Madáretető építése házilag – Építs madáretetőt házilag, egyszerűen

hirdetes

Madáretető építése házilag – A legjobb, legolcsóbb megoldások

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Madáretető építése házilag, a legjobb megoldások madáretető építéséhez

A madarak etetése

A hazai időjárási viszonyok mellett általában december és február között lehet etetni. A télen előforduló enyhe napokon kevesebbet tegyünk az etetőbe, ha viszont zord az idő, mérjük bőségesebben a táplálékot. Mindig este töltsük fel az etetőt, hogy a már szürkületkor jelentkező első vendégeknek is kapjanak a jóból. Kétféleképpen lehet etetni. Az egyik a zsebbenyúlós verzió, amikor madáreleséget veszünk, a másik verzió pedig, ha saját magunk készítünk eleséget.

A legjobb eleség természetesen a napraforgó, ezt szereti a legtöbb madár. Azért a napraforgót sem érdemes piacról beszerezni, mert ott elég borsos ára van jobb, ha termelőkkel kötünk egyességet a máshol eladhatatlan, kissé szemetes, apró szemű napraforgóra, ami viszont a madarak számára még tökéletesen megfelel. Készíthetünk úgynevezett madárkalácsot is. Ehhez először olvasztunk fagyút, majd a folyékony masszát a hozzáöntött napraforgóval jól elkeverjük és formába öntjük. Ha zsinórt is húzunk bele, szilárdulás után a kész madárkalácsot bárhová kiakaszthatjuk.

hirdetes

A cinegék boldogan elvannak rajta, azonban az első pillantásra jámbornak tűnő cinegék meglehetősen agresszívek, összeférhetetlenek és az öregebb hímek mindent a maguk számára szeremének lefoglalni. Ezért célszerű a madárkalácsból több kisebb adagot készíteni, hogy valamennyien ehessenek belőle, de etethetünk akár faggyút is önmagában.

A feketerigók és az áttelelő vörösbegyek a konyhai hulladékból is szívesen válogatnak, de készíthetünk számukra külön keveréket is. Nyers, lereszelt sárgarépát jól kinyomjuk, majd sajtot, szétmorzsolt túrót, zsemlemorzsát, apróra vágott főtt tojást, almát, főtt vagy nyers húsdarabkákat keverünk hozzá. A kész lágyeleséget az e célra készített, oldalt nyitott etetősátor alatt a földön, vagy egy ágon lógva szervírozhatjuk.

hirdetes

Szimplán kenyeret ne adjunk nekik, mert a nedves időben könnyen megsavanyodik, és akár halálos bélgyulladást okozhat. A magevők számára a napraforgón kívül ocsút, a szaküzletekben kapható madáreleséget, kölest, fénymagot stb. szórhatunk ugyancsak etetősátor alá, de ide önthetjük a hullámos papagáj és a kanári maradékát is.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-07-31

Hogyan állítsuk meg az invazív növények terjedését?

Kezdenek teret hódítani a kertedben a nem őshonos növények? Mutatunk néhány módszert amivel lelassíthatod, megállíthatod és akár meg si előzheted a terjedésüket!

2022-07-30

A műanyagmentes július margójára: így lehet zöldebb az életünk napról napra

Hogy ki lehet-e iktatni az életünkből teljesen a szemetet, vagy legalább a műanyagot? Ha már csak megpróbálkozunk vele is sokat segítünk a környezetünknek!

2022-07-31

Ismerjétek meg ti is a csodálatos bakopát

Ismerjétek meg ti is ezt a tündéri kis virágot, a bakopát. Mindent, az ültetéséről, teleltetéséről és a gondozásáról. Cikkünkből megtudhattok mindent a bakopa virágról!

2022-07-22

5 szobanövény, amivel lehűtheted otthonodat a nyári hőségben

Sokan nem is tudják, de egyes szobanövények nem csak szebbé teszik az otthon helységeit, hanem képesek le is hűteni azokat (ráadásul a levegőt is tisztítják).

2022-08-01

A növényeink újjáélesztése, ha hőkárt szenvedtek

A legrosszabb, ami megtörtént növényeinkkel a hőkár. Ellenőrizd a növényeidet, és ha elhervadtak vagy leégtek, akkor tedd meg a fontos lépéseket hőkár esetén!

2022-04-12

5 dolog, amiről azt hitted, nem komposztálható, de mégis az

Te is újrahasznosítanál mindent, amit csak lehet? Akkor mostani cikkünket imádni fogod! Mutatunk 5 dolgot, amiről azt hitted nem komposztálható, mégis az!

2022-07-04

Az egész országban elkezdett terjedni ez a mérgező növény! Jobb az elővigyázatosság!

A nyarat legszívesebben végig a Balaton partján töltenénk, azonban egyre gyakrabban találkozhatunk a Balaton-felvidéken a most virágzó mérgező növénnyel

2022-07-04

Ismerd meg a különleges Hegyestűt

Ha Balatonon a Káli-medencénél jártok, érdemes elmenni és a Hegyestűhöz, ami egy vulkán volt régen, ma pedig egy igazi különlegességnek számít. A kilátás a hegyről páratlan!

További cikkek ebben a témában


agrometeorológia

a ->meteorológiai viszonyoknak a mg. termelés tárgyaira, ill. folyamataira gyakorolt hatásával... Tovább

kolomp

a legelőre együtt járó juhok, ritkábban szarvasmarhák közül kiválasztott állatnak a... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Házi kert kert Környezetgazdálkodás Környezetvédelem