Hasznos információk a lime termesztéséhez

hirdetes

Saját magad is termeszthetsz lime-ot – Szakértői tippek!

Bohács Ádám - Kertépítő Technikus, ZH
Sikeresen termeszthetünk lime-ot

Metszés

Figyeld meg, hogy mi történik lime fáidon. A hajtások főleg az oltási pont alatt nőnek majd ki, ami azt jelenti, hogy a gyökéralany sarjai, és ezekről nem olyan gyümölcsök nőnek majd, amilyenekre számítasz. Ezeket a hajtásokat érdemes tehát rögtön levágni a fáról, amikor megjelennek. A tüskéket is levághatod lime fáidról, hogy megkönnyítsd a szüreteléseket. Ezzel nem ártasz nekik, de légy óvatos, hogy közben ne csonkítsd meg az ágaikat.

Védekezés a hideg ellen

A legtöbb lime fának legalább 10°C-os levegőre van szüksége. Még ha olyan helyen is termeszted őket, ahol a hőmérséklet nem esik ez alá, mindenütt lehet számítani néha váratlan hidegekre. Hacsak nem a trópusokon élsz, muszáj leszel növénytartóba ültetni fáidat, hogy télire bevihesd őket az otthon melegébe. Ez lényegében minden hidegből adódó problémádat megoldja.

hirdetes

Bent helyezd egy déli ablak mellé, vagy erős nevelőlámpák alá, és hagyd, hogy tovább éldegéljen. Ha a kertben tartod fáidat, akkor érdemes hőtermelő izzókat aggatni az ágaikra, amelyek melegen tartják majd őket a fagyos időben. Ezen kívül takard le őket fagyálló ponyvával is. Sajnos az igazán hideg telek során még ez sem garantált, hogy kellő védelmet nyújt majd fáidnak.

hirdetes

A lime betegségei és kártevői

A lime fák sajnos többféle betegségre és kártevőre (pl. pajzstetvekre és levéltetvekre is fogékonyak. Íme néhány a leggyakoribbak közül.

Üszög

Az citrusfélék üszkösödése az egyik legragályosabb baktériumos fertőzés, ami kifejezetten az ilyen jellegű fákat támadja meg. A betegség citromsárga, körvonalszerű sebeket okoz a gyümölcsökön, az ágakon és a leveleken. Súlyosabb fertőzés esetében a levelek és a termések lepotyogását is okozhassa, illetve az egész fa is elpusztulhat.

Az üszög ellen többféle permettel, például rézalapú gombaölővel is védekezhetsz. Azonban ha már egyszer elkapták, fáidat nem lehet megmenteni, és azonnal el kell távolítani őket a kertből, hogy a betegség ne terjedhessen tovább.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-07-31

Miért rohad a paradicsomom alja? – kérdések és válaszok a virágzás utáni rothadásról

Te is találkoztál már azzal a problémával, hogy a paradicsomgyümölcseid alja rohadni kezdett ott, ahol korábban virág volt rajta? Mutatjuk, mi áll a hátterében!

2022-07-31

Mikor és hogyan érdemes szüretelni a retket?

Szeretnél tavasztól az első fagyokig folyamatosan friss retket fogyasztani a saját kertedből? A kulcs az, hogy időben szüreteld, és ültesd újra. Mutatjuk, mikor!

2022-07-31

Vízipálma – avagy esernyős szobanövények: Információk az esernyőnövény termesztéséről és gondozásáról

A vízipálmát esernyőnövénynek is hívják, ugyanis míg valódi levelei a szárára csavarodnak - igazán egzotikus hatást keltve, fellevelei kis esernyőt képeznek.

2022-07-31

Minden, amit a hortenzia neveléséről tudni érdemes

Ha nem virágoznak a hortenziáid, vagy csak néhol szárad a lebvelük, nem reménytelen a helyzet. Még Neked is lehetnek gyönyörű hortenziáid! Mutatjuk, hogyan!

2022-08-01

A növényeink újjáélesztése, ha hőkárt szenvedtek

A legrosszabb, ami megtörtént növényeinkkel a hőkár. Ellenőrizd a növényeidet, és ha elhervadtak vagy leégtek, akkor tedd meg a fontos lépéseket hőkár esetén!

2022-02-17

A csodálatos csicseriboróból: a tökéletes hummusz recept, 4 ízesítésben

Az alábbiakban eláruljuk, hogy hogy készül a tökéletes „alap hummusz”, és hogy hogyan teheted még érdekesebbé 3 extra variációval! Íme a tökéletes humusz receptje.

2022-03-29

8 egyszerű talajteszt, amit érdemes elvégezned kertedben

Az alábbiakban néhány egyszerűen elvégezhető talajtesztről olvashatsz, amik segítenek megállapítani kerted talajának különböző adottságait, és hatékonyabbá tenni.

2022-03-08

A tavasz hírnökei – 4 tavaszköszöntő virág kertünkben

Ki ne várná, hogy a zord időjárásnak búcsút intsen? A tavasz beköszöntével egyre több virág bújik elő a földből. De milyen növények jelzik a tavasz elérkeztét?

További cikkek ebben a témában


Békési Földhivatal

Földhivatal Földhivatal Cím: Békés Széchenyi tér 15. 5630 Magyarország Tovább

cikória (katáng, Cichorium)

a fészkesek családjába tartozó nemzetség egyik tagja az évelő, tejnedvet tartalmazó mezei... Tovább

Tovább a lexikonra
Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés