Hasznos információk a lime termesztéséhez

hirdetes

Saját magad is termeszthetsz lime-ot – Szakértői tippek!

Bohács Ádám - Kertépítő Technikus, ZH
Sikeresen termeszthetünk lime-ot

Korompenész

A korompenészt egy gomba okozza, és fekete lerakódásként jelenik meg a fák levelein. A gomba a leveleken élősködő kártevők által termelt mézharmatban terjed el és fejlődik ki, tehát például a levéltetvek és a liszteskék okolhatók miatta. A penészt magát letörölgetheted a levelekről 1:10 hígítású szappanos vízzel, visszatérését pedig úgy akadályozhatod meg, ha megszünteted a kártevőproblémákat.

Zsírfolt

A zsírfolt egy másik gombás betegség, ami megtámadhatja lime fáidat. A leveleken (általában az aljukon) vizenyős, sárgásbarna foltok jelennek meg, amelyek zsírosnak tűnhetnek. Igyekezz eltűntetni minden lehullott levelet a fa alól, hogy a gomba spórái ne terjedhessenek tovább. Permetezd fáidat rézalapú gombaölővel a nyár elején, majd a nyár végén is, hogy megvédd őket a betegségtől.

hirdetes

Rojtosszárnyúak

A rojtosszárnyúak, vagy tripszek jelenlétére, összehúzódó, összekunkorodó, hervadozó levelek utalnak, de még a termések is sérültek, csíkosak lehetnek. A rojtosszárnyúak kisméretű, általában sárga vagy barna rovarok, amelyek a forró, száraz időjárásban a legaktívabbak. Rovarirtó szerekkel léphetsz fel ellenük, amit 14-21 nappal később újra fel kell fújni a fákra, amíg mindegyik kártevő el nem tűnik róla.

A lime szüretelése

A lime-ok többsége citromsárgás színűvé változik, amikor megérik, de ettől még nem számítanak citromoknak. Szóval miért zöld a színűk, amikor az ember a boltban veszi őket? Mert a legtöbb lime íze akkor a legjobb, amikor még többnyire zöldek, és csak enyhén látszik rajtuk az érést jelző, sárgás szín.

hirdetes

Ez persze megnehezítheti a szüretelést, elvégre még zöld színűen kell leszedni a gyümölcsöket, mielőtt megérnének. Ehhez érdemes lecsavarni egyet a fáról, és felvágni. Ha a termés belülről lédús, akkor ideje szüretelni őket. Ha nem, akkor várj még néhány napot, és ellenőrizz egy másikat is. Ha a termések ráncossá válnak, akkor túl sokáig voltak a fán.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-08-10

Több rendkívüli intézkedési segíti az aszálykár sújtotta termelőket

Hitelmoratórium és kamattámogatott hitel is segíti az aszály sújtotta mezőgazdaságot és felgyorsulnak az biztosítások után igényelhető kártérítések kifizetései is.

2022-07-31

Miért rohad a paradicsomom alja? – kérdések és válaszok a virágzás utáni rothadásról

Te is találkoztál már azzal a problémával, hogy a paradicsomgyümölcseid alja rohadni kezdett ott, ahol korábban virág volt rajta? Mutatjuk, mi áll a hátterében!

2022-07-31

Mikor és hogyan érdemes szüretelni a retket?

Szeretnél tavasztól az első fagyokig folyamatosan friss retket fogyasztani a saját kertedből? A kulcs az, hogy időben szüreteld, és ültesd újra. Mutatjuk, mikor!

2022-07-31

Vízipálma – avagy esernyős szobanövények: Információk az esernyőnövény termesztéséről és gondozásáról

A vízipálmát esernyőnövénynek is hívják, ugyanis míg valódi levelei a szárára csavarodnak - igazán egzotikus hatást keltve, fellevelei kis esernyőt képeznek.

2022-08-01

A növényeink újjáélesztése, ha hőkárt szenvedtek

A legrosszabb, ami megtörtént növényeinkkel a hőkár. Ellenőrizd a növényeidet, és ha elhervadtak vagy leégtek, akkor tedd meg a fontos lépéseket hőkár esetén!

2022-02-22

10 tavaszi virág, amiknek ott a helye kertedben

Néhány héten belül kezdetét veszi a természet látványos ébredezése, és bizonyára már te is azon töröd a fejedet, hogy idén milyen tavaszi virágokat ültess?

2022-04-04

Mi is az a liofilizálás és miért is olyan jó?

A liofilizálás és a liofilizált gyümölcsök igen népszerűek a konyhaművészetben. Mi is az a liofilizálás és mik is az előnyei? Olvasd el cikkünket és megtudod!

2022-03-29

8 egyszerű talajteszt, amit érdemes elvégezned kertedben

Az alábbiakban néhány egyszerűen elvégezhető talajtesztről olvashatsz, amik segítenek megállapítani kerted talajának különböző adottságait, és hatékonyabbá tenni.

További cikkek ebben a témában


jód (I)

a —> halogénelemekhez, tartozó, szürkésfekete, fémfényű, kristályos elem,... Tovább

vemhesség megállapítása

Többirányú ->vemhességi vizsgálat segítségével történik. 1.Külső vizsgálat: az... Tovább

Tovább a lexikonra
Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés