Himalájai sólámpa: 10 tipp a használathoz, karbantartáshoz és biztonsághoz, hogy a legtöbbet hozzuk ki lámpánkból

hirdetes

Himalájai sólámpa: 10 tipp a használathoz, karbantartáshoz és biztonsághoz, hogy a legtöbbet hozzuk ki lámpánkból

Szélesi Ferenc - Főkertész

Legtöbb esetben a sólámpák nem igényelnek különösebb odafigyelést. Azonban mivel a só egy természetes anyag, bizonyos környezeti tényezőkre sajátos módon reagál, így kialakulhatnak különböző problémák.

Himalájai sólámpa: 10 tipp a használathoz, karbantartáshoz és biztonsághoz, hogy a legtöbbet hozzuk ki lámpánkból

Ilyen esetekben nem mindig nyilvánvaló, hogy mit kell tenni annak érdekében, hogy megőrizzük lámpánkat. Sólámpa tulajdonosok kérdései, hozzászólásai alapján összegyűjtöttünk 10 tippet, hogy segítsünk a lámpák élettartamának meghosszabbításában.

 

1. A lámpa nyirkos és elkezdett olvadni az asztalon. Mit tegyek?

A himalájai sólámpák eltávolítják a levegőben megtalálható szennyező anyagok az azokat tartalmazó parányi vízcseppek felszívásával. A forró sókristály ezután a tiszta vizet visszapárologtatja a levegőbe, miközben a szennyező anyagot magában tartja. Ennek a folyamatnak, amit higroszkópiának hívnak, az eredménye, hogy a lámpa nyirkos lesz. Szárazabb éghajlaton ez nem igazán, vagy csak ritkán fordul elő. Azonban párásabb környezetben a lámpa több nedvességet szív fel és ezáltal többet is párologtat (ebben az esetben érdemes odafigyelni a lámpa körüli bútorokra is).

 

Egyik lehetséges megoldás, ha a sólámpát éjjel-nappal felkapcsolva hagyjuk. Mivel igen kevés áramot fogyaszt, sem a környezet sem a villanyszámla miatt nem kell aggódnunk. Ha ez nem válna be, keressünk egy kevésbé páradús helyiséget a házban és tartsuk távol a párásabb szobáktól, mint például a konyha vagy fürdőszoba. Ha az égőt kicseréljük egy erősebbre, a lámpa több hőt fog termelni, így a vizet is gyorsabban tudja párologtatni. Ügyeljünk azonban, hogy ne használjunk túl erős égőt, maradjunk a gyártó által megadott erősségnél. A következő oldalon folytatom!

 

Himalájai sólámpa: 10 tipp a használathoz, karbantartáshoz és biztonsághoz, hogy a legtöbbet hozzuk ki lámpánkból

2. Mindezt megcsináltam, a lámpa mégis nedves

Ha egyszerűen olyan éghajlaton lakunk, ami olyan párás, hogy a sókristály nedvesedik tőle, akkor is tehetünk azért, hogy meghosszabbítsuk lámpánk életét és elkerüljük a túlzott víztartalommal járó baleseteket.

 

Először is kíméljük a bútort; használjunk alátétet (a szilikonos alátétek remekül működnek mindenféle sólámpához). Hagyjuk bekapcsolva egész nap, hogy a lehető legtöbb nedvesség elpárologjon a sókristályokból. Ha észreveszünk egy nagyobb folyadékfoltot, egy száraz, nem szöszölődő ronggyal töröljük le.

 

Figyeljünk oda a pislákoló égőre, mivel az jelezheti, hogy az égő sérült, vagy nedvesség éri. Ha észrevesszük, hogy pislákol az égő, kapcsoljuk le a lámpát és miután kihűlt, távolítsuk el a burkolatot és teszteljük le az égőt. Alaposan vizsgáljuk meg az égőt, odafigyelve a rozsdásodásra, érintkezési hibákra vagy más szemmel látható hibára. Ha nem látunk problémát a burkolatban, előfordulhat, hogy a vezetéket kell kicserélni.

 

Himalájai sólámpa: 10 tipp a használathoz, karbantartáshoz és biztonsághoz, hogy a legtöbbet hozzuk ki lámpánkból

3. Nem akarom éjszakára lekapcsolni a lámpát, mert akkor nedves lesz, de a fénye túl erős és zavar az alvásban

Ha a sólámpát mindenképp a hálószobában szeretnénk tartani, de a fény zavar az elalvásban, akkor érdemes elolvasni ezt a pár tippet; Amennyiben a lámpát nem fénytompító kapcsolóval vettük, akkor szerezzünk be egyet hozzá külön és cseréljük ki a kapcsolót. Ha még így is túl fényes, akkor tegyük egy közeli szekrénybe vagy más olyan helyre, ami beárnyalja a lámpát anélkül, hogy az közvetlen környezetünkből túl messzire kerülne.

hirdetes

Ha ez a két megoldás túl sok nyűggel jár, akkor a legegyszerűbb megoldás, ha alátét használata mellett éjszakára lekapcsoljuk a lámpát. A folyadékot reggel egy száraz ronggyal távolítsuk el a lámpa felszínéről. 

4. Nem veszem észre, hogy a lámpa akármilyen hatással lenne a levegő minőségére

Ha gondjaink vannak a levegőben megtalálható allergén anyagokkal és a himalájai sólámpánk nem segít, annak sokféle oka lehet. Ha az allergének a ház szellőztetőrendszere miatt vannak a levegőben, akkor még a nagyobb sólámpák sem biztos hogy segítenek, mivel a lámpa nem képes megbirkózni a folyamatosan áramló szennyező anyagokat tartalmazó levegővel.

