madarak ellen; madarak elleni védelem; madarak elijesztése a kertből; madarak a kertben; madarak a veteménykertben

A leghatékonyabb módok, amik távol tartják a madarakat a veteményeskerttől

NA
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Olyan módszerekkel küzdünk a madarak ellen, amik nem ártalmasak az ő számukra, de távol tarthatják a veteményeskerttől őket - anélkül, hogy bajuk esne. Segítségeink tartalmaznak különféle hálókat, csalikat és ijesztőket, valamint tippeket ezek hatékonyságának megőrzéséhez.

Madarak elleni védelem

A madarak távol tartása a veteményeskerttől nem mindig egyszerű

Nem számít, hol kertészkedsz, egy madár biztosan figyeli a saját termesztésű zöldségeidet. Sokunknak a galambok jutnak először az eszünkbe, akik a szárig lecsupaszítják a káposztát. Másoknak varjú van a kukoricában, vagy pedig fácán, akik az év elején még a burgonyanövényeket is kiássák, hogy eljussanak a gumókhoz.
Számos módja van annak, hogy a madarakat távol tartsuk a kertben, és némelyikük drasztikus. Azonban sokan vagyunk biokertészek és a vadon élő állatok szerelmesei is egyaránt: így fontos, hogy a madarak elleni taktikát humánusan és a lehető legtermészetesebben tartsuk. A madarak az ökoszisztéma részét képezik, és teret kell adnunk nekik az élethez, de a zöldségeinket nem adjuk nekik! 

Használj kerti hálót, hogy távol tartsd a madarakat

Valószínűleg a madarak távoltartásának leghatékonyabb módja a kerti hálóval történő korlátok létrehozása. Különféle karikákat használok a kertemben, majd pillangóhálót húzok rájuk. A pillangóháló megvédi a növényeket az éhező vadon élő állatoktól, de az olyan hasznos rovarok, mint a méhek, még mindig képesek beporozni őket.
A háló használata során nagyon fontos, hogy óvatos és tudatos legyél.  A szabványos madárháló (1 cm-nél nagyobb lyukakkal) lehet a legveszélyesebb a vadon élő állatokra. Egyszer volt egy sündisznó, aki beleakadt a hálóba a kertünkbe, de szerencsére kiszabadítottuk, de nagyon fontos fokozottan vigyáznunk rájuk. A legrosszabb esetben belehalnak a hálósérülésekbe, legjobb esetben neked kell kiszabadítanod őket. Egy másik dolog, amit szem előtt kell tartani, hogy érdemes jó minőségű UV-álló hálóba fektetni, amely évekig is kitart. A közönséges olcsó zöld hálónak nincs hosszú élettartama – elszakad, eltörik, és veszélyt jelent a vadon élő állatokra és a környezetre.

Csirkehuzal használata a föld felett a madarak ellen

A földre tűzött csirkehuzal segíthet megvédeni az újonnan elvetett magvakat vagy elültetett gumókat. Megakadályozza a madarakat, beleértve a saját csirkéinket is, ha vannak, hogy felkapirgálják a talajt. Ahogy a növények nőnek, felemelheted a drótot karókra, vagy akár karikák köré hajlíthatod.

Védd a termést a madarak ellen kerti gyapjúval

Sokan használunk kerti gyapjút, hogy megvédjük a növényeket a fagyoktól, de nem csak erre jó, hisz egész évben használható a rövidebb termések madarak elleni védelmére is. A kerti gyapjú finom fehér anyag, amelyet pak choi-ra, salátára, mángoldra és egyéb zöldekre lehet teríteni.  

Madárriasztó léggömb a madarak megijesztéséhez

A legnépszerűbb madárijesztő termék valószínűleg a madárriasztó léggömb, vagy terror eyes/scare eye. Ez egy nagy, általában sárga színű felfújható léggömb, amelyre "szemek" vannak nyomtatva. Felakasztod a kertbe, és enyhén mozog a szellővel. Mind a mozgás, mind a szemek megriaszthatják a madarakat, és azt gondolhatják, hogy egy ragadozó figyeli őket. Ha téged sem ijesztenek meg, vásárolhatsz egy már kész terméket vagy a barkácsváltozathoz pedig másold le a szemmintákat egy sárga strandlabdára.

Műanyag ragadozók és játékkígyók a madarak elriasztására

Egyes kertészek arra esküsznek, hogy műanyag csalibagolyt vagy sólymot szerelnek a kertjükbe. Úgy tűnik, hogy még az irreális megjelenésűek is megfelelő hatást gyakorolnak a kisebb ragadozó madarakra, például a galambokra, verebekre és feketerigókra. Ha tartósan fel vannak szerelve valahová, akkor azonban csekély hatásuk lehet. A legjobb hatás elérése érdekében mozgasd a csalit a kertben úgy, hogy úgy nézzen ki, mint egy ragadozó madár, amely különböző helyeket foglal el a kertben. Ha olyan csalit veszel, amely mozog vagy hangot ad, annál jobb. Egy másik ragadozó csali, amelyet használhat, a játék műanyag kígyók. Helyezze őket a kerti ágyásokba, és várd, hátha megijednek tőle a madarak…vagy te magad!

Építs egy madárijesztőt

A madárijesztők működnek, ha rendszeresen mozgatják őket. Tartsd ezt szem előtt, akár vásárolsz, akár saját magad készíted. Válassz egy karóra építettet, amely felhúzható és a földbe szúrható. Az is segít, ha felöltözteted őt piros és sárga színű ruhákkal, ugyanis egyesek azt mondják, hogy a madarak ezek a színek repülésre késztetik. 

CD-k és tükrök a madarak elijesztéséhez

Gyűjtsd össze régi CD-ket és kösd őket össze egy zsinórral a gyümölcsfákra vagy bokrokra aggasztva. Fényvisszaverő felületük villogni fog, ahogy mozognak a szélben, elriasztva a madarakat. 

Szélcsengővel a madarak ellen

A szélharangok hirtelen hangja és mozgása a madarakat is megijesztheti. Ha használni kívánod őket, ne csak a verandára, hanem a kertbe helyezd őket. Ha találsz valami fényes fémből készültet, még jobb.

Az ember legjobb barátja a madarak ellen is megvéd

A madarak elriasztásának legjobb módja egy igazi ragadozó. Egy kutya örömmel elűzi a madarakat. Azonban ezek csak akkor hatékonyak, amíg az eb is a kertben van, ezért bölcs dolog lenne ezenkívül egyéb taktikák alkalmazása, így hát válaszd ki a számodra legmegfelelőbbet a fent említettek közül! 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

valódi gombák (Eumycota [Mycomycota, Mycophy-ta])

a növények rendszerében a X. törzset képviselik, a gombák többsége ebbe a törzsbe tartozik.... Tovább

.../2007. (...) FVM rendelet

az Európai Mezõgazdasági Vidékfejlesztési Alapból önálló, építéssel nem járó gépek,... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok