Ismerkedjetek meg a kalapácsfejű laposféreggel

Amit a kalapácsfejű laposférgekről tudni érdemes

Szélesi Ferenc - Főkertész, ZH
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

A kalapácsfejű laposféreg bemutatása

Mérgező tulajdonságuk

Habár néhány féreg ehető, a kalapácsfejű laposféreg nem tartozik ezek közé. Ez a féregfajta egy erős idegmérget, tetrodotoxint (TTX) termel. Ettől a méregtől veszélyesek a gömbhalak, a kékgyűrűs polipok, és az érdebőrű gőte is, azonban a kalapácsfejű laposféreg az első szárazföldi gerinctelen, amiben ilyen mérget találtak. A féreg áldozatai megbénítására és a ragadozók elrettentésére használja mérgét.

Viselkedés

A kalapácsfejű laposférgeket gyakran kalapácsfejű meztelencsigákként emlegetik, mert mozgásuk hasonlít a meztelencsigákéhoz. A hasukon található csillók segítségével mozgatják magukat át a nyálkán, amit kibocsátanak magukból. Megfigyelték, hogy ezek a férgek még magasabb pontokból való leereszkedéshez is használták már nyálkás váladékukat. A földi halhatatlan férgek kerülik a fényt, és a párás helyeket szeretik – ebből következik, hogy általában éjszaka aktívak, és ekkor vadásznak. Előszeretettel tartózkodnak nyirkos, hűvös helyeken, például kövek, farönkök, vagy bokrok alatt.

Szaporodás

A kalapácsfejű laposférgek hímnős élőlények, tehát minden példányuk rendelkezik hím és nőstény ivarszervekkel. Az ivarsejteket kibocsátott váladékaik segítségével képesek eljuttatni fajtársaikhoz. A megtermékenyített peték a testen belül fejlődnek ki, majd kiválnak belőle, és három héttel később kikelnek. Bizonyos alfajok fiatalabb példányai más színűek, mint a felnőttek.

Az ivartalan szaporodás azonban sokkal gyakoribb, mint a két egyed között történő reprodukció. A kalapácsfejű laposférgek lényegében halhatatlanok. A férgek általában osztódással szaporodnak, amikor a farkuk vége egy levélhez vagy más felülethez ragad, és leválik a testükről. Ez a kis rész idővel egy teljesen felnőtt féreggé fejlődik majd ki. Egy több részbe vágott féreg minden része képes néhány hét leforgása alatt egy teljesen felnőtt példánnyá kifejlődni. A megsebesített férgek rendkívül gyorsan képesek regenerálni testüket.

Gazdasági jelentőségük

Volt idő, amikor a szakemberek úgy vélték, hogy a szárazföldi halhatatlan férgek károsíthatják a növényeket. Később aztán megállapították róluk, hogy nem veszélyeztetik a növényeket, azonban nem is ártalmatlanok. A kalapácsfejű laposférgek elpusztítják a talajban élő földigilisztákat. A földigiliszták segítenek a kerti talaj trágyázásában, és levegősebbé is teszik azt, így nagyon hasznosak a kertészek számára. Habár a házatlan csigák ellen alkalmazott módszerek közül néhány ezek ellen a laposférgek ellen is bevethető, általánosságban tolakodó, veszélyes fajnak tartják őket.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

savasodás

talajaink —>pH-értékének kedvezőtlen csökkenése (ennek mértéke országosan átlagosan... Tovább

évelő növények

azok a növények, amelyeknek élettartama nem egy, ill. két vegetációs periódus alatt... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok