HOGYAN TÉLIESÍTSÜK A HÁZAT - 10 pont, amit még a hideg előtt tegyél megy

10 módszer a ház téliesítésére – Készítsd fel otthonod a télre!

ZH, NA
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

A ház téliesítésének ezekkel az egyszerű módszereivel felkészítheted otthonod a zord időjárásra.

ház téliesítés

Ház körüli teendők a tél előtt

A ház téliesítésének ismerete elengedhetetlen lépés ahhoz, hogy otthonod melegen és szárazon tartsd a téli időszakban – ez megkímél a potenciálisan drága és pusztító problémáktól is.

Egy ház téliesítése nem csak az esetleges javításokat és – merjük kimondani – a katasztrófákat tartja távol, de lehet, hogy egy olyan munka – vagy munkák sorozata –, amelyet a környezetbarát lakásfejlesztési lista részeként szeretnél elvégezni, mivel emellett természetesen sok közülük segíthet csökkenteni az energiaszámlákat.

Mindig jobb biztonságban lenni, mint megijedni, ha egy ház téliesítéséről van szó. Nincs rosszabb, mint egy szivárgó ablakkal, csőtöréssel, hibásan működő kazánnal vagy törött kályhával kell megküzdeni a tél közepén. Hideg, nedves időben természetesen több időt töltünk bent, és otthonunkat jól fel kell szerelni, hogy kényelmesen átélhessük a telet.

HOGYAN TÉLIESÍTSÜK A HÁZAT

Sok mindent lehet szeretni az őszben: a ropogós levelek, a meleg gyapjú pulóverek és az üvöltő tüzek – ugyanakkor szelet, esőt és jelentős hőmérséklet-csökkenést is hoz magával; nem is beszélve a fagyok és esetleg a szezon későbbi havazási ígéreteiről. Mielőtt az időjárás megváltozik, fontos, hogy téliesítsük a házat, hogy készen álljunk szembenézni bármivel, amit az ég sodor vele együtt. Nézzük a ház körüli teendőket, amiket még a tél előtt meg kell tennünk.

1. ELLENŐRIZZÜK A TETŐT

 

Ha csak egy lépést teszel egy ház téliesítéséhez, akkor elengedhetetlen a tető ellenőrzése. Ehhez vagy szállj létrára vagy állj az utca túloldalára vagy a kert aljába, és mérd fel a tetőt távcsővel. Mindkét esetben, ha nagyobb aggodalomra ad okot, kérj meg egy tetőfedőt, hogy végezzen alapos vizsgálatot.

A tető megfelelő karbantartása létfontosságú ahhoz, hogy elkerüljük az épület szövetének vízkárosító hatását. A megcsúszott palák vagy cserepek, a meghibásodott ólomburkolatok és a törmelék által elzárt tetővölgyek mind pusztítást okoznak, ha figyelmen kívül hagyják őket.

A tető ellenőrzésekor győződj meg arról, hogy minden cserép megfelelően van rögzítve – jegyezd meg azokat, amelyek hiányoznak; ellenőrizd a burkolatot, a gerinceket és a csomópontokat, hogy megbizonyosodj arról, hogy nincs hely a víz behatolására; nézd meg a földön a tetőtörmeléket; vizsgáld meg a padláson belül nedves területeket, fényfoszlányokat vagy elmozdult csempéket.

A tetőket haladéktalanul meg kell javíttatni egy tapasztalt tetőfedővel. Soha ne használj gyorsjavításokat, például permetező habot vagy folyékony vízszigetelést; felfoghatják a nedvességet, akadályozhatják a javítást, és valószínűleg megakadályozzák az anyagok jövőbeni újrafelhasználását. Szintén fontos, hogy távolíts el minden mohát és levelet a tetőről, mivel ez felszívja a vizet, ami nedvességhez és rothadáshoz vezet.

Ha tetőfelújításra vágysz, ezt a legjobb nyáron megtenni, amikor biztosabb lehet a száraz időben, és biztos lehetsz benne, hogy a munkához megfelelő tetőcserepet választ. Időközben a felmerülő problémák javítása jó átmeneti megoldást kínál.

2. NÉZD ÁT A KÉMÉNYT!

A tető ellenőrzésekor szánj néhány percet a kémény állapotának felmérésére. A kémény a ház sérülékeny része, a tetőből kilógva erős szélnek, fagynak és hónak van kitéve. Ha bármilyen problémát észlelsz, javítsd ki az apróbb repedéseket ragasztócementtel vagy 100 százalékos szilikon tömítéssel. Ha azonban a repedések nagyobbak, akkor valószínűleg szakember segítségére lesz szükséged. Érdemes megfontolni egy kéménysapka vagy burkolat felszerelését is a ház téliesítésének részeként, mivel ez csökkenti a légáramot és javítja a kályha hatékonyságát.

3. SZERELJ BE EGY KÉMÉNY-HUZATGÁTLÓT

A nyitott kémény hasonló ahhoz, hogy az ablakot folyamatosan nyitva hagyjuk. Ennek hatásainak csökkentése érdekében fontold meg, hogy befektess egy kivehető kéményhuzatgátlót, amely általában nemezből vagy gyapjúból készül. Az állandó kéményballon helyett a kirekesztőt be lehet helyezni egy működő kandalló torkába, majd könnyen ki lehet venni, amikor a tűzre van szükség. Egy ilyen eszköz a légáram huzatának 94 százalékát blokkolja, így otthonod melegebbé és energiahatékonyabbá válik – remek kiegészítője a téli nappali ötleteinek.

4. TISZTÍTSD MEG AZ ERESZEKET

Hamár kihúztad a létrákat, és elkezded a ház téliesítését, használd ki a lehető legtöbbet az ereszcsatornák tisztítására és a lefolyók eltömődésének feloldására – a levelek és a törmelék eltávolítása megakadályozza, hogy a víz túlcsorduljon, és telítődjön a külső falak. A tisztítás mellett ellenőrizd, hogy az összes ereszcsatorna, víznyelő és ejtőcső jó állapotban van-e. Az ereszcsatorna kefe nagyszerű módja a ház téliesítésének, mivel ez megakadályozza a törmelék felhalmozódását.

5. VIZSGÁLD MEG KÜLSŐ FALAKAT

Függetlenül attól, hogy milyen anyagokat használnak az otthon külsején, nedves, fagyos vagy szeles időben mindegyik érzékeny a sérülésekre. Ezért fontos, hogy ezt a ház téliesítésére irányuló erőfeszítések részének tekintsd.

Keress repedést, rothadást vagy kivirágzás jeleit (a nedvesség jele) – azonnal kezeld ezeket a problémákat ideiglenes intézkedésekkel, hogy megakadályozd a további hibákat vagy a víz bejutását. Ezeket aztán a melegebb időben szakember tudja orvosolni.

A nedves falazatot vagy az égetetlen földet hideg időben érintő fagyási-olvadási ciklusok repedéseket és szerkezeti instabilitást okozhatnak. A szabaddá váló részek különösen érzékenyek, ideértve a mellvédeket, burkolatokat, párkányokat és kéményeket. A nedvesség szabályozásával a kár minimalizálható. Kerüld a nem megfelelő cementhabarcsokat és az át nem eresztő falszigetelést, mivel ezek gátolják a „lélegzőképességet”.

6. HASZNÁLJ VÍZTASZÍTÓT A TÉGLÁKON

 

A nedvesség szabályozásának egyik módja a fa, a tégla vagy a kőfalak védelme az esőtől. Az eső akár 24 óra alatt átáztathatja a két láb vastag falazatot. Ha a házad festett külsővel rendelkezik, akkor érdemes magasabb specifikációjú falazófestékkel átfesteni. Ha házad festetlen tégla- vagy kőműves, akkor valószínűleg prémium minőségű tiszta vízlepergető vagy krém alkalmazása a legjobb megoldás. A barkácsolás helyett válassz prémium márkát a nedvességszigetelő iparágat szállító szakosodott gyártók egyikétől, és gondoskodj arról, hogy a riasztó 100 százalékban légáteresztő legyen, és működjön mészhabarccsal, valamint téglával, kővel és fával.

7. SZIGETELÉS

A ház téliesítésének egyik legegyszerűbb módja a huzatszigetelés. Határozd meg a hideg levegő belépési pontjait, majd tedd meg a megfelelő lépéseket ennek ellenőrzésére. A barkácsolás huzatszigetelés a legolcsóbb lehetőség. 

