Hogyan vedd rá a karácsonyi kaktuszodat, hogy virágozzon? 3 trükk a karácsonyi kaktuszok virágzásához

hirdetes

Hogyan vedd rá a karácsonyi kaktuszodat, hogy virágozzon? Íme a 3 titok!

VN
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

A karácsonyi kaktusz növényed bőségesen virágzott novemberben vagy decemberben, és most azon töprengsz, hogy egy teljes évet kell-e várnod, amíg újra virágzik. A meglepő válasz: nem! A megfelelő (és kissé büntető) feltételek mellett az ünnepi kaktusz az ünnepek után újra virágozhat. Íme a titok, hogy mit kell tenned, a februári ismételt virágzáshoz.

Karácsonyi kaktusz virágzása

1. Titok a karácsonyi kaktusz virágzásáshoz: Csökkentsd az öntözést!

Októberben érdemes elkezdeni csökkenteni a növény szokásos vízmennyiségét. Enyhén öntözd meg a talaj legfelső rétegét (csak az első hüvelyknyit), és csak akkor, ha a talaj tapintásra teljesen kiszáradt. A túl sok víz a virágbimbók lehullását okozhatja, ezért a talaj első hüvelykének nedvesnek kell lennie (de soha nem vizesnek nagyon). Az új, minimális öntözési ütemterv nyugalmi állapotba kényszeríti a karácsonyi kaktuszt, ami kritikus fontosságú a növény virágzásához (és újravirágzásához). Ez az a pont, ahol a lusta szobanövény-kertészek is előnyt élvezhetnek.

2. Titok a karácsonyi kaktusz virágzásáshoz: Biztosíts legalább 12 órás sötétséget a karácsonyi kaktusz részére!

Rövid napos növényként a karácsonyi kaktusznak minden nap 12-24 órás sötétségre van szüksége ahhoz, hogy virágzási időszakba lépjen. Ha az növényt az irodában tartod, ez nagyon egyszerű, mivel nagy eséllyel egész éjszaka sötét lesz az irodában. Otthon azonban kissé trükkös lehet megfelelő helyiséget találni, amely napnyugtától napkeltéig sötét, és minden mesterséges lámpát kapcsolunk esténként. Remek ötlet lehet a pince, vagy akár egy szekrény is, ahol az ajtók folyamatosan zárva maradhatnak legalább 12 órára megszakítás nélkül. Ha nincs teljes sötétségű hely az otthonodban, 18 óra körül letakarhatod a növényt fényzáró szövettel (például sötétítőfüggönnyel), és másnap reggel 6 óra után eltávolíthatod azt. Annak érdekében, hogy az anyag ne törje össze a növényt, azt javasoljuk, hogy helyezze a növényt egy fejjel lefelé fordított akadály alá (bármilyen hasonló szerkezet alá, amely keretként funkcionálhat), és úgy terítse rá az anyagot. Tartsd a növényt ebben a ciklusban körülbelül hat hétig, hogy elősegítsd a virágbimbók képződését. Ne feledd, hogy bárhol is tárolod a karácsonyi kaktuszt éjszaka, annak legalább 12 órán át teljes sötétben kell lennie, de az sem baj, ha ez egy kicsivel több. Figyelj oda az utcai lámpákra is, és a mozgásérzékelős lámpákat is vedd számításba. Éjszaka ne gyújts villanyt, még rövid időre sem, mert megzavarhatja a szükséges sötétségi ciklust, és befolyásolhatja a virágzási folyamatot.

hirdetes
hirdetes

3. Titok a karácsonyi kaktusz virágzásáshoz: Tartsd hidegen a hőmérsékletet!

Az ideális hőmérséklet a karácsonyi kaktusz virágzásához 50 °F és 55 °F között van (ez olyan 10-12 Celsius fok körüli hőmérsékletet jelent), és a helyiségnek mentesnek kell lennie a hideg és meleg huzattól is egyaránt. Ezért tartsd távol a szivárgó ajtóktól, fűtőnyílásoktól és kandallóktól, vagy minden olyan helytől, ahol a hőmérséklet nagymértékben ingadozik a meleg és a hideg között. Otthon éjszakára 16-17 Celsius fok körülire érdemes csökkenteni a fűtést, és a növényemet egy jól záródó ablak közelében hagyni, amely esténként kellően hűvös. Szinte mindig a huzat, a túl meleg levegő, vagy a túl sok víz miatt van az, hogy nem virágoznak a karácsonyi kaktuszok a megfelelő ütemben.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-01-31

6 ok, amiért a nárciszhagymáid nem virágoznak- és a megoldás

Nárciszhagyma nem virágzik, mi a megoldás? Több oka is lehet annak, ha a nárciszhagymák nem virágoznak, mutatjuk mik azok, és hogy mit tudsz tenni ellene!

2023-01-31

A nárcisz gondozása- 5 fontos tudnivaló a nárcisz megfelelő ápolásához

Bentre vagy kintre szeretnél nárciszt ültetni? Igazából mindegyig, néhány fontos információt mindenképpen tudnod kell a nárciszok gondozásával kapcsolatban.

2023-01-30

Lonc gondozása: Hogyan neveljünk loncot a kertben

Mindenki felismeri a lonc növény kedves illatát és nektárjának édes ízét. De hogyan kell gondozzuk a lonc növényeket a házi kertben, hogy csodásan virágozzon?

2023-01-30

A lilaakác ültetése, termesztése és gondozása

A lilaakác erőteljesen virágzik tavasszal, új növekedéskor lila színű virágcsoportokat hoz létre, amelyek viszont a fő hajtások sarkantyújából kelnek ki.

2023-02-01

Kerti sarkantyúka- a csodanövény, aminek minden kertben ott lenne a helye

Álmodni sem lehetne jobb kerti virágod a kerti sarkantyúkánál, nincs vele gond, mégis csodásan mutat, és még gyógyító hatása is van, az egész virág ehető!

2022-12-14

Karácsonyi nagy takarítás – 9 feladat, amit soha nem hagyok ki a nagy nap előtt

Ha a karácsonyra gondolunk, valószínűleg nem a teltházas takarítás lesz az első dolog, ami eszünkbe jut. Pedig ezt nem kéne kihagyni az ünnepi takarítás során!

2022-12-29

Így gondozd az ünnepi ajándékként kapott növényeidet

Bizonyára sokan kaptunk karácsonyra virágot ajándékba, nem árt tudni néhány alapvető teendőt, amiket meg kell tennünk velük kapcsolatban!

2022-12-19

4 gyógynövény, ami segít a megfázás leküzdésében

Vesd be a természet erejét, és mondj búcsút a folyamatos téli betegeskedésnek - mutatjuk a legjobb gyógynövényeket megfázásra, influenza leküzdésére télre.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

ökológia (környezettan)

általában az élő szervezetek és a környezetük kölcsönhatásaival, konkrétan a... Tovább

alexandriai here (Trifolium alexandrinum Inolen)

a ->pillangósokhoz tartozó egyéves növény. Fejl.-éhez meleget és nedvességet igényel. Ilyen... Tovább

Tovább a lexikonra
Karácsony virág virágtermesztés