Kisméretű kutyafajták, akiket imádni fogsz!

Kisméretű kutyafajták, és amiket jó tudni róluk, mielőtt befogadnál egyet

Szélesi Ferenc - Főkertész, NA
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Ismerd meg te is a világ legédesebb kisméretű kutyafajtáit!

Kisméretű kutyafajták: máltai selyemkutya

Nem minden apró termetű kutyafajta mondhatja el magáról, hogy az ókorban görög templomokat emeltek a tiszteletére – a máltai selyemkutya azonban ezek közé tartozik. Jó magatartású, könnyedén nevelhető állatok, de nem ajánlott kisgyerekek közelében tartani őket, mert nem tűrik jól a gyűrődést. Várható élettartamuk 12-15 év. Habár a máltai selyemkutyák előszeretettel okoznak örömet gazdájuknak, nevelésük kissé nehézkes lehet. Mindenképpen érdemes ketrechez szoktatni őket. 

 

Kis termetük miatt nagyon érzékenyek a hidegre, különösen nyirkos helyeken. Hosszú szűrük nem dísz – ez segíti megvédeni bőrüket a napégéstől. Szintén ez okból nem ajánlott kisgyerekeket engedni a közelükbe, ezért nem feltétlenül ideálisak olyan háztartásokba, ahol fiatal gyerekek is vannak.

Kisméretű kutyafajták: si-cu

Barátságos és játékos természetüknek köszönhetően a si-cuk végtelenül népszerűek az apróbb kutyafajták között. A kínai Tang-dinasztiában palotakutyaként tartották őket, a fajta neve pedig „kis oroszlánt” jelent. Várható élettartamuk 10-16 év.

 

Nevük ellenére nem miniatűr vadállatokról van szó, habár meglehetősen nehéz lehet házhoz szoktatni őket. Légy kitartó nevelésekor és ne hagyd magára, amíg nevelésük teljesen be nem fejeződik. A ketrechez szoktatás e fajtánál is sokat segíthet. Habár a gyerekek mellett jól viselkednek, apró termetük miatt azonban nem ajánlott kisgyermekek közelébe engedni őket, mert könnyedén megsérülhetnek.

Minden kutyafajta hajlamos saját „végtermékének” elfogyasztására, de a si-cukra ez a viselkedés valamiért különösen jellemző. Ezt a problémát csak úgy háríthatod el, ha nem hagyod, hogy hozzá szokjon. Figyelj oda rá és rögtön takarítsd fel, amit maga mögött hagy.

Kisméretű kutyafajták: yorkshire terrier

Ezek a bátor és okos kutyák nincsenek mindig tisztában pici méretükkel. Szerető és határozott fajta, és – ahogyan azt nevük is mutatja – terrierekhez méltóan viselkednek. Várható élettartamuk 12-15 év. A yorkiekként is becézett kutyusok köztudottan nehezen szoktathatók házhoz, ezért mindenképpen ajánlott ketrecbe nevelni őket. Néhány példány kissé túl élénk is lehet, ami azt jelenti, hogy minden apró neszre ugatni kezdhetnek. Ezt a viselkedést korai, kitartó neveléssel mérsékelheted – érdemes profi nevelő segítségét kérni.

A yorkshire terrierekre különösen jellemző a „kis kutya, nagy magabiztosság” jelenség, és nem ritka, hogy náluk sokkal nagyobb termetű kutyákkal próbálnak kikezdeni, ha engedik nekik. Mindig figyelj oda rá és ne hagyd, hogy bajt okozzon. Már korukban ajánlott engedelmességi tréningre vinni őket, hogy megszokják más kutyák és emberek közelségét. Mint sok más kistermetű kutya, ők sem viselik jól a hidegeket, különösen nyirkos helyeken.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-03-04

A juhászok is készülnek a húsvétra

Az európai piacon egyre erősödő kereslet tapasztalható, amit a korai húsvéttal egybeeső muszlim ramadán ünnep is tovább növel, ezért a juhászok is készülnek.

2023-12-31

Autópálya-matrica árak 2024-ben: Holnaptól már érvényben!

2024-től az e-matrica árak emelkednek, és további útszakaszok válnak fizetőssé, ezért érdemes időben beszerezni a matricát, és tervezni az útvonalat az esetleges költségek miatt.

2023-12-31

Látványos égi jelenséggel kezdődik az Új Év – Itt a Quadrantidák Meteorraj

Készüljünk fel a természet egyik leglenyűgözőbb show-jára, és merüljünk el az égi csillagok varázslatos világában! Látványosan indul az Új Év!

2023-12-31

Rothad a karácsonyi kaktusz gyökere - Mit kell tenni?

Ha a karácsonyi kaktusz gyökerei rothadnak, ne essen pánikba! Ez a cikk praktikus tippekkel és tanácsokkal szolgál, hogy visszaállítsa ezen ünnepi növények egészségét és szépségét.

2024-03-25

Ezért nem érdemes nyuszit venni húsvétra a gyerekeknek

Bár egy húsvéti nyuszi aranyos és vonzó ajándék lehet gyerekeknek, fontos megfontolni néhány szempontot, mielőtt döntést hoznál, méghozzá ezeket!

2024-03-26

A tavasz dalnoka: 5 érdekes tény a barátposzátáról

Fedezd fel az 5 legérdekesebb tényt a barátposzáta madárról: történelmi hátterük, táplálkozási szokásaik, társas viselkedésük, hosszú vándorlásaik történetével!

2024-04-08

Itt a tavasz, jönnek a fecskék: így vigyázz rájuk!

Elérkezett az április és vele együtt a fecskékre is számíthatunk, akik nem csak aranyos, de hasznos madarak is. Vigyázz rájuk te is, segítünk tippjeinkkel ebben!

2024-04-04

Kertünk csodás madarai: ezek a madarak jelennek meg áprilisban

Áprilisban egyre több madár lepi el a kerteket és dalolnak csodás dallamokat, fedezd fel te is a cikkünkben, hogy melyek a leggyakoribb madárkák a kertben!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

kupa

a ló metszőfogain található, a rágófelületről a fog mélyébe nyúló, vakon végződő,... Tovább

légáramlás

a —>levegő mozgása, ami irányával, erősségével, sebességével jellemezhető. Lehet... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok Állattenyésztés