Kert kis helyre

hirdetes

Így készíts magadnak miniatűr kertet helyszűkében

Szélesi Ferenc - Főkertész

Nem vitás, hogy különösen kényelmes helyzetben vannak azok, akik saját kertjükből szerzik be a zöldségeket az ételek elkészítéséhez. Hiába, a házi minősége utánozhatatlan. Azonban ha ezt olvasod, akkor nagy valószínűséggel te is abban a helyzetben vagy, mint sokan mások – szeretnél saját kertet magadnak, de a rendelkezésedre álló hely megnehezíti, vagy egyszerűen lehetetlenné teszi ezt. Azonban ez csak a látszat.

Így készítsünk miniatűr kertet

Valójában még a legkisebb életterekben is készíthetsz magadnak saját „kerteket”, pontosabban inkább miniatűr ágyásokat, amelyek tökéletesen alkalmasak néhány zöldség termesztésére. A következőkben egy rendkívül egyszerű, mégis hatékony módszert mutatunk ezek kialakítására.

1. Amire szükséged lesz

Eleinte érdemes csupán néhány tárolóval indítani, majd miután idővel kitapasztalod a dolgokat, tovább bővíteni házi kertedet. Kezdjük most 10 növénytartóval. Ezekhez az alábbiakra lesz szükséged:

  • 10 db UV kezelt műanyag zsák: Erős, strapabíró zsákok, amik képesek ellenállni az időjárás elemeinek, mint például a napsütésnek vagy az esőnek. Ezeket külön kertészeti célokra gyártják, és általában 4-5 évig kitartanak. 10 db 20x20x30 cm-es zsák elegendő lesz a kezdetekben. 
  • 5 kg kókuszrost: Előre kezelt organikus anyag, amelyet kókuszokból állítanak elő, és általában préselt blokkokban kaphatók. Elég csak egy kis részt leválasztani belőle, majd vízbe helyezni azt. A kókuszrost rengeteg vizet képes magába szívni, így akár mérete tízszeresére is felduzzadhat. Habár a növények számára nem tartalmaz hasznos tápanyagokat, a kókuszrost segít a nedvesség megtartásában és megakadályozza, hogy a talaj összenyomódjon a növénytartókban. Minden zsákhoz 500 gramm rostra lesz szükség.
  • hirdetes
  • 5 kg gilisztahumusz: Giliszták segítségével előállított humusz. Ezek minden szükséges tápanyagot és ásványi anyagot tartalmaznak, amelyekre a növényeknek szükségük van. Minden zsákba 500 grammnyi humuszt kell keverni.
  • Magok: Természetesen nincs ültetés magok nélkül.

Még csak külön keresgélni sem kell ezeket, ugyanis az összes szükséglet megtalálható az interneten. A fent felsoroltakon kívül persze talajra is szükséged lesz a zsákokba, amelyet helyileg gyűjthetsz össze magadnak.

2. A kókuszrost

Törd össze a préselt blokkot, majd mérj ki nagyjából 500 gramm rostot. Öntsd az 500 grammnyi kókuszrostot egy tiszta vödörbe, majd öntsd fel 3-4 liter vízzel. A rostok magukba szívják a vizet és ennek hatására több helyet foglalnak majd el.

3. Termőtalaj

Áss fel némi talajt egy olyan helyről, ahol nem tilos, vagy kérj meg egy ismerőst, hogy begyűjthess egy kevés talajt a kertjéből. Minden zsákhoz nagyjából 14 köbdeciméter talajra lesz szükséged, de érdemes többet összeszedni, hogy biztosan elegendő legyen mindhez.

hirdetes

4. A talaj és a gilisztahumusz összekeverése

Helyezd a talajt egy tárcsára, vagy bármilyen más tárolóba, amelyben könnyedén elkeverhető. Mérj ki 500 grammnyi gilisztahumuszt, add hozzá a talajhoz és keverd össze őket. Adj egy maréknyi vízzel teleszívott kókuszrostot a keverékhez és keverd tovább az egészet. A maradék kókuszrostot hagyd a saját vödrében.

 

5. Töltsd fel a zsákot

Nyisd fel a műanyag zsákot, majd egyengesd ki úgy, hogy az alja felvegye megfelelő formát (általában négyzet). Először töltsd fel a zsák alsó felét némi vizes kókuszrosttal. Ezután töltsd fel a felső felét nagyjából a zsák háromnegyedéig az előbb kikevert talaj mixszel.


6. Vesd el a magokat

Ez a lépés nem igényel különösebb magyarázatot – fogd a magokat, és ültesd el őket a zsákokban.

7. Helyezd a zsákokat megfelelő helyre

Miután minden zsákot feltöltöttél a fenti lépések alapján, és elültetted bennük a magokat, ideje olyan helyre tenni a miniatűr kerteket, ahol elegendő napfény éri majd őket. Ez lehet az ablakpárkány, terasz, erkély, vagy bármi más, ahol fényközelben lehetnek. Érdemes észben tartani, hogy sok frissen kicsírázott növényben a közvetlen napfény kárt tehet – ezt már a zöldségek megvásárlása előtt ellenőrizd, és ezek alapján találj helyet nekik. Ne feledkezz meg a rendszeres öntözésről sem. A magvak nagyjából egy héten belül (ez változó lehet) csírázni kezdenek majd.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


iparszerű termelési rendszer

a mezőgazdasági vállalatok korszerű termelési módja, amelyben a termelési tényezők... Tovább

fogszuvasodás (kariesz, caries)

a fog állományának körülírt pusztulása, szétesése. Baktériumtevékenység következménye,... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert