Kiránduló útvonalak az Apci tengerszemhez

Kirándulás a Mátrában, csobbanás az Apci tengerszemnél

ZH
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

A Mátra egyik páratlan csodája az Apci tengerszem, amit másnéven Széleskő-bányatóként is ismerhetünk, a Zagyva folyó völgyében rejtőzik az egykori Árpád-kori falu mellett. 

Apci tengerszem

Kirándulás az Apci tengerszemhez


A heves megyei község, Apc lakóinak száma még a háromezret sem éri el, és bár a község nem nagy, annál szebb a környezete. Apcon és környékén számos túralehetőségünk van a Mátra rejtett kincseit felfedezni, így nem szabad kihagynunk a páratlan szépségű Apci bányatóról sem, amely már külföldön is hírnevet szerzett magának. 

Igaz a Mátrába kirándulni szoktunk járni leginkább, viszont a meleg nyári napokon, nincs is jobb, mint csobbanni egyet egy kristálytiszta vizű tóban, a hegyek lábai között elbújva. Az Apci tengerszemnél pedig nehezen találunk ennél szebb helyet és kevesebb, mint egy órára található a fővárostól, így akár egy napra is megéri lemenni, ha csobbannánk egyet. A tóhoz egy körülbelül 1-1,5 kilométeres könnyű túra után érkezhetünk, tehát azért meg kell dolgoznunk a pihenésért, ha itt szeretnénk ejtőzni!

Túraútvonal a tengerszemhez


A kocsit nem tudjuk közvetlenül a tó partán letenni, ugyanis hatalmas, meredek sziklák veszik körbe a bányatavat, így nekünk is meg kell találni az utunkat a tóhoz. A túraútvonal első szakasza kényelmesen emelkedik az erdőben, és olyan csendes vidéken megy keresztül, hogy csak a madarak éneklését és a kabócák ciripelését halljuk. Majd a dombtetőn a jobbra ágazó utat kell választanunk, ami a tengerszemhez vezet. 


Innen egy szép erdei ösvényen sétálhatunk el a tóig, amelyből kiérve megpillanthatjuk a csillogó, tükörtiszta vizet. Sokan a tó körül vadkempingeznek, amely igazán hangulatossá varázsolja a helyet. A magas sziklaszirtekre is érdemes óvatosan felmászni és onnan élvezni a csodálatos kilátást. A tó vize a bányatavakhoz illően mély és bemászni sem egyszerű, így gyerekekkel nem a legideálisabb helyszín, de tökéletes program lehet a barátokkal, vagy egy mátrai kirándulás utáni fürdőzéshez. A sziklák mentén akár körbe is járhatjuk a tavat, és a bátrabbak ugrálhatnak a sziklákról is vagy a felfüggesztett „kötél indákról”.


Az egész tó lényegében egy zárt völgyben van, amit sziklafalak és gyönyörű erdők ölelik körbe, amitől az egész helynek nagyon meghitt hangulata van. Ma már egyre többen látogatják a tavat fürdőzni, búvárkodni, érdemes tehát Nektek is meglátogatni, akár egy napos programot terveztek, de a kirándulást kiegészíthetitek egy esti sütögetéssel és sátrazással is.
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

etetőrács

olyan fából v. fémből készült — létraszerűen képzett — etetőberendezés,... Tovább

keretkészítés (méhészet)

a keretek merev vázát a derékszögben összeillesztett lécek adják, amelyeket előzőleg a... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek