A leanderek gondozása és nevelése - Hogyan gondozzuk a leandert?

hirdetes

Minden, amit tudnod kell a leanderek gondozásáról! - Tavaszi kisokos

ZH, NA
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

A mediterrán országokban lépten-nyomon találkozhatunk leanderekkel, amik folyamatosan virágba vannak borulva, így nem csoda, hogy kertünkbe is szívesen látnánk. Mit kell tudnunk a leanderek gondozásáról, hogy itthon is csodás virágokat hozzon? Cikkünkben összegyűjtöttük mi mindent kell tudni a leanderek gondozásáról, neveléséről és metszéséről. 

Leander gondozása

Mit kell tudni a leanderről?

A leander Dél-Európa mediterrán tájairól került kis hazánkba, ahol mindenütt a városok díszévé vált. Bőséges virágba borulva nő a Leander az útszélén, a körforgalomban, a tengerparton, a parkokban és a kertekben is a tűző napon. Nem csoda, hogy mi magyarok itthon is viszont szeretnénk látni csodálatos virágait, így egyre sűrűbben látni a magyar háztartások verandáin és kertjeiben is. Magyar nevén a babérrózsára hallgat, de itthon is inkább leander néven közismert. Akár másfél és két méteres magasságot is elérik és terebélyes bokrokká tudjuk varázsolni őket, ha megfelelően gondozzuk. Nálunk a telet nem éli túl, így télire fedett, meleg és száraz helyre kell bevinni őket. Már sokszínű virággal találkozhatunk, a leander lehet rózsaszín, fehér, bordó vagy sárga is.

A leanderek hő- és fényigénye

hirdetes

Mediterrán növény révén nem kell sokat találgatnunk, hogy milyen hő- és fényigénnyel rendelkeznek a leanderek, hiszen imádják a mediterrán éghajlatot, a napsütést és a hőséget. Amennyiben lakásban tartjuk, próbáljuk a déli fekvésű ablak közelében elhelyezni, hogy minél több erős napfény érje. Kora tavasszal már kivihetjük a kertbe, de ügyeljünk rá, hogy az átlagos nappali hőmérséklet már ne legyen alacsonyabb 10 foknál és éjszaka se legyen fagy. Érdemes nem egyből kirakni a tűzőnapra, hogy ne égesse el a leveleit, hanem szép lassan hozzászoktatni a napsütéshez, először egy állandó árnyékos helyre tegyük, majd félárnyékba és utána, mikor már hozzászokott a naphoz kitehetjük teljesen a napfényre. Mivel jól bírja a hőséget az a legjobb, ha a kert legnaposabb helyére helyezzük, de szereti azokat a helyeket is, ahol megreked a meleg, a falról visszaverődő meleg épp tökéletes erre.

hirdetes

A leanderek vízigénye

Amellett, hogy nagyon szereti a meleget, nagyon szereti a vizet is, így sose felejtsük el öntözését a tavaszi és nyári erős napsütésben. Az átmeneti évszakokban elég mérsékeltebben öntözni, épp elég annyi, hogy ne száradjon ki. Az öntözést időzítsük reggelre, hogy az estére lehűlt levegőben ne fázhasson meg a növény. Nyáron akár már napi kétszer is bőségesen kaphat vizet és ilyenkor már öntözhetjük este is, hogy reggelre fel tudja szívni a vizet. A nagy melegben érdemes arra is figyelni, hogy inkább langyos vizet locsoljunk a földjére, hogy elkerüljük a levelek besárgulását és hullajtását.
 

Lapozz a további praktikákért, hogy a te leandered is gyönyörűen virágokba borulva bokrosodjon !

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-12-06

5 Kihagyhatatlan magyar természeti csoda télre

A hideg hónapokban is érdemes felfedezni a természet varázslatait, és Magyarország bővelkedik olyan természeti csodákban és különlegességekben, amik télen is lenyűgözőek.

2023-12-05

Növények a fürdőszobában: páfrány, aloe vera és orchidea, ne hagyd növény nélkül a fürdőt!

Növényeket a fürdőszobába! Talán nem is gondolnánk, de az olyan növények, mint az orchideák, páfrányok és aloe verák kiválóan érzik magukat a nedves klímájú térben!

2023-12-05

Tudtad hogy ezekben a magyar fürdőkben gyulladáscsökkentő gyógyvízben lehet fürdeni?

Felfedezzük azokat a kivételes fürdőket, ahol nemcsak kellemesen pihenhetünk, de a gyulladáscsökkentő gyógyvíz áldásos hatásaival is gondoskodhatunk egészségünkről.

2023-11-30

A nagymamámtól tanultam ezt a leander teleltetési technikát – Mióta így csinálom minden nyáron ontja a virágot

A nagymama leander teleltetési technikája kiváló eredményekkel szolgál, és nemcsak a növények életében, hanem a családunk kertjének szépségében is látható.

2023-11-30

Az évelők szaporítását most is elvégezhetjük!

Az évelő növények gondozása és szaporítása fontos lépése a kertfenntartásnak. A tőosztás, pedig épp olyan téli feladatok közé tartozik, mint a metszés, vagy a gyümölcsfa ültetés.

2023-11-30

Így segít az ecet a növényeiden

Az ecet, amit általában tisztítószerként ismerünk, kiváló segítség lehet a növények egészséges növekedésének elősegítésében és más hasznos célokra is a növényeinkkel kapcsolatban.

2023-12-05

Műfenyő vagy vágott fenyő? – Ez egy teljes tévhit!

A Karácsonyfa-vásárlás kapcsán felmerülő dilemmát érintve Kovács Erik, a Klímapolitikai Intézet kutatója cáfolja a műfenyő környezetbarátságával kapcsolatos tévhiteket.

2023-12-05

Természetes tápanyagok a szobanövények számára: banánhéj, zacc és cukor?

Természetes tápanyagok segítségével, a cukor, kávézacc, zöldségek főzőlevének és banánhéjnak titkait megismerve kertünkben exponenciálisan növelhetjük a növények szépségét

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

hónyomás

az 1 cm magas hóréteg tömege 1 m2-en kb. 1 kg; ennyivel "nyomja" a talajt. Szokásos... Tovább

Gyomirtó Racer

Széles hatásspektrumú gyomirtó szer kétszikűek ellen, jelentős mellékhatással a fűféle... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Házi kert kert Kertészet Növénytermesztés virág