Ezért kell a macskáknak mókuskerék

Mókuskerék macskáknak

Petra
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Ki gondolta volna, hogy az ügyes és rugalmas macskáknak is szüksége lehet mókuskerékre? Pedig ma már macskák számára is kifejlesztettek egy olyan mókuskereket, ami bár néhány dologban eltér a hörcsögökétől, viszont a lényege ugyanaz.

Macska a mókuskerékben

Bizonyára mindenki látott már mókuskereket, amin az unatkozó hörcsögök szórakoztatják magukat. Nos, létezik hasonló játék házi macskáknak is. Bár ez egy kicsit más, mint a mókuskerék, mert inkább egy futópadhoz hasonlít és nincs meg benne az a létrás szerkezet, amibe a kis rágcsálók belekapaszkodhatnak. Viszont a funkciója ugyanaz: a macska belemászik és unalomig hajtja. A különleges szerkezet értelmi szerzője a kaliforniai Sean Farley volt, aki azért alkotta meg ezt a macskáknak való mókuskereket, hogy ők se unatkozzanak és persze fizikailag is karban tudják tartani magukat.

Macska a mókuskerékben

Bár talán egy kicsit abszurdnak hangzik a macskáknak való mókuskerék, mert fölmerül bennünk a kérdés, hogy mégis hogyan unatkozhat egy házi macska? Az még teljesen érthető, ha egy hörcsög unatkozik, hisz többségük egy kis ketrecben éli le az életét, ahol nem adódik túl sok lehetőség a szórakozására. A macskának viszont rendelkezésére áll az udvar, sőt, mások udvara is, meg persze az utca. Akkor mégis miért lenne szükségük ilyesmire? A választ a fizikai erőnlétben kell keresni. Ugyanis az elkényelmesedett házi macskák házi koszton élnek és nincsenek rákényszerülve a vadászatra, ezért fennáll a veszélye annak is, hogy eltunyulnak.

Macska a mókuskerékben

Bár attól, mert nem a vadonban élnek, a házi macskák ösztönei még működnek, viszont tény, hogy ha nagyobb kedve van lustálkodni, mint egérre vadászni, akkor se fog éhgyomorral lefeküdni, mert a gazdi ellátja minden jóval. Ugyanúgy, mint az ember, ezek az állatok is el tudnak hízni és nekik is ugyanúgy szükségük van arra, hogy jó kondiban legyenek, akárcsak nekünk. Erre ez a futópad kifejezetten alkalmas. Az már más kérdés, hogy mennyire fogja a cica szórakoztatónak találni, különösen akkor, ha már ez a játékszer nem jelent kihívást neki.

Macska a mókuskerékben

A panelban élő házi macskákról pedig még nem is beszéltünk. Ugyanis ők azok, akiknek igazán szükségük lenne egy ilyen szerkezetre, hisz a betondzsungelben nem biztos, hogy lenne lehetőségük az utcákon kampalyogni - főleg akkor, ha ahhoz, hogy hazajussanak, föl kéne mászniuk a tizedik emeletre. Ezért bár lehet, hogy elsőre kicsit haszontalannak tűnhet ez a találmány, de ha belegondolunk, azért mégsem olyan értelmetlen.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

jatrogén ártalmak

az —>állatorvos kórmegállapító v. gyógyító tevékenységéből származó és az... Tovább

cukorbetegség

oka legtöbbször a hasnyálmirigy inzulintermelésének (hormonok) a csökkenése. A szénhidrátok... Tovább

Tovább a lexikonra
Tudomány