A sólámpák általában méretükkel arányosan nagy szoba levegőjét képesek megtisztítani normál körülmények között. Egy átlagos hálószobához például egy 2,5 kg-os sólámpa felel meg leginkább. Ha úgy érezzük, hogy a szoba túl nagy, akkor használhatunk több lámpát is.

Himalájai sólámpa: 10 tipp a használathoz, karbantartáshoz és biztonsághoz, hogy a legtöbbet hozzuk ki lámpánkból

5. A lámpám kezd koszos lenni. Hogy tudnám megtisztítani anélkül, hogy kárt tennék a sóban?

Ne aggódjunk, ha lámpánk vonzza a port és koszosnak látszik; a tisztítása egyszerűbb mint gondolnánk. Kapcsoljuk le a lámpát, húzzuk ki és hagyjuk hogy lehűljön szobahőmérsékletre. Egy alig nedves szivaccsal vagy ronggyal finoman töröljük le a koszt a lámpáról és távolítsuk el a maradék nedvességet egy száraz, nem szöszölődő anyagú ronggyal. Ezek után visszatehetjük a helyére és ismét beüzemelhetjük. Amint eléri a kellő hőmérsékletet, a lámpa elpárologtatja az esetlegesen rajta maradt nedvességet.

hirdetes

 

6. Felkapcsoltam a lámpát, de nem világít. Az égő kicserélése sem segített

Ennek oka nagy valószínűséggel egy megtört vezeték vagy hibás csatlakozás lehet. Sajnálatos módon gyönyörű lámpád egy nagy, üreges sókristályból és egy műanyaggal bevont rézvezetékből áll, ami hajlamos idő előtt cserbenhagyni tulajdonosát. Szerencsére azonban a vezetéket egyszerű kicserélni, nem igényel különösebb szaktudást.

 

7. Az égő túl gyakran ég ki

Ha túl rövid időn belül túl sok égő esett áldozatul, akkor érdemes megfogadni ezt a pár tanácsot. Bizonyosodjunk meg róla, hogy nem használunk túl erős izzót; a maximális erősség fel van tüntetve a lámpán. Ha az égőnek fehéres színe van és füstös, akkor lehet, hogy hozzáér a sókristály belsejéhez – szerezzünk be kisebb égőt. A lámpába kerülő víz rácsepeghet az izzóra, amitől az üveg megrepedhet és a fűtőszál oxidálódik, ami az izzó füstös, fehér színéhez vezet. Ha gyakran mozdítjuk el a lámpát a helyéről, előfordulhat, hogy az izzó kilazul és nekiütődik a lámpa belsejének. Ez szintén az előbb említett füstös fehérséghez és kiégett izzókhoz vezet.

 

Himalájai sólámpa: 10 tipp a használathoz, karbantartáshoz és biztonsághoz, hogy a legtöbbet hozzuk ki lámpánkból

8. A lámpa állandóan pislákol, ha be van kapcsolva

A pislákolást leggyakrabban a megtört vezeték vagy hibás csatlakozás okozza. Kapcsoljuk le a lámpát majd vizsgáljuk meg az elektromos alkatrészeket. A hibás áramkörök tűzveszélyesek is lehetnek, ezért mindenképpen érdemes elgondolkodni a vezeték cseréjén ilyen esetben.

 

Ha a pislákolás mellett a lámpa feltűnően nedves, akkor előfordulhat, hogy az égő közelében túl sok folyadék gyűlt össze vagy rozsdásodik. A lámpa lekapcsolása után húzzuk ki, hogy megelőzzük a további elektromos meghibásodásokat. Amikor lehűlt, szedjük szét a lámpát és vizsgáljuk meg az izzót és környékét. Ha túl sok folyadékot találunk, tegyük át a lámpát egy kevésbé párás szobába vagy használjunk erősebb izzót. Feltűnő károk esetén szintén a vezeték lehet a hibás, így azt is érdemes kicserélni. Figyeljünk oda a hasonló meghibásodásokra, mivel azok akár tűzveszélyesek is lehetnek

 

9. Már mindenhol megnéztem, de sehol sem találok égőt a sólámpámba

Ne aggódjunk, ez a probléma általánosabb mint gondolnánk. A sólámpákba való cső alakú égő nem található meg minden szupermarket polcain. A legtöbb sólámpába jó a 15-40 wattos E12 típusú égő; ha azonban mégsem működne, az interneten rengeteg féle izzót találhatunk.

 

Himalájai sólámpa: 10 tipp a használathoz, karbantartáshoz és biztonsághoz, hogy a legtöbbet hozzuk ki lámpánkból

10. Elegem van a sólámpából! Állandóan nyirkos és már belefáradtam az égők vásárlásába

Ez nem feltétlenül tanács a karbantartáshoz vagy használathoz; biztonsági tanácsnak csak akkor nevezhető, ha félünk, hogy a sólámpa könnyen naplementeszínű rakétává változhat.

Sokan esküsznek a himalájai sólámpára, de nem mindenki van velük kibékülve. Ha eleged van a lámpából, de a sókristályok szépsége miatt mégis szeretnél otthonodba egyet, akkor a himalájai sómécsest neked találták ki. Szépsége mellett a lámpa összes pozitív tulajdonságával is rendelkezik (természetesen visszafogottabb mértékben), és még az elektromos alkatrészek miatt sem kell aggódni nedvesebb környezetben.

Azonban ha lámpa is nyirkos volt, akkor a mécses is az lesz, ezért mindenképpen használjunk alátétet, hogy megvédjük a bútorokat.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


leszálló fertőzés (deszcendáló fertőzés)

nyálkahártyával bélelt üreges szervekben a váladékok áramlásának irányában (pl. a... Tovább

hideg talaj

sok vizet megkötő, rendszerint nedves agyagtalaj. Nehezen melegszik fel. Az alacsony... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek