Madáretető építése házilag – Építs madáretetőt házilag, egyszerűen

Madáretető építése házilag – A legjobb, legolcsóbb megoldások

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Madáretető építése házilag, a legjobb megoldások madáretető építéséhez

Madáretető építése házilag – „A” típusú odú

Az „A” típusú odúk kistermetű cinege fajok. például kék-, barát-, fenyves cinege jellemző odú típusa. Apró méretei miatt kizárhatók a nagyobb termetű fajok, például a széncinege, a csuszka, a mezei és a házi veréb is. Berepülő nyílás: 26-27 mm átmérőjű, az odú aljától legalább 18 cm-re legyen. Belső alapterülete: legalább 10 x 10 cm. Kihelyezés: 2 - 6 m magasságban függesztve.

Madáretető építése házilag – „B” típusú odú

A „B” típusú odú leggyakrabban használatos típus. Alkalmas széncinege, csuszka, mezei veréb, légykapók és nyaktekercs számára. Mérete miatt kizárható a seregély. Berepülő nyílás: 32 mm átmérőjű, az odú aljától legalább 20 cm-re legyen. Belső alapterülete: legalább 12,5 x 12,5 cm. Kihelyezés: 2 - 8 m magasságban függesztve vagy fatörzshöz rögzítve.ű

Madáretető építése házilag – „C” típus odú

A „C” típus alapterülete és külső mérete a „B” típusú odúra hasonlít, de nem kerek berepülő nyílása van. Azoknak a fajoknak kedvező, amelyek szeretnek kotlás közben az odúból figyelemmel kísérni a kinti világ történéseit. Berepülő nyílás: legalább 10 cm x 10 cm legyen, de fajtól függően változhat. Belső alapterülete: legalább 12,5 x 12,5 cm. Kihelyezés: A kihelyezett odú nyílása ne nézzen az uralkodó széljárás felé. 2 - 8 m magasságban, fajtól függően helyezhető el.

Madáretető építése házilag – „D” típusú odú („szalakóta” típus)

Az odú az „B” típusra hasonlít, de a méretei nagyobbak. Ebbe az odúba a szalakóta és búbos banka jól megtelepíthető, de használható a seregély számára is. Megfelelő berepülő nyílással még a füles kuvik és a kék galamb is otthonává teheti. Berepülő nyílás: a megtelepítendő fajtól függően 46-60 mm, illetve 80 -120 mm, amely az odú aljától legalább 35-40 cm-re legyen. Belső alapterülete: legalább 20 x 20 cm. Kihelyezés: a megtelepítendő fajtól függően változatosan lehet kihelyezni.

Madáretető építése házilag – Fakusz odú

Háromszög alapterületű farönk, vagy deszka odú. A háromszög mindkét oldalán van berepülő nyílás. Ez lehet szögletes, vagy akár hasadék alakú is. A fakusz odú nevéből is adódik, hogy kifejezetten fakusz fajok számára alkalmatos. Berepülő nyílás: 2-3 cm széles, 5-6 cm magas, az aljától 25-30 cm-re kezdődjék. Felépítése: egyenlő oldalú háromszög alap, 10-12 cm-es szárakkal.

Kihelyezés: Az odút a hegyvidéki tölgyesekben, ártéri fűz-nyár ligeterdőben használhatjuk leginkább. A kihelyezés magassága 0,5 - 1,5 m között változhat, szorosan, hézagmentesen rögzítve a fa törzséhez. Ügyeljünk arra, hogy a fa növekedésével a rögzítés lazítható legyen. 2-3 hektáronként érdemes egyet kitenni, mert a fakuszok nagy táplálkozási területtel rendelkeznek.

Madáretető építése házilag – Kuvik odú

Speciálisan a kuvik számára kitalált odú, de hazánkban volt már rá példa, hogy költött benne seregély és búbos banka is. Berepülő nyílás: a kuvik 6,5-7cm-es lyukméretű odút igényel, amely a természetben manapság ritka. Felépítése: 1-1,2 m hosszú henger alakú cső, a fenékre helyezett vékony fűrészporréteggel. Kihelyezés: Erdőszélek, ligetes erdők, tanyák, nyílt síkvidéki területek háborítatlan részein, nagyobb kertekben, gyümölcsösökben is akár. 3-5 m magasan vízszintesen helyezzük el. A bejárat ne nézzen az uralkodó szélirány felé. Nézzük, mit kell még tudnunk a madarak etetéséről, a következő oldalon további hasznos tanácsok várnak! 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-05-27

Lila hüvelyű borsó: termeszd meg a kertedben a nyár legfinomabb zöldségét!

Termesszünk vagy ültessünk lila hüvelyű borsót, hiszen ez a csodálatosan szép és egészséges növény könnyen megterem szinte bárhol, nézzük a tanácsokat!

2024-05-21

Egy kertész tanácsa: így hasznosítsd az esővizet és tedd virágzóvá a kerted!

Ha sokat esik az esi, ne hagyjuk kárba veszni, kövesd ezeket az esővízgyűjtési tippeket te is, mutatom, mik a legpraktikusabb tanácsok és trükkök ehhez!

2024-05-21

Paradicsomültetés: nagyapám fegyvere a bőséges terméshez

Még nagyapám tanította ezeket a csodás tippeket a paradicsomtermesztéshez és pedig megosztom veletek, hogy nektek is bőséges és zamatos legyen idén a paradicsom!

2024-05-02

Ilyen előnyei vannak a virágoknak, a zöldfelületeknek

A növények képesek elnyelni a levegőben lévő szennyeződéseket, mint például a nitrogén-dioxidot és a kén-dioxidot, valamint a por részecskéket, és még...

2024-04-22

Magvetés gond nélkül: fedezd fel a titkos trükköt a tökéletes magvetéshez

Vessünk magot egyszerűbben, mint valaha! Mutatom a magvetés egyik könnyítését, a földkocka készítő csodás lehetőségét, használd te is bátran, segítek tippekkel!

2024-05-26

Ezzel a technikával az emelt ágyást könnyen fel lehet tölteni földdel

Töltsük fel az emelet ágyásokat könnyedén, Hügekultur technikával. Nem tudod mi ez? Semmi gond, kertészünk most elmondja neked miért remek technika ez!

2024-05-27

Ha egyetlen zöldséget termesztesz idén kora nyáron, akkor ez legyen az: Bab

Ha idén nyáron nem akarsz sok dolgot termeszteni, válaszd a babot: nem csak tökéletesen egyszerű a gondozása, de ráadásul még elképesztően egészséges is!

2024-05-21

Így alakítottam ki kerti tavat egy dézsából egyszerűen

Alakíts ki kerti tavat te is egyszerűen dézsából: mutatom a legjobb tippeket és tanácsokat hozzá, dobd fel kertedet ezzel az olcsó és egyszerű trükkel!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

anyagforgalomra ható szerek

azok az anyagok, amelyek a szervezetben az asszimilációs (sejtek és szövetek felépítése,... Tovább

dinitro-fenol-származék hatóanyagú szer (DNOC= dinitro-orto-krezol)

széles hatássávú vegyület, az alapvető életfolyamatokat károsító hatása következtében... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Házi kert kert Környezetgazdálkodás Környezetvédelem