lesz: Így ültess kerti büdöskét

A kerti büdöske (Tagetes) ültetése egyszerű és kiváló választás mind a díszkertek, mind a veteményesek számára. Mutatjuk miért, és hogyan ültess büdőskét!

2024-01-16

Milyen növényfajt érdemes termeszteni Magyarországon?

Egyetlen növényünk termesztési lehetőségei sem függetlenek a termelés belső és külső feltételeinek meglététől, ezért ezeket kell megvizsgálni választás előtt.

2024-05-16

Itt a spárgaszezon: Ezek a LEGFINOMABB spárgás ételek

Annyira vártuk és végre eljött: itt a spárgaszezon és vele együtt érkeznek az isteni spárgás ételek is, nekünk ezek a kedvenceink, készíts te is spárgás ételt!

2024-05-16

Uborka tápoldatozás a nagymama titkos receptjével

Így tápoldatozzunk uborkát sikeresen, a nagymamám titkos uborka tápoldat receptjével. Ez a trükk garantáltan be fog válni neked is és gyönyörű uborkáid lesznek!

2024-05-15

Ez az 5 legfinomabb paradicsom – még elültetheted a hónapban

Szeretnél a nyáron zamatos paradicsomokat szüretelni? Ezek a legfinomabb paradicsomfajták, amikért az olaszok is oda meg vissza vannak. Így ültesd el őket!

2024-05-16

Spárgaszezon: mindent, amit tudnod kell a termesztéséről

Spárga termesztése lépésről lépésre. Eljött a spárgaszezon ideje! Ezért most egy cikkben összefoglaltunk mindent, amit a spárga termesztéséről tudnod kell!

2024-03-21

Kezd kimenni a divatból: erre, és így használható a kútvíz a kertben

Magyarországon régen a kútvíz használata viszonylag gyakori volt. Azonban egyre inkább azt lehet érzékelni, hogy kezd kimenni a divatból. Vajon miért?

2024-04-22

Közeleg a zöldbab vetés ideje: Ezek a zöldbab vetésének lépéseo

Első kérdésként fel is merült bennem a kérdés? Vajon mikor kell elvetni a zöldbabot, aztán rögtön jöttek a továbbiak, hogyan kell elvetni a zöldbabot?

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

fenológia

ökológiai tudományterület; a növények és az állatok egyedfejlődésében az egymás után... Tovább

vörös here növényvédelmi technológiája

A vetőmaggal terjedő és a csírakori gombás betegségek ellen kaptánnal ( ftálimid-származák... Tovább

Tovább a lexikonra
Paradicsom Talajművelés virágtermesztés Zöldség