Karácsonyi kaktusz - A karácsonyi kaktusz gondozásáról, a karácsonyi kaktusz neveléséről - Minden, amit tudni kell a karácsonyi kaktuszról!

Karácsonyi kaktusz gondozása

Szélesi Ferenc - Főkertész

Karácsonyi kaktusz nevelése, karácsonyi kaktusz gondozása, a karácsonyi kaktusz bemutatása

A karácsonyi kaktusz gondozása

A karácsonyi kaktusz ültetéséről

A karácsonyi kaktusz egyszerűen szaporítható egy Y-alakú rész levágásával a szár végéről. Győződj meg róla, hogy az így levágott dugvány a levélzet egészséges részéből származzon. Ültesd el a dugványt úgy, hogy a hosszának egy negyede kerüljön a talajba, ami enyhén homokos kell legyen. Nedvesítsd át egyenletesen és helyezd egy világos helyre, ahol nem érheti közvetlen napfény.

Hogy az újonnan elültetett dugványok gyökeret ereszthessenek, rendszeresen vágd vissza a hajtásokat a levelek második illesztésénél (a levél szegmenseit elválasztó részeknél). A dugvány néhány héten belül növekedés jeleit kell mutassa, ekkor pedig átültetheted egy másik, nagyobb növénytartóba. Az új talajnak ilyenkor komposztból, homokból és némi agyagból kell állnia.

Karácsonyi kaktusz nevelése

A karácsonyi kaktuszok jól érzik magukat hétköznapi benti körülmények között, és csak mérsékelt karbantartást igényelnek. Habár a karácsonyi kaktusz képes szegényesebb fényviszonyokhoz alkalmazkodni, lényegesen több virágot hoz, ha elegendő fényhez jut. Ennek ellenére a közvetlen napfény képes megégetni a leveleit, ezért érdemes világos, de nem közvetlenül napos helyen tartani.

A karácsonyi kaktusz számára továbbá nagyon fontos a nedvesség is. Rendszeres és alapos öntözést igényel, különösen az aktív tavaszi és nyári növekedési időszakban, amikor folyamatosan enyhén nedves talajra van szüksége. Hagyd, hogy az öntözések között némileg csökkenjen a kaktusz nedvességi szintje, de sosem teljesen, és soha ne hagyd, hogy vízben üljön. Két hetente egy kis benti növények számára készített tápanyag keverékkel is megtámogathatod.

Ha karácsonyi kaktuszt szeretnél, akkor érdemes észben tartani, hogy főleg a 15-21°C közötti hőmérsékletet kedvelik, közepes-magas páratartalommal. Egy megoldás lehet egy vízzel és kavicsokkal feltöltött tárolót helyezni a kaktusz tartója alá, ezzel ugyanis növelhető az otthon páratartalma.

Karácsonyi kaktusz gondozása – A virágzás után

Miután a karácsonyi kaktusz befejezte a virágzást (ez általában őszre következik be), vagy 6-8 héttel az előtt, hogy újabb virágokat szeretnél, érdemes hozzásegíteni a kaktuszt a nyugalmi állapot felvételéhez. Ezt a nedvesség, a fény, és a hőmérséklet csökkentésével teheted meg.

Egyszerűen öntözd kevesebbszer a kaktuszt és biztosítsd, hogy napi 12-14 órát a sötétben legyen átlagosan 10-12°C között. Emellett tartsd távol a huzatos helyektől. Mint láthatod, a karácsonyi kaktusz nem egy kifejezetten igényes vagy kényes növény, és ha megfelelő helyre kerül és elegendő figyelmet kap, akkor egész évben újabb és újabb virágokkal hálálja majd meg azt.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2021-01-14

Így gondozd hortenziáidat a téli hidegben

A hortenziák a kert legszebb virágai közé tartoznak, de a téli fagyok súlyos károkat tehetnek bennük. Nézd meg, hogy hogyan védd meg őket a hideg időjárástól!

2021-01-15

Hogyan nevelj koriandert?

A koriander egy nagyon kedvelt fűszernövény, ráadásul gyógynövényként is nagyszerű. Megmutatom, mit szeret és mit nem, hogy te is nevelhess otthon ilyen növényt!

2021-01-07

Ezért távolítsuk el mindenképp a gyümölcsmúmiákat!

Sokan kérdezték, hogy miért vannak a fákon aszalódott gyümölcsmaradványok és hogy kell-e velük foglalkozni. Most mindenre választ kaphattok, érdemes velem tartani!

2021-01-07

Így védekezz mérgek nélkül a csigák ellen!

Ha gyakran találkozol csigákkal a kertedben, de nem szeretnél mérgeket bevetni ellenük, akkor íme néhány természetes módszer, amivel védekezhetsz ellenük!

2020-12-22

Gyerekkorunk furcsasága - A narancseper bemutatása

A narancseper egy nagyon különleges növény, aminek szinte minden részét fel lehet használni valamire. Mostani cikkünkben mindent elmondunk nektek a narancseperről, ismerjétek meg ti is közelebbről!

2020-12-22

Egészségesebb, szebb növények élesztő segítségével!

Kevesen tudják, de az élesztőt is használhatjuk arra, hogy a növényeink sokkal szebbek legyenek! A most következő cikkben elmondom nektek, hogyan alkalmazhatjátok.

2021-01-18

Friss zöldség és gyümölcs: vitaminok és ásványi anyagok elszegényedése a növényekben

A frissnek tartott gyümölcsök és zöldségek manapság egyre szegényebbek tápanyagokban, vitaminokban, ásványi anyagokban. Ennek több kiváltó oka is van.

2021-01-19

5 növény, amit nevelhetsz otthon és kitűnő saláta

Szereted, ha az étkezéseidet saláta is kiegészíti? Mutatok öt növényt, melyeket könnyű otthon nevelni, és remek saláta alapnak bizonyulnak! Tudj meg többet!

További cikkek ebben a témában


katéter

üreges szervek (pl. húgyhólyag, méh) tartalmának lebocsátására, ill. tartalmának... Tovább

hajlamosító tényezők

a szervezet belső viszonyainak külső viszonyokhoz való igazodásat megzavaró öröklött... Tovább

Tovább a lexikonra
Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés Növényvédelem