5 júniusi teendő a kertben, amit nem szabad elfelejtened: mutatjuk a cikkben miket kell észben tartanod!

5 júniusi teendő a kertben, amit sokan elfelejtenek

Kiss Jázmin, kertész
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

A nyár beköszönte a kertben végzett tevékenységek csúcsidőszakát jelenti. A hobbikertészek számára a június tele van lehetőségekkel és kihívásokkal, hiszen a növények növekedési időszaka ilyenkor a legintenzívebb. Sok kertész azonban hajlamos elfelejteni néhány fontos feladatot ebben a hónapban. Összegyűjtöttük azokat a teendőket, amelyeket sokan figyelmen kívül hagynak, pedig nagyban hozzájárulnak a kert szépségéhez és egészségéhez.

júniusi teendők a kertben

1. Júniusi teendő: öntözés optimalizálása

Júniusban a hőmérséklet emelkedésével és az esőzések csökkenésével különösen fontos, hogy megfelelően öntözzük a növényeinket. Sokan azonban nem figyelnek oda eléggé az öntözési szokásaikra. Az optimális öntözés kulcsa a rendszeresség és a mélység. A sekély öntözés nem ösztönzi a növények gyökereit mélyebbre hatolni, ami hosszú távon gyengébb növényekhez vezet.

Az öntözést lehetőleg a kora reggeli vagy késő esti órákra időzítsük, amikor a párolgási veszteség minimális. Így a víz jobban beszivárog a talajba, és a növények is jobban hasznosítják azt. Az automata öntözőrendszerek nagy segítséget jelenthetnek ebben, de ügyeljünk arra, hogy azok megfelelően legyenek beállítva, és rendszeresen ellenőrizzük őket.

2. Júniusi teendő: mulcsozás frissítése

A mulcsozás nemcsak a gyomok visszaszorításában segít, hanem a talaj nedvességtartalmának megőrzésében és a talajhőmérséklet szabályozásában is. Júniusban érdemes frissíteni a mulcsréteget, mert az előző hónapokban esetleg elvékonyodott vagy lebomlott.
A mulcs anyaga lehet fakéreg, szalma, komposzt vagy akár levágott fű is. Fontos, hogy a mulcsréteg legalább 5-7 centiméter vastag legyen. Ügyeljünk arra, hogy a mulcsot ne terítsük közvetlenül a növények tövére, mert ez rothadáshoz vezethet. Hagyjunk egy kis helyet a növények körül, hogy azok megfelelően szellőzzenek.

3. Júniusi teendő: tápanyag-utánpótlás

A növények növekedési időszakában elengedhetetlen a megfelelő tápanyag-utánpótlás. Júniusban sok növény virágzik vagy gyümölcsöt hoz, ami különösen nagy tápanyagigényt jelent. Sokan azonban megfeledkeznek arról, hogy a tápanyagok utánpótlása nem egyszeri feladat, hanem folyamatos gondozást igényel.
Használjunk szerves trágyákat, komposztot vagy speciális növényi tápoldatokat a növényeink igényei szerint. Az évelő növények esetében érdemes lassú felszívódású műtrágyákat alkalmazni, amelyek hosszan tartó hatást biztosítanak. Ügyeljünk arra, hogy a tápanyagok egyenletesen oszoljanak el a talajban, és ne koncentrálódjanak egy-egy területre.

4. Júniusi teendő: metszés és formázás

A metszés és a növények formázása fontos feladat júniusban is. A virágzó cserjék és évelők rendszeres metszése elősegíti az új hajtások és virágok képződését. A gyümölcsfák esetében a nyári metszés különösen fontos, mert ilyenkor könnyebb észrevenni a beteg vagy sérült ágakat, valamint a túl sűrűn növő hajtásokat.
A sövényeket is érdemes ilyenkor formázni, hogy szép, rendezett kinézetük legyen. A metszés során mindig használjunk éles és tiszta eszközöket, hogy minimalizáljuk a növények sérülését és a fertőzés kockázatát.

5. Júniusi teendő: kártevők és betegségek elleni védekezés

Júniusban a megnövekedett hőmérséklet és páratartalom kedvez a kártevők és betegségek elterjedésének. Sokan elfelejtik rendszeresen ellenőrizni növényeiket, pedig a korai felismerés és beavatkozás kulcsfontosságú a problémák megelőzése érdekében.
Nézzük át alaposan a leveleket, szárakat és virágokat, hogy időben észlelhessük a kártevők jelenlétét. Használjunk természetes védekezési módszereket, például rovarölő szappanokat, neem olajat vagy biológiai kártevőirtókat. A beteg növényi részeket azonnal távolítsuk el, hogy megakadályozzuk a fertőzés továbbterjedését.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

antidotumok

olyan készítmények, amelyek más ->növényvédő szereknek a kultúrnövényre gyakorolt... Tovább

lóbagócsok (gyomorbagócsok, Gastrophilidae)

a rovarok osztályának, a kétszárnyúak rendjének családja. Csökevényes szájszervű fajok,... Tovább

Tovább a lexikonra
kert Kertészet kertfenntartás növény