Karácsonyi kaktusz - A karácsonyi kaktusz gondozásáról, a karácsonyi kaktusz neveléséről - Minden, amit tudni kell a karácsonyi kaktuszról!

hirdetes

Karácsonyi kaktusz gondozása

Szélesi Ferenc - Főkertész, NA
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Karácsonyi kaktusz nevelése, karácsonyi kaktusz gondozása, a karácsonyi kaktusz bemutatása

A karácsonyi kaktusz gondozása

A karácsonyi kaktusz ültetéséről

A karácsonyi kaktusz egyszerűen szaporítható egy Y-alakú rész levágásával a szár végéről. Győződj meg róla, hogy az így levágott dugvány a levélzet egészséges részéből származzon. Ültesd el a dugványt úgy, hogy a hosszának egy negyede kerüljön a talajba, ami enyhén homokos kell legyen. Nedvesítsd át egyenletesen és helyezd egy világos helyre, ahol nem érheti közvetlen napfény.

Hogy az újonnan elültetett dugványok gyökeret ereszthessenek, rendszeresen vágd vissza a hajtásokat a levelek második illesztésénél (a levél szegmenseit elválasztó részeknél). A dugvány néhány héten belül növekedés jeleit kell mutassa, ekkor pedig átültetheted egy másik, nagyobb növénytartóba. Az új talajnak ilyenkor komposztból, homokból és némi agyagból kell állnia.

Karácsonyi kaktusz nevelése

A karácsonyi kaktuszok jól érzik magukat hétköznapi benti körülmények között, és csak mérsékelt karbantartást igényelnek. Habár a karácsonyi kaktusz képes szegényesebb fényviszonyokhoz alkalmazkodni, lényegesen több virágot hoz, ha elegendő fényhez jut. Ennek ellenére a közvetlen napfény képes megégetni a leveleit, ezért érdemes világos, de nem közvetlenül napos helyen tartani.

hirdetes

A karácsonyi kaktusz számára továbbá nagyon fontos a nedvesség is. Rendszeres és alapos öntözést igényel, különösen az aktív tavaszi és nyári növekedési időszakban, amikor folyamatosan enyhén nedves talajra van szüksége. Hagyd, hogy az öntözések között némileg csökkenjen a kaktusz nedvességi szintje, de sosem teljesen, és soha ne hagyd, hogy vízben üljön. Két hetente egy kis benti növények számára készített tápanyag keverékkel is megtámogathatod.

Ha karácsonyi kaktuszt szeretnél, akkor érdemes észben tartani, hogy főleg a 15-21°C közötti hőmérsékletet kedvelik, közepes-magas páratartalommal. Egy megoldás lehet egy vízzel és kavicsokkal feltöltött tárolót helyezni a kaktusz tartója alá, ezzel ugyanis növelhető az otthon páratartalma.

hirdetes

Karácsonyi kaktusz gondozása – A virágzás után

Miután a karácsonyi kaktusz befejezte a virágzást (ez általában őszre következik be), vagy 6-8 héttel az előtt, hogy újabb virágokat szeretnél, érdemes hozzásegíteni a kaktuszt a nyugalmi állapot felvételéhez. Ezt a nedvesség, a fény, és a hőmérséklet csökkentésével teheted meg.

Egyszerűen öntözd kevesebbszer a kaktuszt és biztosítsd, hogy napi 12-14 órát a sötétben legyen átlagosan 10-12°C között. Emellett tartsd távol a huzatos helyektől. Mint láthatod, a karácsonyi kaktusz nem egy kifejezetten igényes vagy kényes növény, és ha megfelelő helyre kerül és elegendő figyelmet kap, akkor egész évben újabb és újabb virágokkal hálálja majd meg azt.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-11-30

Így segít az ecet a növényeiden

Az ecet, amit általában tisztítószerként ismerünk, kiváló segítség lehet a növények egészséges növekedésének elősegítésében és más hasznos célokra is a növényeinkkel kapcsolatban.

2023-11-30

Az évelők szaporítását most is elvégezhetjük!

Az évelő növények gondozása és szaporítása fontos lépése a kertfenntartásnak. A tőosztás, pedig épp olyan téli feladatok közé tartozik, mint a metszés, vagy a gyümölcsfa ültetés.

2023-11-28

5 kihagyhatatlan gőzgombóc a városban, amit neked is meg kell kóstolni!

Budapesten több olyan hely is akad, ahol a legfinomabb gőzgombóc változatokat kóstolhatjuk meg. Fedezzük fel együtt ezeket az izgalmas helyeket, és próbáljuk ki mindet!

2023-11-30

Ezt a fűszert teszem télen az orchideára, hogy rengeteg virágja maradjon

Ebben a cikkben megismerhetjük, hogyan segíthet a fokhagymás oldat az orchideák virágzásának serkentésében, és hogyan válik ez a növény egyedülálló hasznosságú kertészeti eszközzé.

2023-11-30

A nagymamámtól tanultam ezt a leander teleltetési technikát – Mióta így csinálom minden nyáron ontja a virágot

A nagymama leander teleltetési technikája kiváló eredményekkel szolgál, és nemcsak a növények életében, hanem a családunk kertjének szépségében is látható.

2023-11-27

A pampafű téliesítése - így készítsd fel a pampafüvet télre

Ahhoz, hogy a pampafű hosszú éveken át gyönyörű maradjon, elengedhetetlen a megfelelő gondozás, különösen a téliesítés terén. Mutatjuk a téliesítés lépéseit!

2023-11-16

Készíts otthon tökéletes sült gesztenyét, úgy ahogyan az adventi árusok csinálják!

Az igazán finom sült gesztenye titka az alapanyagok frissességében rejlik. De még mire kell odafigyelned? Készíts sült gesztenyét az adventi árusok tippjeivel

2023-11-17

Tízezreket spórolhatsz, ha most ültetsz és nem várod ki a tavaszt!

Az őszi ültetés előnyeit vesszük sorra, amelyek a növények egészséges fejlődése mellett még jelentős költségmegtakarítást is hozhatnak a kertészek számára

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

belgyógyászat

az állatorvos-tudományon belül az a tudományág, amely az állatok különféle szerveinek,... Tovább

ivartalanítás

az ivarmirigyek műtéti eltávolítása (hímeknél a herélés, nőstényeknél a miskárolás).... Tovább

Tovább a lexikonra
Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés Növényvédelem