Ezek a kertészkedés pozitív hatásai: ezekért az okokért éri meg kertészkedni

Nem is gondoltad volna, mennyire jó hatással van rád a kertészkedés

VN, NA
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

A kertészkedés 7 pozitív hatása

A kertészkedés a szívbetegségek ellen is jó

Azt biztosan tudtad, hogy a növényeknek szükségük van napfényre. De azt is tudtad, hogy a testednek is szüksége van a napfényre? A többi szabadtéri szabadidős tevékenységhez hasonlóan a kertészkedés is egy-két adag egészséges testmozgást és napozást biztosít. A mérsékelt mennyiségű napon töltött idő a leghatékonyabb módja a D-vitamin bevitelének, amely több mint 1000 különböző gént és szinte minden szövetet befolyásol a szervezetben, és így mindenre hatással van az anyagcserétől az immunrendszerig. A D-vitamin pozitív hatással van a 2-es típusú cukorbetegségre, a szívbetegségekre, a csontok egészségére és a depresszióra. A bélrendszer is érezheti ennek előnyeit, mert a D-vitaminról úgy tartják, hogy segít szabályozni a gyomor-bélrendszeri zavarokat. 

A kertészkedés összeköti az embereket

A kertészkedés összekapcsolja az embereket egy szélesebb közösséggel, és küzd a magány negatív egészségügyi hatásai ellen. A kertészkedés közvetlenebb előnyökkel jár az olyan terekben, mint a közösségi kertek, ahol társadalmi kötelékek és támogató hálózatok alakulhatnak ki. Ez különösen nagy hatással lehet városi környezetben, ahol sok lakos szenvedhet az elszigeteltségtől és a társadalmi támogatás hiányától. Egy tanulmány megállapította, hogy a kertészkedés lehetőséget kínál a fokozott fajok közötti interakcióra ezekben a környezetekben is.

A kertészkedés javítja az önbecsülést

A természetben való tartózkodás egyszerűen jót tesz a jólétnek, és a természetben való tartózkodásnak dokumentált hangulatjavító hatása is van. A kertészkedés növeli a pozitivitást és az optimizmust, és összefüggésbe hozható a depresszió és más mentális betegségek elleni küzdelemmel. Mindezen jó eredmények mellett nem meglepő, hogy a kertben töltött idő magasabb önbecsülést eredményez a viselkedési problémákkal küzdő felnőttek és gyermekek számára. A mindennapi tevékenységekkel – például sétálással, vásárlással és étkezéssel – kapcsolatos érzelmi jólét vizsgálata azt találta, hogy a kertészkedés folyamatosan a boldogságot és értelmességet nyújtó tevékenységek közül a legjobb öt tevékenység között szerepel. Ugyanez a tanulmány kimutatta, hogy a legtöbb pozitív hatást a nők és az alacsonyabb jövedelmű résztvevők érezték.

A kertészkedés segít egészségesebben étkezni

Nem mindig könnyű egészséges ételeket választani, de a kertészkedés segíthet. A gyümölcs-, zöldség- és gyógynövénytermesztők további előnye, hogy könnyen hozzáférhetnek a tápláló ételekhez (és lehetővé teszik a felhasznált peszticidek vagy műtrágyák szabályozását). Ráadásul a zöldségeket termesztő emberek nagyobb valószínűséggel fogyasztják azokat. Egy tanulmány azt találta, hogy a gyerekek nagyobb valószínűséggel esznek gyümölcsöt és zöldséget, amikor otthon termesztik őket, míg egy másik tanulmány az étkezési ismeretek növekedését mutatta ki a fiatalok kertészkedésével összefüggésben. A táplálkozási előnyök mellett a zöldségkertészek különösen nagyobb pozitív érzelmi hatásokról számoltak be, mint azok, akik más típusú otthoni kertészkedéssel foglalkoznak.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-04-11

Ültessük el MOST a nyáron virágzó cserjéket!

Április és május a tökéletes időszak a nyáron virágzó cserjék ültetéséhez, ezért most kertészünk elhozta nektek a legjobb tanácsokat, tippeket a nyári cserjékhez!

2024-04-10

Ültessünk sarkantyúkát április közepén ezekkel a tanácsokkal

Ültessünk sarkantyúkát április közepén ezekkel a tanácsokkal. Fogadjátok meg kertészünk tanácsait a sarkantyúka ültetésével és gondozásával kapcsolatban!

2024-04-10

Áprilisban indulhat a pázsitfelújítás, ezekkel a lépésekkel

Indítsuk el a pázsitfelújítást ezekkel a lépésekkel, hiszen áprilisban végre eljött az ideje ezeknek a teendőknek. Kövessétek kertészünk szuper tanácsait ti is!

2024-04-10

Itt az eredmény: ez a magyarok kedvenc dísznövénye

Itt a magyarok kedvenc dísznövénye, nézzük meg, melyik az és miért éppen ez a növény oly sok ember kedvence:

2024-04-15

Ültesd el együtt a hagymát és a répát, elmondom miért

A hagyma és a répa remek társnövényei egymásnak, elmondom nektek miért érdemes őket egymás mellé ültetni a kertben. Ezek után biztos ti is így fogjátok csinálni!

2024-04-05

Vessünk borsót április közepén, úgy, mint a profik

Szeretnéd te is magadnak termeszteni a borsót? Akkor mutatjuk, hogyan vesd el és termeszd, mint a profik! Tippek, trükkök és tanácsok az Agrároldal segítségével.

2024-04-09

Málnatermesztés mesterfokon - ezekre figyelj oda egy kertész szerint

A málnatermesztés nem ördöngösség, de vannak bizonyos tippek és praktikák, amiket neked is be kell tartanod, mutatjuk egy kertész tanácsival, hogy mire figyelj.

2024-04-09

Egy citrus hibrid, melyet már kaphatunk itthon, és akár kertben is jól érezheti magát

Fedezd fel a limequat egzotikus ízét és dekoratív külsejét! Ismerd meg a gondozás titkait, és élvezd a frissítő termést egy kertész tanácsaival és tippjeivel.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

lámpa

A lámpa egy elektromos árammal működő világítótest, amelyet használunk otthonunkban,... Tovább

alapszövetrendszer

alaktanilag és élettanilag eltérő, a bőrszövet és a szállítószövet között levő... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert Kertészet