Hogyan vigyázz kacsáidra télen

hirdetes

Így óvhatod meg kacsáidat a tél folyamán!

Bohács Ádám - Kertépítő technikus
Télen óvni kell a kacsákat

Használj még több szalmát

A kacsák a talajon szeretnek fészket rakni. Nincs szükségük összetett menedékre – ha egy egyszerű kis viskóban védettek a ragadozóktól, az nekik bőven elegendő. Azonban télen a talaj különösen hideggé válhat, ami még ezeknek a jól szigetelő madaraknak is kellemetlen lehet. Még ha a talpuk jól is bírják a hideget, nekik is sokkal kellemesebb, ha nem kell egész nap a fagyos földön lépkedniük. Érdeme tehát némi szalmát szétteríteni az ólban, hogy legyen hová lepihenniük.

Biztosíts védelmet a széltől

Érdemes néhány bálányi szalmát egymásra helyezni az ól szélén. Ezek egyrészt segítenek némileg szigetelni azt, és megvédik a kacsákat a jeges széltől. Habár egy háromoldalú menedék nem ideális óvóhely a kacsáknak éjszakára (hiszen így a ragadozók gond nélkül besétálhatnak az ólba), nap közben ideális védelmet nyújthat számukra az elemektől nyáron és télen is. A szél komolyabb problémát jelenthet kacsáid számára télen, mint a hideg, ezért jó, ha van egy szélvédett helyük, ahová behúzódhatnak. Ezt akár egy ponyva felakasztásával is megoldhatod az ól egyik sarkában.

hirdetes

Ügyelj a szellőztetésre

A kacsák rengeteg nedvességet eresztenek ki magukból az ólban. Ez önmagában nem probléma, és valószínűleg észre sem fogod venni. Télen azonban más a helyzet. A nyirkos körülmények könnyedén lehűthetik az ólat, és még fagysérülést is okozhatnak a kacsáknak. Hogy ezt elkerüld, biztosíts megfelelő szellőztetést az ólba. Tény, hogy védened kell kacsáidat a szél elől, de nem árt, ha van néhány magasabban elhelyezett szellőzőnyílás, ahol cserélődhet az ól levegője.

hirdetes

Használd ki a melegebb téli napokat

Télen nem minden nap repkednek kint a mínuszok, és érdemes kihasználni ezeket a lehetőségeket arra, hogy kacsáidnak némi örömet szerezhess a szabadban. Tölts fel nekik egy medencét vízzel, amiben kedvükre úszkálhatnak, és engedd ki őket, hogy szétnézhessenek egy kicsit.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


sztenök fajok

A környezet valamely tényezőjének csk igen kis mértékű ingadozását képesek elviselni. A... Tovább

hínárnövényzet

vízben élő, szabad szemmel látható, makroszkopikus növényzet, főleg virágos növényekből,... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok Állatorvos Állattenyésztés