A Leyland-ciprus gondozása, metszése, szaporítása

hirdetes

Leyland-ciprus, az örökzöld csoda – Tippek/trükkök szakértőtől!

Bohács Ádám - Kertépítő Technikus
A Leyland-ciprus gondozása, nevelése

Öntözés

Az ültetést követően a Leyland-ciprusok rendszeres öntözést igényelnek, hogy ne száradjanak ki. Mivel a fiatal csemetéknek még nincs kifejlett gyökérzetük (ne feledd, ezt akár 12 napig is növeszthetik maguknak), nem tudnak sok vizet felvenni a talajból. Persze az sem ideális, ha vízben ácsorognak, ezért próbáld megtalálni azt az egyensúlyt, ami ideális számukra (ez persze a csapadékmennyiségtől is függ).

Karózás

Ültetéskor erős karókat is szúrj a leylandi ciprusok mellé, méghozzá mélyebbre, mint amennyire a gyökereik leérnek. Ha az időjárás szelesebbre fordul, rendszeresen ellenőrizd fáidat, hogy nem-e hajoltak meg.

A Leyland-ciprus metszése

A Leyland-ciprusok gyorsan növő fák, ezért legalább évente egyszer metszésre szorulnak. Ha sövényként neveled őket, akkor évente két-három alkalommal is elő kell venned a metszőfelszerelést. Így egyrészt minden alkalommal kevesebbet kell metszened róluk (és takarítanod utánuk), másrészt pedig nem várod meg, hogy kellemetlen, gondozatlan látványt nyújtsanak.

hirdetes

Persze, ha frissen ültetted el sövényedet, akkor várj egészen addig a metszéssel, amíg fáid el nem érik a kívánt magasságot. Ha már elég nagyok, akkor elkezdheted lecsipkedni a tetejüket, amivel arra ösztönzöd majd őket, hogy oldalirányba nőjenek, és így megbokrosodjanak. Idővel így egyre inkább egy összefüggő sövényre kezdenek majd el hasonlítani, mint különálló fákra. A leylandi ciprusokat lehetőleg tavasszal és nyáron metszd. A szezon végén már ne vágj belőlük, mert a nyár végén hozott levelek segítenek megvédeni őket a fagyos, téli napok során.

hirdetes

Fontos, hogy mindig óvatosan metszd Leyland-ciprusaidat. Kizárólag a zöld, zsenge részekből vágj le, mert a barna, kérges részek már nem nőnek majd vissza, és csúnya foltok maradnak sövényedben. Ha barna sövényeket látsz valakinél, akkor szinte biztos, hogy ezt a hibát követte el. Mindenképpen érdemes évente 2-3 alkalommal egy kis időt és erőfeszítést fordítani egy sövény metszésére, mint éveket várni, és métereket visszavenni belőle (amihez már speciális felszerelésre is szükség lesz).

Továbbá, ha túl sokáig vársz a metszéssel, akkor sövényed kérges részei túlnövik ideális az ideális magasságot, és ha visszavágod őket odáig, akkor mindenütt barnák maradnak, és nem nőnek vissza rendesen (mint ahogy azt fentebb olvashattad).

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-07-04

Júliusi trükkök a mennyei paradicsom termésért

Kíváncsi vagy hogyan tehetsz hozzá a paradicsomod fejlődéséhez júliusban, hogy igazán mennyei legyen a termés? Mutatjuk júliusi paradicsom termelés tippjeinket

2022-07-04

5 növény, amihez soha nem szabadna hozzáérned

Míg egyes növények ártalmasabbak, mint mások, vannak olyanok, amelyeket nem szabad egyáltalán megérinteni vagy lenyelni, bármi is legyen, hiszen halálosak.

2022-07-04

9 gyorsan növekvő kúszó növény, amikkel árnyékot varázsolhatsz a kertbe vagy a teraszra

A nyári melegben próbáljuk hűvösen tartani a lakást, azonban ahhoz elengedhetetlen, hogy a házkörnyékét is lehűtsük valamelyest. Árnyékot adó kúszónövények.

2022-07-04

Milyen gyakran és mennyit érdemes locsolnunk a veteményeskertben?

Mennyi vízre van szüksége a házikertünknek? Mennyi kell, amikor eső is van és mennyi, amikor az nincs? Mostani cikkünkben segítünk, hogy Te is ki tudd számolni!

2022-07-04

Az egész országban elkezdett terjedni ez a mérgező növény! Jobb az elővigyázatosság!

A nyarat legszívesebben végig a Balaton partján töltenénk, azonban egyre gyakrabban találkozhatunk a Balaton-felvidéken a most virágzó mérgező növénnyel

2022-06-30

10 szobanövény, amely segít megküzdeni a magas páratartalommal

Fullasztóan meleg, párás az idő a lakásodban? Ezek a növények igazán szeretnének nálad lakni és megszabadítani a párától, hiszen nekik éltető táplálék!

2022-07-04

Amit jó ha tudunk a fekete áfonyáról

Nagyon sokan szeretjük az áfonyát, akár nasiként, vagy desszertként, főleg így nyáron. Cikkünkben most elolvashatja milyen desszertet készíthet belőle és miért is jó az áfonya.

2022-07-03

Rózsavíz készítése házilag: három pofonegyszerű módszer

A rózsavizet nemcsak napjainkban, de már évezredek óta rendkívüli csodaszerként emlegetik. Mutatjuk, hogyan készíthetsz Te is otthon saját rózsavizet!

További cikkek ebben a témában


Rovarölo Calypso

Rovarölő permetezőszer repce, napraforgó, burgonya és alma védelmére.Hatóanyag: 480 g/l... Tovább

genny

gennyes gyulladáskor a szövetekben v. a szervek üregében megjelenő, sűrűbb v. hígabb, ált.... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert kert Növénytermesztés