konténer; konténerkertészet; kertészet; cserepes kertészet; kertészet kezdőknek

Konténerkertészet: ültetési útmutató és segítő tippek!

NA
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Még tombol a tél, de ideje tervezgeti a tavaszi teendőket. A konténerben történő növények termesztése számos előnnyel járhat, és előfordulhatnak olyan körülmények, amikor ez az egyetlen módja a sikernek. Például, ha a kert talaja szegényes vagy nem jól vízelvezető, a konténerek lehetővé teszik a növények által igényelt ideális talajviszonyok megteremtését. A konténerben történő növények termesztése azonban nem teljesen ugyanaz, mint a földben végzett kertészkedés, ezért itt van néhány speciális technika, amelyek segítenek ennek sikeres végrehajtásában.

Konténer kertészkedés

Mikor ültessünk konténerkertet?

A konténerkerteket általában körülbelül ugyanabban az időben ültetik be, mint azt a földben is tennénk– miután tavasszal elmúlt a fagyveszély, vagy az utolsó kemény őszi fagy előtt. Lehet, hogy egy kicsit korábban is ültethetsz, mert tavasszal gyorsabban felmelegszik a konténeres talaj, mint a kerti talaj. Így egy konténerkert meghosszabbíthatja a vegetációs időszakot, ha azonban kora tavasszal vagy késő ősszel egy éjszakai hideg fenyeget, készülj fel a tárolóedények letakarására vagy beltéri elhelyezésére.

Amire szükséged lesz:

•    ültetőkanál 
•    tartály megfelelő vízelvezető nyílásokkal
•    szúnyogháló vagy geotextil 
•    növények, hasonló termesztési igényekkel
•    Edények, cserepek
•    szemcsés műtrágya

Hogyan készüljünk fel a konténerkertre?

Mérd fel a napfényt a konténerkertedhez

Pompás konténerkertet nevelhetsz még akkor is, ha az udvart nagyon kevés közvetlen napfény éri vagy látványos konténereket is termeszthetsz, ha az udvarod egész nap napfényben úszik. Az első lépés az, hogy pontosan felmérjük, mennyi napfény áll rendelkezésre , hogy kiválaszthassuk a megfelelő növényeket a konténerkerthez.

Meglehetősen gyakori, hogy a kertészek durván túlbecsülik a napsütés mennyiségét (kezdőként én is beleestem ebbe a hiábáa), amelyet egy terület naponta kap, ezért fontos, hogy pontos legyen a becslés.

Annak kiszámításához, hogy egy terület mennyi napsütést kap, naponta többször menj ki a szabadba, és figyeld meg azt a területet, ahol a konténereidet szeretnéd elhelyezni. Segít, ha naponta többször készítesz időbélyegzett fotókat a területről, hogy rögzítsd, hány órát éri a közvetlen napsütés vagy árnyék.

Tipp

Minden növénynek szüksége van bizonyos mennyiségű napfényre. A „teljes napsütést” igénylő növénynek legalább napi hat-nyolc óra közvetlen napfényre van szüksége. A napfényes zöldségekhez akár 10 óra vagy több is szükséges. A "részleges napsütést" vagy "részleges árnyékot" igénylő növénynek napi négy-hat óra napfényre van szüksége. A „teljes árnyékot” igénylő növények valószínűleg jól boldogulnak napi három órás napfényben is.

Válassz egy tárolót a konténerkerthez

Szinte bármiből lehet ültetőedényt készíteni, ha megfelelő vízelvezető lyukakkal rendelkezik. Ne feledd azonban, hogy minél nagyobb a tartály, annál több talajt kell elhelyezni benne, és minél több a talaj, annál több víz marad vissza, és annál több víz áll a növények rendelkezésére.

A 25 cm vagy annál kisebb átmérőjű kis tartályok nagyon gyorsan kiszáradnak forró és száraz időszakokban, és bár egyes növények nem bánják a száraz körülményeket, a legtöbb növény stresszessé válik, amikor kiszárad. A stresszes növények érzékenyebbek a kártevőkre és a betegségekre: más szóval, a nagyobb tárolóknak több előnye is van.

Tartály vásárlásakor ügyelj arra, hogy megfelelő vízelvezető nyílásokkal rendelkezzen; ha nincs, akkor vízelvezető lyukakat kell létrehoznod. Egy nagy tartálynak legalább 2 centis átmérőjű vízelvezető lyukkal kell rendelkeznie – lehetőleg többel is.  Fúrhatsz, lyukaszthatsz, vagy hegyes szerszámmal szúrhatsz ki néhány extra lyukat.

Az önöntöző edények nagyszerűek, mert tartalmaznak egy víztároló rendszert, amely állandó nedvességforrást biztosít a gyökereknek, anélkül, hogy bármilyen más beavatkozást kellene végezned, mint hogy a tartályt vízzel töltöd.

