A gyümölcsfák ifjító metszése szakértői szemmel - minden, amit érdemes róla tudni

Itt az ideje a gyümölcsfák ifjító metszésének – Mutatjuk a lépéseket!

Szélesi Ferenc
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Gyümölcsfák ifjító metszése – Hasznos tanácsok mindenkinek

A gyümölcsfák ifjító metszése – Mikor kerítsünk rá sort?

Az őszi időszak a legideálisabb, de mindenképpen várjuk meg a levelek lehullását. Általánosan megállapítható, hogy egészen rügyfakadásig elvégezhető a gyümölcsfák metszése, de a legjobb eredményt akkor érhetjük el, ha még a fagyok beállta előtti időszakban elvégezzük a műveletet, mivel ilyenkor még van nedvkeringés, ami gyorsítja a sebek gyógyulását. Érdemes megjegyezni, hogy nincs akadálya a fagymentes, téli napokon végzett metszésnek sem, de mindenképp használjunk fasebkezelőt.

A gyümölcsfák ifjító metszése – Tudnivalók metszés előtt

Fontos tudnivalók, mielőtt még elkezdjük a metszést: mindig tiszta és éles szerszámokkal dolgozzunk, így kisebb az esély arra, hogy megfertőzzük a növényeinket! Minden esetben használjunk fasebkezelő gélt, ez segít a sebek gyógyításában. Fontos továbbá, hogy ifjításnál maximum a korona kétharmadát szabad eltávolítani.

A gyümölcsfák ifjító metszése – Hogyan végezzük el a metszést

Essünk neki a fának bátran: távolítsuk el a beteg, elszáradt, az egymást keresztező, és a befelé törekvő ágakat. Érdemes mindig a korona alsó ágainál kezdeni az metszést, és felfelé haladni, mert ha másképp cselekszünk, akkor a lefűrészelt, nehéz ágak könnyedén kárt okozhatnak a már megmetszett koronarészben. Fontos, hogy az eltávolítani kívánt ágakat minden esetben egy erős, fiatal vessző felett fűrészeljük le, mégpedig úgy, hogy a metszési felület függőleges, vagy legalább ferde legyen, de semmiképpen se vízszintes. 

Tavasszal ki fog alakulni a fa új lombozata, hála a megmaradt vesszőkön fejlődő nedvszívó hajtásoknak. Segítsük a fát a jó idő érkezésével, részesítsük fokozott ápolásban, tápanyagellátásban, növényvédelemben! Az ifjítás után két évvel már gazdagon termő gyümölcsfának örülhetünk ismét.  

A gyümölcsfák ifjító metszése - Milyen idős fákat ifjítsunk meg?

Általánosan elmondható, hogy minden gyümölcsfajta alkalmas az ifjításra, de gyakrabban használják ezt a módszert az alma-, körte-, szilva-, és kajszifák esetében. Azt azért hozzáteszem, hogy csak olyan fával érdemes próbálkoznunk, aminek a törzse és a gyökérzete is egészséges, valamint a lombozata is szép. Sajnos a nagyon idős, beteg fák esetében nem leszünk képesek jó eredményeket elérni. Sok sikert kívánok mindenkinek, remélem, hogy tanácsaimmal tudtam segíteni nektek! 

Hogyan értékelnéd a gyümölcsfák ifjító metszéséről szóló cikkemet?

    

Forrás: Fotó: Schutterstock

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-04-09

Egy citrus hibrid, melyet már kaphatunk itthon, és akár kertben is jól érezheti magát

Fedezd fel a limequat egzotikus ízét és dekoratív külsejét! Ismerd meg a gondozás titkait, és élvezd a frissítő termést egy kertész tanácsaival és tippjeivel.

2024-04-10

Ezeket a növényeket ültesd a hortenziád mellé, hogy még szebben virágozzon

Ezekkel a növényekkel társítva érhetjük el a legszebb hortenzia virágzást! Ismerjük meg a hortenzia igényeinek megfelelő társakat, mutatjuk melyek a legjobbak!

2024-04-09

Málnatermesztés mesterfokon - ezekre figyelj oda egy kertész szerint

A málnatermesztés nem ördöngösség, de vannak bizonyos tippek és praktikák, amiket neked is be kell tartanod, mutatjuk egy kertész tanácsival, hogy mire figyelj.

2024-04-10

Itt az eredmény: ez a magyarok kedvenc dísznövénye

Itt a magyarok kedvenc dísznövénye, nézzük meg, melyik az és miért éppen ez a növény oly sok ember kedvence:

2024-04-10

Áprilisban indulhat a pázsitfelújítás, ezekkel a lépésekkel

Indítsuk el a pázsitfelújítást ezekkel a lépésekkel, hiszen áprilisban végre eljött az ideje ezeknek a teendőknek. Kövessétek kertészünk szuper tanácsait ti is!

2024-03-27

Így szaporíthatod a leandert akár egyetlen ágról is

Tudtad, hogy a csodaszép mediterrán eredetű leandert egyetlen kis ágacska segítségével is könnyedén szaporíthatod? Részletes útmutatóhoz kattints!

2024-04-10

Ültessünk sarkantyúkát április közepén ezekkel a tanácsokkal

Ültessünk sarkantyúkát április közepén ezekkel a tanácsokkal. Fogadjátok meg kertészünk tanácsait a sarkantyúka ültetésével és gondozásával kapcsolatban!

2024-03-19

5 tipp a kora tavaszi vetések sikeréhez

A kora tavaszi vetés tartogat veszélyeket, de vannak tippek, melyek segítségével legyőzhetjük ezeket: most 5 tippet mutatunk a sikeres, kora tavasziv etéshez!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

ágas

az ->állványos szénaszárítás egyik eszköze. Csapadékos vidéken hagyományos módon a... Tovább

vitaminok

különböző kém. felépítésű, kis mennyiségben hatékony szerves vegyületek. Egyes v.-at a... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek gyümölcs Házi kert kert Növényvédelem