Karácsonyi kaktusz - A karácsonyi kaktusz gondozásáról, a karácsonyi kaktusz neveléséről - Minden, amit tudni kell a karácsonyi kaktuszról!

Karácsonyi kaktusz gondozása

Szélesi Ferenc - Főkertész, NA
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Karácsonyi kaktusz nevelése, karácsonyi kaktusz gondozása, a karácsonyi kaktusz bemutatása

A karácsonyi kaktusz gondozása

A karácsonyi kaktusz ültetéséről

A karácsonyi kaktusz egyszerűen szaporítható egy Y-alakú rész levágásával a szár végéről. Győződj meg róla, hogy az így levágott dugvány a levélzet egészséges részéből származzon. Ültesd el a dugványt úgy, hogy a hosszának egy negyede kerüljön a talajba, ami enyhén homokos kell legyen. Nedvesítsd át egyenletesen és helyezd egy világos helyre, ahol nem érheti közvetlen napfény.

Hogy az újonnan elültetett dugványok gyökeret ereszthessenek, rendszeresen vágd vissza a hajtásokat a levelek második illesztésénél (a levél szegmenseit elválasztó részeknél). A dugvány néhány héten belül növekedés jeleit kell mutassa, ekkor pedig átültetheted egy másik, nagyobb növénytartóba. Az új talajnak ilyenkor komposztból, homokból és némi agyagból kell állnia.

Karácsonyi kaktusz nevelése

A karácsonyi kaktuszok jól érzik magukat hétköznapi benti körülmények között, és csak mérsékelt karbantartást igényelnek. Habár a karácsonyi kaktusz képes szegényesebb fényviszonyokhoz alkalmazkodni, lényegesen több virágot hoz, ha elegendő fényhez jut. Ennek ellenére a közvetlen napfény képes megégetni a leveleit, ezért érdemes világos, de nem közvetlenül napos helyen tartani.

A karácsonyi kaktusz számára továbbá nagyon fontos a nedvesség is. Rendszeres és alapos öntözést igényel, különösen az aktív tavaszi és nyári növekedési időszakban, amikor folyamatosan enyhén nedves talajra van szüksége. Hagyd, hogy az öntözések között némileg csökkenjen a kaktusz nedvességi szintje, de sosem teljesen, és soha ne hagyd, hogy vízben üljön. Két hetente egy kis benti növények számára készített tápanyag keverékkel is megtámogathatod.

Ha karácsonyi kaktuszt szeretnél, akkor érdemes észben tartani, hogy főleg a 15-21°C közötti hőmérsékletet kedvelik, közepes-magas páratartalommal. Egy megoldás lehet egy vízzel és kavicsokkal feltöltött tárolót helyezni a kaktusz tartója alá, ezzel ugyanis növelhető az otthon páratartalma.

Karácsonyi kaktusz gondozása – A virágzás után

Miután a karácsonyi kaktusz befejezte a virágzást (ez általában őszre következik be), vagy 6-8 héttel az előtt, hogy újabb virágokat szeretnél, érdemes hozzásegíteni a kaktuszt a nyugalmi állapot felvételéhez. Ezt a nedvesség, a fény, és a hőmérséklet csökkentésével teheted meg.

Egyszerűen öntözd kevesebbszer a kaktuszt és biztosítsd, hogy napi 12-14 órát a sötétben legyen átlagosan 10-12°C között. Emellett tartsd távol a huzatos helyektől. Mint láthatod, a karácsonyi kaktusz nem egy kifejezetten igényes vagy kényes növény, és ha megfelelő helyre kerül és elegendő figyelmet kap, akkor egész évben újabb és újabb virágokkal hálálja majd meg azt.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-07-05

Ezekkel a természetes ellenszerekkel tudsz védekezni a földibolhák ellen

Apró lyukak jelentek meg a növényeiden? Látod az apró, ugráló, fekete bogarakat is? Valószínűleg földibolhával van dolgod. Ezek a természetes ellenszerei.

2024-07-01

Ültess paradicsomot még akár júliusban is - Használj hónaljhajtásokat!

Júliusban már sokan úgy gondolják, hogy felesleges belefogni a kertészkedésbe, pedig ez nem igaz. Még mindig van lehetőség a paradicsom ültetésére. Mutatom

2024-06-29

Permetezz szódabikarbónával, és élvezd a kártevőmentes kerted látványát!

Ha bio növényvédelemről beszélünk, akkor nem maradhat ki a sorból a szódabikarbóna sem. Szedd ki a szódabikarbónát fiókból, és használd fel ezt a csodaszert!

2024-06-27

Mit tehetünk, ha megjelennek a poloskák a kertben?

A ploska az egyik legidegesítőbb rovar a világon. Nemcsak sokan vannak és könnyen szaporodnak, de büdösek és kártékonyak is. Így irtsd ki őket kertedből.

2024-06-25

Tuti megoldás a bio növényvédelemre: A tejes permetezés

A tejes permetezés tényleg működik. Rengetegen alkalmazzák, és növényeik boldogabbak, mint valaha. Ha következőnek marad egy kis tej a hűtőben, gondolj erre.

2024-06-27

Elverte a jégeső a veteményesedet? - Ne ess pánikba, helyre lehet hozni!

Mit tehetsz, ha elverte a jégeső a veteményesedet? Ebben a cikkben végigvezetlek a folyamaton. Ne ess pánikba, a természet csodálatos, és meggyógyítja magát.

2024-07-01

A piros paprika érése: A zöldtől a pirosig tartó izgalmas utazás

A piros paprika a magyar gasztronómia elengedhetetlen eleme. Most megismerheted érésének folyamatát, és a kémiai magyarázatot arra, hogyan válik pirossá.

2024-07-04

Másodvetés a kertben - Mutatom miket és hogyan ültess ilyenkor

A júliusi betakarítással még közel sem ért véget a kertészkedés. Pont ilyenkor jön el az ideje a másodvetésnek. Mutatom miket és hogyan ültess ilyenkor.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

dinitro-fenol-származék hatóanyagú szer (DNOC= dinitro-orto-krezol)

széles hatássávú vegyület, az alapvető életfolyamatokat károsító hatása következtében... Tovább

ergonómia

összefoglaló fogalom, amely tudományos megalapozottsággal vizsgálja a termelésben részt vevő... Tovább

Tovább a lexikonra
Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés Növényvédelem