Lovak és menedzserek

hirdetes

Vágtázó menedzserek, avagy leader vs. horseman

Szerző és fotók: Bibók Barbara
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Vágtázó menedzserek, avagy leader vs. horseman

Ne gondoljuk azonban, hogy itt már egy egyoldalú megfigyelésről van szó. Lovunk ugyanis éppen úgy „szemmel tart” minket, és folyamatosan ismerkedik csizmánk szorításával, pálcánk érintésével, testünk merevségével, vagy lazaságával, és a zablán keresztül kezünk keménységével, lágyságával. Ő sokkal érzékenyebben, és precízebben teszi ezt, hiszen az ő feladata a végrehajtás, a kérésünk pontos végrehajtása. Az eredményes együttműködés elengedhetetlen feltétele a türelem. Tisztában kell lennünk lovunk szándékaival, és tudnunk kell, hogy az engedelmességhez időre van szüksége. Egy jó lovas célja ugyanis mindenekelőtt az, hogy lova saját döntéséből hajtsa végre a kéréseket, ne pedig a fenyítéstől való félelem hatására. Ám ehhez lovunknak fel kell ismernie a közös együttműködés előnyeit, és élveznie kell a velünk való munkát. A tudtára kell tehát adnunk, hogy a velünk való lovaglás pozitív élményekkel jár a számára. Motiválnunk kell a megfelelő teljesítmény elérése érdekében, és ezt csak hitelesen tehetjük. A ló ugyanis sosem hazudik, de egyből megérzi, ha lovasa sumákolni próbál. Éppen ezért sose tegyük! Tartsuk szem előtt, hogy lovunk okosabb nálunk, és tiszteljük, amiért mégis teljesíti kéréseinket!

hirdetes
hirdetes

Ha megismertük egymás reakcióit, és kiépítettük a kettőnk közti félreérthetetlen kommunikációs jelzésrendszert (kiiktatva a negatív élményeket berögzítő fenyítési módszereket), akkor ezzel párhuzamosan egy újabb nagy lépést is megtettünk a bizalmi körben való beljebb kerüléshez. Lovunk most már tudja, mit miért teszünk, és mire hogyan kell reagálnia. Érzi a kölcsönös bizalmat, és ez még inkább engedelmessé teszi. Eközben pedig „Mindig jó jelzéseket ad: segít eldönteni, mikor használjam a pálcát, és mikor a simogatást.” Valóban: lovunk visszajelzéseket ad, melyekből tanulhatunk. Tudattalanul is folyamatos kontroll alatt tart minket. Ez által javíthatunk kérési technikáinkon, és így tovább csiszolódik kapcsolatunk. A lóval közös „munka” tehát tanít.- és egyben eredményt mutat az eddigi együttműködésünkről.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-11-28

Pingvinekkel sétálhatunk a Jászberényi Állatkertben mindennap!

A Jászberényi Állatkertben elindult a pingvinséta, amely egyedülálló lehetőséget teremt a természet varázsának közvetlen megélésére és a madarak természetes viselkedésének megismerésére!

2023-12-05

Télen gólyát látunk? Ezt kell tenni!

Amikor gólyákkal találkozunk télen, fontos megértenünk, hogyan segíthetünk nekik, és mikor hagyjuk őket békén. Ezt kell tenni ha télen gólyát látunk itthon!

2023-11-28

Felkészültél a több centis hóra? Ilyen hatással lesz a kertben telelő növényeidre!

Készüljünk fel a hóesésre és a hideg hónapokra, hogy tavasszal virágba boruljon a kertünk, és az egész évben élvezhessük a növények szépségét.

2023-11-30

Így segít az ecet a növényeiden

Az ecet, amit általában tisztítószerként ismerünk, kiváló segítség lehet a növények egészséges növekedésének elősegítésében és más hasznos célokra is a növényeinkkel kapcsolatban.

2023-11-27

A kutya nem fázik télen? 10 szabály, amit be kell tartania minden gazdinak télen

Ez a hideg a kutyákat is megviseli, és nincs igaza annak, aki azt állítja, hogy négylábú barátainknak ez meg sem kottyan, nekik ki kell bírniuk mindent!

2023-11-28

Így készül az eredeti savanyú káposzta – Elárulták a kerecsendiek a titkok

A káposztasavanyítás ősi művészete mélyen gyökerezik a hagyományokban, és Kerecsenden egy különleges, közösségi program keretében kaphatunk betekintést ebbe a gasztrokalandba.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

bogáncsos gyapjú

a legeltetés közben különféle növények horgos magtermésével szennyeződött gyapjú... Tovább

.../2006. (...) FVM rendelet nemzeti agrárkár-enyhítési rendszerrõl szóló 2006. évi LXXXVIII. törvény végrehajtásának szabályairól

Az itt közzétett, szám és kihirdetési idõpont nélküli rendelet még nem lépett hatályba,... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok Állatorvos Állattenyésztés