A konténerkerthez vásárolj (vagy készíts) virágcserepet

A legtöbb kertész a virágföldeket zsákban vásárolja, de saját keveréket is készíthetsz tőzegmoha, perlit vagy vermikulit mixéből, valamint jól lebomlott komposzt egyenletes arányú keverésével.  A kereskedelmi forgalomban kapható virágföldek néha tartalmaznak már bekevert műtrágyát, ami szintén tökéletes.
Bölcsen válaszd ki a megfelelő növényeket a konténerkertedhez
Miután meghatároztad, hogy a terület mennyi napfényt kap, kiválasztottál egy tárolóedényt, és megvásároltad vagy elkészítetted a virágföldkeveréket, most kezdődik a móka – a növények kiválasztása. Ha a konténer kialakítása különféle növényeket igényel, győződj meg arról, hogy az összes megvásárolt növénynek ugyanazok az igényei a napfényre, a talaj típusára és a nedvességre. Más szóval, vásárolj olyan növényeket, amelyek jól kijönnek egymással.

Hogyan ültessük be a konténerkertet?

Fedd le a vízelvezető lyukakat

Fedd le a tartály vízelvezető nyílásait egy kis darab szúnyoghálóval vagy geotextillel, hogy a tartály belsejében tartsa a talajt és a rovarokat ne engedje be. A választott anyagnak lehetővé kell tennie a víz szabad kifolyását a tartályból.

Töltsd meg a tartályt virágfölddel

Töltsd meg a tartályt virágfölddel a tartály tetejétől számított 2-5 centis távolságig. Keverj hozzá műtrágyát, gondosan kövesse az utasításokat a pontos méréshez és keveréshez.

Távolítsd el a növényeket a kis cserepekből

Óvatosan vedd ki a növényeket az edényekből. A növények károsodása nélkül fordítsd meg a cserepet fejjel lefelé, és nyomd ki a növényt a cserép alján lévő vízelvezető nyílásokon keresztül. Ha elakadt, akkor egy késsel az edény körül vágj a talaj és a műanyag közé. Rendezzük el a növényeket a tartályban.

Helyezd a növényeket a tartályba

Minden növény számára ássunk egy lyukat, de csak akkorát, hogy a növény ugyanabban a mélységben legyen, mint ahogy a kis cserépben nőtt, amiben vetted. Ne takard be a növény koronáját (ahol a szár találkozik a gyökerekkel) talajjal. Olvasd el a növények címkéit, hogy mekkorára nőnek és elegendő helyet hagyjunk a növények számára, hogy elérjék kifejlett méretüket. Töltsd be növényeidet virágfölddel. 

Tippek a konténerkert karbantartásához

A konténerkert gondozása leginkább a helyes öntözésen és a megfelelő táplálék megfelelő időben történő, megfelelő mennyiségű vízzel és műtrágyával történő ellátásán múlik.
Általános szabály, hogy a cserepes keveréket nedvesen, de nem vizesen kell tartani. A talaj nedvességtartalmának meghatározásához dugd az ujjad amíg a középső ujjperced nem ér a talajba.

Ha a talaj még mindig nedvesnek így is, akkor ne önts vizet. A környék éghajlatától és a magas hőmérséklettől függően előfordulhat, hogy a nyári melegben naponta többször kell öntözni őket. Nem lesz szükség rendszeres etetésre, ha műtrágyát adtál a virágfölhöz, amikor ültetted a növényeket. Ha nem adtál akkor hozzá, kövesd a konténerekhez javasolt etetési ütemtervet, általában kéthetente egyszer, vízben oldódó műtrágya hígított oldatát kell hozzáadni. 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-05-21

Így alakítottam ki kerti tavat egy dézsából egyszerűen

Alakíts ki kerti tavat te is egyszerűen dézsából: mutatom a legjobb tippeket és tanácsokat hozzá, dobd fel kertedet ezzel az olcsó és egyszerű trükkel!

2024-05-27

Ha egyetlen zöldséget termesztesz idén kora nyáron, akkor ez legyen az: Bab

Ha idén nyáron nem akarsz sok dolgot termeszteni, válaszd a babot: nem csak tökéletesen egyszerű a gondozása, de ráadásul még elképesztően egészséges is!

2024-05-26

Ezzel a technikával az emelt ágyást könnyen fel lehet tölteni földdel

Töltsük fel az emelet ágyásokat könnyedén, Hügekultur technikával. Nem tudod mi ez? Semmi gond, kertészünk most elmondja neked miért remek technika ez!

2024-05-27

Lila hüvelyű borsó: termeszd meg a kertedben a nyár legfinomabb zöldségét!

Termesszünk vagy ültessünk lila hüvelyű borsót, hiszen ez a csodálatosan szép és egészséges növény könnyen megterem szinte bárhol, nézzük a tanácsokat!

2024-05-21

Egy kertész tanácsa: így hasznosítsd az esővizet és tedd virágzóvá a kerted!

Ha sokat esik az esi, ne hagyjuk kárba veszni, kövesd ezeket az esővízgyűjtési tippeket te is, mutatom, mik a legpraktikusabb tanácsok és trükkök ehhez!

2024-05-21

Paradicsomültetés: nagyapám fegyvere a bőséges terméshez

Még nagyapám tanította ezeket a csodás tippeket a paradicsomtermesztéshez és pedig megosztom veletek, hogy nektek is bőséges és zamatos legyen idén a paradicsom!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

gyűrűsférgek (Annelida)

az állatvilág egyik törzse, szárazföldön, édesvizekben és tengerekben élő fajokkal.... Tovább

furunkulus

a bőrben a szőrtüszőkre, a mirigyekre és a szomszédos szövetekre ráterjedő, körülírt... Tovább

Tovább a lexikonra
kert Kertészet