Madáretető építése házilag – Építs madáretetőt házilag

Kiszállító és termelő kereső
hirdetes

Madáretető építése házilag – A legjobb, legolcsóbb megoldások

Szélesi Ferenc - Főkertész
Madáretető építése házilag, a legjobb megoldások madáretető építéséhez

A madarak etetése

A hazai időjárási viszonyok mellett általában december és február között lehet etetni. A télen előforduló enyhe napokon kevesebbet tegyünk az etetőbe, ha viszont zord az idő, mérjük bőségesebben a táplálékot. Mindig este töltsük fel az etetőt, hogy a már szürkületkor jelentkező első vendégeknek is kapjanak a jóból. Kétféleképpen lehet etetni. Az egyik a zsebbenyúlós verzió, amikor madáreleséget veszünk, a másik verzió pedig, ha saját magunk készítünk eleséget.

A legjobb eleség természetesen a napraforgó, ezt szereti a legtöbb madár. Azért a napraforgót sem érdemes piacról beszerezni, mert ott elég borsos ára van jobb, ha termelőkkel kötünk egyességet a máshol eladhatatlan, kissé szemetes, apró szemű napraforgóra, ami viszont a madarak számára még tökéletesen megfelel. Készíthetünk úgynevezett madárkalácsot is. Ehhez először olvasztunk fagyút, majd a folyékony masszát a hozzáöntött napraforgóval jól elkeverjük és formába öntjük. Ha zsinórt is húzunk bele, szilárdulás után a kész madárkalácsot bárhová kiakaszthatjuk.

hirdetes

A cinegék boldogan elvannak rajta, azonban az első pillantásra jámbornak tűnő cinegék meglehetősen agresszívek, összeférhetetlenek és az öregebb hímek mindent a maguk számára szeremének lefoglalni. Ezért célszerű a madárkalácsból több kisebb adagot készíteni, hogy valamennyien ehessenek belőle, de etethetünk akár faggyút is önmagában.

A feketerigók és az áttelelő vörösbegyek a konyhai hulladékból is szívesen válogatnak, de készíthetünk számukra külön keveréket is. Nyers, lereszelt sárgarépát jól kinyomjuk, majd sajtot, szétmorzsolt túrót, zsemlemorzsát, apróra vágott főtt tojást, almát, főtt vagy nyers húsdarabkákat keverünk hozzá. A kész lágyeleséget az e célra készített, oldalt nyitott etetősátor alatt a földön, vagy egy ágon lógva szervírozhatjuk.

hirdetes

Szimplán kenyeret ne adjunk nekik, mert a nedves időben könnyen megsavanyodik, és akár halálos bélgyulladást okozhat. A magevők számára a napraforgón kívül ocsút, a szaküzletekben kapható madáreleséget, kölest, fénymagot stb. szórhatunk ugyancsak etetősátor alá, de ide önthetjük a hullámos papagáj és a kanári maradékát is.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2020-06-05

Döntött a Parlament – Betiltották egész Magyarországon az avarégetést!

Avarégetés betiltása, végre valahára betiltották az avarégetést Magyarország egész területén. Cikkünkben elmondjuk, mikortól lesz tilos Magyarországon az avarégetés.

2020-02-27

Megszűnik a kiskerti gyomirtás? – Betiltják a glifozátot!

Betiltják a glifozátot, hamarosan nem lehet használni a kiskertekben. Nézzük, miért döntöttek úgy, hogy kivonják a forgalomból a glifozátot, a legismertebb gyomirtót.

2020-05-26

Amire senki sem gondol – Sokat ártunk a környezetnek a ház körüli gyeppel!

A gyep káros hatásaira szinte senki sem gondol, pedig ha hiszitek, ha nem, rendkívül káros lehet környezetünkre a szépen művelt gyep, erről fogok beszélni most nektek!

2020-08-07

Augusztusi ültetés a kiskertben – Zöldségek és fűszernövények a nyár végére

Augusztusban is ültethetünk még zöldségeket, valamint fűszernövényeket bátran, mostani cikkemben megmutatom nektek, mely zöldségeket lehet augusztusban ültetni!

2020-08-07

Leyland-ciprus, az örökzöld csoda – Tippek/trükkök szakértőtől!

A Leyland-ciprusok tökéletesen tudják helyettesíteni a tujákat, sőt, sokkal szebbek és ellenállóbbak a Leyland-ciprusok, most te is megtudhatsz mindent a Leyland-ciprusokról!

2020-08-10

Minden, ami buxus – A buxus ültetése, gondozása, metszése, növényvédelme

A buxus gondozása, a buxus metszése, a buxus növényvédelme, mindent elmondunk nektek a buxusról. A buxus ültetésétől egészen a buxus téli védelméig mindent megtudhattok!

2020-06-27

Erdők-mezők gyümölcsei - Az erdei és az indiai szamóca bemutatása

Az erdei szamóca és az indiai szamóca megtalálhatók az erdőkben és a mezőkben, az emberek többsége mégsem ismeri őket annyira. Mostani cikkemben mindent elmondok erről a két szamócafajtáról!

2020-02-20

Szomorú, hogy valaki képes erre - Gázolajjal öntözték meg az Újszülöttek ligetét

Elképesztő, hogy mire képesek az emberek, csak azért, mert őket zavarja valami. Most az újszülöttek tiszteletére ültetett fákat locsolták le gázolajjal.

További cikkek ebben a témában
hirdetes


15/2007. (III. 20.) FVM rendelet

a növényvédõ szerek forgalomba hozatalának és felhasználásának engedélyezésérõl,... Tovább

autotróf szervezetek

azok az élőlények, amelyek környezetük szervetlen anyagaiból (C02, H20, ionok) építik fel... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Házi kert kert Környezetgazdálkodás Környezetvédelem