Hogyan vigyázz kacsáidra télen

hirdetes

Így óvhatod meg kacsáidat a tél folyamán!

Bohács Ádám - Kertépítő technikus
Télen óvni kell a kacsákat

Csökkenhet a tojáshozam

A tyúkokhoz hasonlóan a kacsák is kevesebb tojást hajlamosak tojni télen. Ezen javíthatsz valamennyit, ha fél órányi mesterséges fényt biztosítasz az ólban minden reggel és este. De ha nem életbevágóan fontosak ezek a tojások, akkor ne vesződj ezzel, és hagyd pihenni kacsáidat a téli időszakra.

Etesd bőségesen kacsáidat, főleg zöldekkel

Kacsáidat télen ugyan azzal a jó minőségű táppal ajánlott etetni, amit az év többi részében is kapnak, habár erre az időszakra némileg módosíthatsz az etetésükön. A téli napok nem csak hidegebbek, de rövidebbek is, ezért ajánlott egész nap elérhetővé tenni a tápot számukra, hogy felhizlald őket. Ezen kívül sok friss zöldet is kapjanak (kel, saláta, stb.) hiszen ilyenkor ehhez nem juthatnak hozzá a szabadban.

hirdetes

Biztosíts nekik fehérjét és zsírt

A tápon és zöldeken kívül több zsírt és fehérjét is érdemes adnod kacsáidnak, hogy legyen mit elraktározniuk testük szigetelésére. A lisztkukacok kiválóak erre a célra, akárcsak a morzsolt kukoricaszemek.

Ügyelj a jégre

A kacsákat nem igazán zavarja a hideg, de a jégen ők sem lépkednek olyan magabiztosan. Béleld ki az ólat szalmával, hogy könnyebben fel tudjanak állni benne. Ezen kívül deszkákat vagy alacsony farönköket is elhelyezhetsz náluk, hogy legyen min megpihenniük a jeges talaj helyett. Ne feledkezz meg a víz körüli részekről. A kacsák télen is szeretik csapkodni a vizet, ami így hamar a talajra kerül, ahol rövid időn belől megfagy majd. A szalmából vagy egyéb bélésből tehát a víz köré is jusson, legalább 5-10 cm vastagságban, hogy elkerüld a túlzott jegesedést.

hirdetes

Ne használj melegítőlámpákat

A kacsák jobban bírják a hideget, mint a legtöbbek kinéznék belőlük. Semmiképpen ne helyezz melegítőlámpákat az ólba, mert ezek tűzveszélyesek és feleslegesek is – lényegében csak az áramot pazarolod rájuk.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


biogenezis (élet keletkezése)

első lépése a környezet változásával lehetővé tett kémiai evolúció, az elemekből, majd... Tovább

fehérjehiány

az állatok helytelen takarmányozásából eredő hiányos fehérjeellátás különböző... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok Állatorvos Állattenyésztés