Az ablakkeret köré huzatvédő csíkokat is rögzíthetsz, hogy kitöltsd a réseket és csökkentsd a huzatot. Ugyanez vonatkozik a padlólapok és a szegélylécek közötti hézagokra is – itt használj tömítőpisztolyt vagy dekorátor tömítést a rések megszüntetésére.

8. ELLENŐRIZD AZ ABLAKOK HATÉKONYSÁGOT

Ősszel fontos, hogy szánj egy kis időt az ablakok állapotának ellenőrzésére. Ahol lehetséges, nyisd ki őket, hogy ellenőrizd működésüket, és ellenőrizd, hogy záráskor a kerethez simulnak-e. Jegyezd fel a piszkozatokat; sérült vagy laza zsanérok; korhadt fa; hiányzó, laza vagy sérült gitt; repedezett vagy hámló festékfelület és laza illesztések. Ezek mindegyike javítható, bár egyesek, például a sérült faanyag, szakértő segítségére lehet szükség.

A kinti hidegebb idő és a benti fűtés miatt valószínű, hogy egyik napról a másikra páralecsapódás gyűlik le az ablakokon. Minden reggel töröld szárazra az ablakot, nehogy a nedvesség károsítsa a festéket, vagy beszivárogjon a fém vagy fa ablakkeretbe, és rozsdát vagy rothadást okozzon. Ennek során ügyelj arra, hogy tudd, hogyan tisztítsd meg az ablakokat csíkok nélkül.

Kint ügyelj arra, hogy az ablakpárkányok tiszták legyenek, hogy a víz elfolyhasson ahelyett, hogy összegyűljön.

9. A CSÖVEK SZIGETELÉSE

A befagyott csövek számos problémát okozhatnak, nem csak a vízellátásban, hanem a csövek egészségében is. Amikor a víz megfagy, kitágul, ami csőtöréshez és elárasztáshoz vezethet. A fagyveszély csökkentése érdekében védd a csöveket úgy, hogy hab szigetelő csöveket szerel a külső vagy a padláson lévő csövek köré. Az első fagy előtt zárd el a külső csapokat az elzárószelepen. Azt is érdemes tudni, hogyan védhetjük meg a külső csapot a fagytól. Ez az üvegházak téliesítése során is felbecsülhetetlen értékűnek bizonyul majd.

Ha a csövekkel kapcsolatos problémákra gyanakszol, zárd el a vizet a szelepnél, és tartsd nyitva a csapokat, hogy csökkentsd a nyomást, amíg a jég elolvad. Használhatsz hajszárítót vagy hőpisztolyt is a fagyott csővezetékek felolvasztásához. Átmenetileg javítsd meg a csövet úgy, hogy szorosan megkötözöd egy ruhával vagy erős ragasztószalaggal, de ha javításra van szükség, fordulj szakképzett vízvezeték-szerelőhöz.

Ha tudod, mikor kell csepegtetni a csapot, akkor a ház téliesítésekor is hasznos, mivel ez megakadályozhatja, hogy a csövek kitáguljanak, megrepedjenek és szétrepedjenek, amikor a hőfok leesik.

10. TISZTA HÓ 

Erős havazás után bölcs dolog gondoskodni arról, hogy eltakarítsa a havat a mellvédről és a völgycsatornákról. A hó eltávolítása megakadályozza a nedvesség átszivárgását az ízületeken. Ügyelj a biztonságra és használj fa vagy műanyag lapátokat a hó elmozdításához.

Alternatív megoldásként dugódeszkák vagy elektromos fűtőszalagok is beszerezhetők, hogy az ereszcsatornákat hómentesen tartsák. Az eresz közelében elhelyezett hóvédők csökkentik annak a kockázatát, hogy a hó vagy a jég letörjön, és károsodjon az üveg az alatta lévő tetőkön.

MIKOR KELL TELELTETNI?

A házat az első fagyok előtt téliesíteni kell – ideális esetben nyár végétől ősz elejéig. Ez biztosítja, hogy a zord időjárás még nem okozott károkat.
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Siófok Körzeti Földhivatal

Földhivatal Körzeti Földhivatal Cím: Siófok Kálmán Imre sétány 4., 8601. Pf. 89. 8600... Tovább

gazdaságosság

természetes mértékegységben v. pénzértékben kifejezett, minőséget jellemző relatív... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert