A legjobb kártevőirtó madarak - így csalogasd őket Te is kertedbe

hirdetes

Kártevőirtó madarak – Így csalogasd őket a kertbe!

Szélesi Ferenc
Kártevőirtó madarak a kertbe

Hogyan csalogass kártevőirtó madarakat kertedbe

Ha madarakat csalogatsz kertedbe, azzal mindkét fél jól jár. Ők természetes módon, vegyszerek nélkül segítenek megvédeni növényeidet a kártevőktől, te pedig kényelmes fészekrakó helyet biztosítasz nekik és fiókáiknak. Akárcsak az embereknek, úgy a madaraknak is táplálékra, vízre és búvóhelyre van szükségük. Ha biztosítod számukra ezeket, akkor kerted egy madárbarát hellyé válik majd. Számos madárfaj igényei egyeznek ilyen téren. Egy vizes kerti dísz például számos madarat elláthat friss vízzel, azonban a különböző fajoknak más és más jellegű és méretű fészekrakó helyekre lesz szükségük.

Etesd meg őket

Az ember azt gondolná, hogy ha mindig táplálékot kínál kerti madarainak, akkor azok nem pazarolják majd az energiájukat arra, hogy levadásszák a kéretlen kártevőket. Az igazság az, hogy a legtöbb madár valójában többféle táplálékot is megeszik, ezért egy madáretető még a főleg rovarokkal táplálkozó fajokat is segíthet kertedbe csalogatni. Egyes madarak étrendje az adott évszaktól függ. Tavasszal több rovart esznek, nyáron bogyókkal táplálkoznak, ősszel pedig a földre potyogó magvakat csipegetik fel. A fészekrakó madarak persze igyekeznek minél több tápláló rovart találni fiókáiknak.

hirdetes

Itasd meg őket

A madaraknak mind fürdés, mind pedig ivás céljából szükségük van némi friss vízre. Egy madárfürdő persze kiválóan megfelel erre a célra. Tartsd észben, hogy a madarak általában nem képesek mély víztározókból (pl. kerti tavakból) inni. Egy sekély, néhány centi mély víztartó tál már sokkal jobban ideálisabb számukra – ezért olyan jók a madáritatók is. Egyes madarak a folyóvizeket preferálják – egy gyenge vízforgatóval vagy szökőkútszerű vízfújóval némi mozgást vihetsz a vízbe. Télen érdemes melegen tartani a madáritatót, hogy ne fagyjon be, és tudjanak miből inni!

Biztosíts nekik búvóhelyet

hirdetes

A madaraknak biztonságos helyre van szükségük, ahol megpihenhetnek és kialakíthatják fészküket. Egyes madarak magas fákon érzik jól magukat, míg mások inkább bokrokba költöznek be. Az ilyen búvóhelyek legtöbbször természetes formákban is előfordulnak kertedben, hiszen bizonyára vannak fák és bokrok birtokodon, amikbe a madarak beköltözhetnek. Az épületek nyitott, fedett részei, vagy a szerkezetben található rések szintén ideális fészekrakó helyeknek bizonyulhatnak számukra.

Tartsd távol tőlük macskáidat

Ha a kártevőirtó madarak kertbe csalogatásáról van szó, akkor muszáj lesz megemlítenünk a macskákat is. Ha biztonságos, nyugodt környezetet szeretnél kialakítani portád körül a madarak számára, akkor nem szabad kiengednek közéjük macskáidat. Persze nem hibáztathatod négylábú barátaidat, amiért le akarják vadászni a madarakat kertedben – ez ösztönös dolog náluk, hiszen ragadozó állatok.

Azonban a házi macskák általában csak szórakozásból terrorizálják a madarakat, hiszen gazdájuknak köszönhetően egyáltalán nem kell megküzdeniük az élelemért. Sok helyen éppen azért esett vissza az énekesmadarak száma, mert elterjedtek a macskák, amelyek kiűzték őket onnan. A házi macskáknak továbbá nem igazán vannak természetes ragadozóik, és gazdájuk még állatorvoshoz is elviheti őket, ha valami bajuk esik.

Ez a biztonság és luxus nem adatott meg a vadonélő madaraknak, ami szintén ront az arányokon. Ha nem szeretnéd bezárni macskáidat (ami érthető), akkor építs nekik egy szabadtéri ketrecet, amiben élvezhetik a napsütést (legyen árnyékuk is) és a levegőt, de nem bánthatják benne a madarakat.

Capri23auto képe a Pixabay -en.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-12-07

Miért dobja le a tűleveleit a karácsonyfám? - 5 mód, amellyel a karácsonyfa egészséges maradhat

Lehet, hogy még csak most állítottad fel a karácsonyfát, de ha már tűleveleket ejt, akkor ott gond lehet. Hogyan tehetünk a karácsonyfa tűlevél hullása ellen?

2022-05-19

Megható videó: az elefántoknak nagyon mély érzelmeik vannak

Kutatások során készült YouTube videótkat mutatunk nektek, ami bemutatja hogyan gyászolnak az elefántok. Nagyon megható ahogyan az elefántok gyászolnak!

2022-12-07

Legjobb kosár ötletek karácsonyra – Mutatjuk milyen kosarak készíts ajándékba!

Népszerű hagyomány, hogy a karácsonyi kosarakat készítünk tökéletes ajándék gyanánt. Az ételektől és italoktól kezdve az apró ajándékokig és luxuscikkekig.

2022-12-07

Alternatív karácsonyfa ötletek - Egyedi ötletek alternatív karácsonyfadíszekhez

A karácsonyfa minden bizonnyal nálatok is az ünnep középpontjában szokott elhelyezkedni, de vannak olyan helyzetek, amikor mást használnánk élő fenyő helyett

2022-12-07

A Tokaj-Hegyalja Egyetem nem mindennapi borász képzéssel került fel a világtérképre

A Tokaj-Hegyalja Egyetem hallgatói a világ egyik legkülönlegesebb borvidékének gyakorlati tudását sajátíthatják el a sárospataki campuson borászképzés folyik.

2022-12-07

5 legjobb program decemberre, ha elkerülnénk a zsúfolt adventi vásárokat!

Ugyan ebben az évben visszafogottabb ünnepségeket és karácsonyi készülődést a fővárosban is, így is akad bőven hely, ahol hangolódhatunk az ünnepekre.

2022-07-24

15 varázslatos érdekesség a lovakról, amit valószínűleg Te sem tudtál

A lovak igazán különleges állatok: robosztusak, mégis kecsesek, egyszerre barátai és hű segítői az embernek. Most 15 érdekességet gyűjtöttünk a lovakról!

2022-07-30

8 érdekesség a kutyákról: biztosan lesz olyan, amin Te is meglepődsz

Sokszor azt gondolhatjuk, annyira szeretjük négylábú kedvencünket, hogy mindent tudunk róla. De valóban így lenne? Nem is gondolnád, mennyi mindent értünk félre!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

vetőmag

Ivaros ->szaporodás útján keletkezett termésképződmény, amelyből új növény fejlődhet.... Tovább

takarmányrozs

a magnak termesztett ->rozs egyes fajtáit zöldtakarmány céljára szeptemberben vetik,... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok Állattenyésztés Érdekességek