A Leyland-ciprus gondozása, metszése, szaporítása

hirdetes

Leyland-ciprus, az örökzöld csoda – Tippek/trükkök szakértőtől!

Bohács Ádám - Kertépítő Technikus
A Leyland-ciprus gondozása, nevelése

A Leyland-ciprus termesztése

Sövényt ültetni egyáltalán nem olyan nehéz feladat, mint amilyennek hangzik. Ha követed az alábbi lépéseket, akkor rövid időn belül erős és mutatós sövényt húzhatsz fel kerted vagy udvarod köré – főleg, ha leylandi ciprust ültetsz! Ezek a fák bátran ültethetők szeles és szélvédett helyekre is, habár a 3 méternél magasabb példányok hajlamosak lehetnek eldőlni az erős szélben.

Talajigény

A leylandi ciprusok nem kifejezetten kényesek a talaj összetételére, és agyagos, homokos, vályogos és egyéb talajtípusokban is gond nélkül eléldegélnek, ha az jól elvezeti alóluk a felesleges vizet. Ez az egyetlen dolog, amire kényesek.

Ha nem kell vizes talajban ácsorogniuk, akkor nem igazán kell aggódnod értük. Ha kerted talaja néhány óráig megtartja a vizet, mielőtt az felszívódna, akkor érdemes némi kertészeti kavicsot és szerves anyagot ásni bele, hogy javítsd a vízelvezetését. Ha kerted nagyon vizes, akkor ennél hatékonyabb, mesterséges vízelvezetésre (pl. csatornára) lesz szükséged.

hirdetes

Az ültetés menete

Az ideális elhelyezéshez nagyjából 35-70cm-re ültesd őket egymástól, hogy egy 1,5-3 méter magas sövényt nevelhess belőlük. Amennyiben 3 méternél magasabb sövényt szeretnél, leylandi ciprusaidat 1-1 méterre ültesd egymástól. Ültetéskor két lehetőséged van, és rajtad múlik, hogy melyiket tartod egyszerűbben kivitelezhetőnek – nincs jó, vagy rossz választás.

Az egyik opció minden fának kétszer olyan széles és kétszer olyan mély lyukat ásni, mint amekkorák a gyökereik. A másik opció egy hosszú árkot ásni, és abba belehelyezni fáidat egymástól 35-70 centire. Ültetéskor érdemes egy adag komposztot és/vagy állati trágyát is beásni a talajba (a lyukakba vagy az árokba), és jól összekeverni azt a talajjal, mielőtt behelyeznéd a fákat.

hirdetes

Az elkeverésre fokozottan ügyelj, mert ha valahol túl sűrűn marad a trágyából, akkor az károsíthatja a gyökereket. További műtrágyát (osmocote) is hozzáadhatsz a talajhoz, de erre nincs feltétlenül szükség. Helyezd a fákat a lyukakba vagy az árokba, majd töltsd vissza a hiányzó talajt a gyökereik köré. Ügyelj rá, hogy ne kerüljenek mélyebbre, mint amilyen mélyen a növénytartóikban voltak. Ha túl mélyre kerülnek, akkor elpusztulhatnak.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-07-04

Júliusi trükkök a mennyei paradicsom termésért

Kíváncsi vagy hogyan tehetsz hozzá a paradicsomod fejlődéséhez júliusban, hogy igazán mennyei legyen a termés? Mutatjuk júliusi paradicsom termelés tippjeinket

2022-07-04

5 növény, amihez soha nem szabadna hozzáérned

Míg egyes növények ártalmasabbak, mint mások, vannak olyanok, amelyeket nem szabad egyáltalán megérinteni vagy lenyelni, bármi is legyen, hiszen halálosak.

2022-07-04

9 gyorsan növekvő kúszó növény, amikkel árnyékot varázsolhatsz a kertbe vagy a teraszra

A nyári melegben próbáljuk hűvösen tartani a lakást, azonban ahhoz elengedhetetlen, hogy a házkörnyékét is lehűtsük valamelyest. Árnyékot adó kúszónövények.

2022-07-04

Milyen gyakran és mennyit érdemes locsolnunk a veteményeskertben?

Mennyi vízre van szüksége a házikertünknek? Mennyi kell, amikor eső is van és mennyi, amikor az nincs? Mostani cikkünkben segítünk, hogy Te is ki tudd számolni!

2022-07-04

Az egész országban elkezdett terjedni ez a mérgező növény! Jobb az elővigyázatosság!

A nyarat legszívesebben végig a Balaton partján töltenénk, azonban egyre gyakrabban találkozhatunk a Balaton-felvidéken a most virágzó mérgező növénnyel

2022-06-30

10 szobanövény, amely segít megküzdeni a magas páratartalommal

Fullasztóan meleg, párás az idő a lakásodban? Ezek a növények igazán szeretnének nálad lakni és megszabadítani a párától, hiszen nekik éltető táplálék!

2022-07-04

Amit jó ha tudunk a fekete áfonyáról

Nagyon sokan szeretjük az áfonyát, akár nasiként, vagy desszertként, főleg így nyáron. Cikkünkben most elolvashatja milyen desszertet készíthet belőle és miért is jó az áfonya.

2022-07-03

Rózsavíz készítése házilag: három pofonegyszerű módszer

A rózsavizet nemcsak napjainkban, de már évezredek óta rendkívüli csodaszerként emlegetik. Mutatjuk, hogyan készíthetsz Te is otthon saját rózsavizet!

További cikkek ebben a témában


Swingy (NX 18684)

Napraforgó Cél: olajipari Leírás:Sziklevél alatti szárrészének antociánossága... Tovább

gumiszalagos osztályozó

a vízszinteshez viszonyítva hegyesszöget alkotó síkban, két tengely között forgó... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert kert Növénytermesztés