Himalájai sólámpa: 10 tipp a használathoz, karbantartáshoz és biztonsághoz, hogy a legtöbbet hozzuk ki lámpánkból

Himalájai sólámpa: 10 tipp a használathoz, karbantartáshoz és biztonsághoz, hogy a legtöbbet hozzuk ki lámpánkból

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Legtöbb esetben a sólámpák nem igényelnek különösebb odafigyelést. Azonban mivel a só egy természetes anyag, bizonyos környezeti tényezőkre sajátos módon reagál, így kialakulhatnak különböző problémák.

sólámpa

Ilyen esetekben nem mindig nyilvánvaló, hogy mit kell tenni annak érdekében, hogy megőrizzük lámpánkat. Sólámpa tulajdonosok kérdései, hozzászólásai alapján összegyűjtöttünk 10 tippet, hogy segítsünk a lámpák élettartamának meghosszabbításában.

1. A lámpa nyirkos és elkezdett olvadni az asztalon. Mit tegyek?

A himalájai sólámpák eltávolítják a levegőben megtalálható szennyező anyagok az azokat tartalmazó parányi vízcseppek felszívásával. A forró sókristály ezután a tiszta vizet visszapárologtatja a levegőbe, miközben a szennyező anyagot magában tartja. Ennek a folyamatnak, amit higroszkópiának hívnak, az eredménye, hogy a lámpa nyirkos lesz. Szárazabb éghajlaton ez nem igazán, vagy csak ritkán fordul elő. Azonban párásabb környezetben a lámpa több nedvességet szív fel és ezáltal többet is párologtat (ebben az esetben érdemes odafigyelni a lámpa körüli bútorokra is).

Egyik lehetséges megoldás, ha a sólámpát éjjel-nappal felkapcsolva hagyjuk. Mivel igen kevés áramot fogyaszt, sem a környezet sem a villanyszámla miatt nem kell aggódnunk. Ha ez nem válna be, keressünk egy kevésbé páradús helyiséget a házban és tartsuk távol a párásabb szobáktól, mint például a konyha vagy fürdőszoba. Ha az égőt kicseréljük egy erősebbre, a lámpa több hőt fog termelni, így a vizet is gyorsabban tudja párologtatni. Ügyeljünk azonban, hogy ne használjunk túl erős égőt, maradjunk a gyártó által megadott erősségnél. A következő oldalon folytatom!

2. Mindezt megcsináltam, a lámpa mégis nedves

Ha egyszerűen olyan éghajlaton lakunk, ami olyan párás, hogy a sókristály nedvesedik tőle, akkor is tehetünk azért, hogy meghosszabbítsuk lámpánk életét és elkerüljük a túlzott víztartalommal járó baleseteket.

Először is kíméljük a bútort; használjunk alátétet (a szilikonos alátétek remekül működnek mindenféle sólámpához). Hagyjuk bekapcsolva egész nap, hogy a lehető legtöbb nedvesség elpárologjon a sókristályokból. Ha észreveszünk egy nagyobb folyadékfoltot, egy száraz, nem szöszölődő ronggyal töröljük le.

Figyeljünk oda a pislákoló égőre, mivel az jelezheti, hogy az égő sérült, vagy nedvesség éri. Ha észrevesszük, hogy pislákol az égő, kapcsoljuk le a lámpát és miután kihűlt, távolítsuk el a burkolatot és teszteljük le az égőt. Alaposan vizsgáljuk meg az égőt, odafigyelve a rozsdásodásra, érintkezési hibákra vagy más szemmel látható hibára. Ha nem látunk problémát a burkolatban, előfordulhat, hogy a vezetéket kell kicserélni.

3. Nem akarom éjszakára lekapcsolni a lámpát, mert akkor nedves lesz, de a fénye túl erős és zavar az alvásban

Ha a sólámpát mindenképp a hálószobában szeretnénk tartani, de a fény zavar az elalvásban, akkor érdemes elolvasni ezt a pár tippet; Amennyiben a lámpát nem fénytompító kapcsolóval vettük, akkor szerezzünk be egyet hozzá külön és cseréljük ki a kapcsolót. Ha még így is túl fényes, akkor tegyük egy közeli szekrénybe vagy más olyan helyre, ami beárnyalja a lámpát anélkül, hogy az közvetlen környezetünkből túl messzire kerülne.

Ha ez a két megoldás túl sok nyűggel jár, akkor a legegyszerűbb megoldás, ha alátét használata mellett éjszakára lekapcsoljuk a lámpát. A folyadékot reggel egy száraz ronggyal távolítsuk el a lámpa felszínéről. 

4. Nem veszem észre, hogy a lámpa akármilyen hatással lenne a levegő minőségére

Ha gondjaink vannak a levegőben megtalálható allergén anyagokkal és a himalájai sólámpánk nem segít, annak sokféle oka lehet. Ha az allergének a ház szellőztetőrendszere miatt vannak a levegőben, akkor még a nagyobb sólámpák sem biztos hogy segítenek, mivel a lámpa nem képes megbirkózni a folyamatosan áramló szennyező anyagokat tartalmazó levegővel.

A sólámpák általában méretükkel arányosan nagy szoba levegőjét képesek megtisztítani normál körülmények között. Egy átlagos hálószobához például egy 2,5 kg-os sólámpa felel meg leginkább. Ha úgy érezzük, hogy a szoba túl nagy, akkor használhatunk több lámpát is.

Következő oldalon folytatom!

 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Gombaölo Sereno

Gombaölő permetezőszer a szőlőperonoszpóra és a burgonya fitoftóra ill. alternáriás... Tovább

ökológiai csoport

elvben olyan fajok —>populációi, amelyeknek adott környezeti tényezővel szembeni... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek