Így érdemes előkészítened a talajt gyümölcsfáid számára

hirdetes

Nem mindegy, hogyan ülteted el gyümölcsfáid – így készítsd elő számukra a talajt!

TK, SFV
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Az őszi időszak tökéletes a gyümölcsfák ültetésére – mégsem mindegy, hogyan készítjük elő a talajt számukra… Mostani cikkünkben ugyanakkor segítünk!

Gyümölcsfa ültetése

Abban az esetben, ha az őszi betakarítást követően, valamint a fiatal gyümölcsfák ültetése előtt megfelelően megtörténik a talaj kezelése, akkor számos problémát sikeresen kikerülhetünk, megelőzhetünk a jövőre nézve.


Fontos a talajfertőtlenítés


A kertészettel kapcsolatban rendkívül fontos a talaj fertőtlenítése, melyet akkor érdemes elvégezni, amikor már befejeződött a termelt növények betakarítása. A fertőtlenítése segíteni fog a következő évben is sikeresen termelni gyümölcseid, zöldségeid. 


Korábbi cikkünkben már említettük, hogy ilyenkor fontos a kertet megtisztítani a betakarítás után környezetünkben maradt szár és levélmaradványoktól, melyeket ezután vagy semmisítsünk meg, vagy komposztáljunk. Ilyenkor rendkívül fontos a talajélet beindítása, mely akár kapálással, akár rotációs kapával is megtörténhet. A lényeg, hogy megfelelően mozgasd át a talajt kertedben. A vegetációs idő alatt fontos tudni, hogy a burgonya, a paradicsom, a sárgarépa, a petrezselyem, cékla, zeller, torma, valamint káposztafélék kapcsán a drótféreg, a pajor vagy cserebogárlárva, a bagolylepkelárva, a káposztalégy és sárgarépalégy is károsíthatja őket.

hirdetes


Természetes a károsítás mértékbe változó, mégis a termés ennek függvényében akár fogyaszthatatlanná is válhat. A hideg idő megérkeztével ezek a kártevők igyekeznek minél mélyebbre húzódni – akár 60 – 80 centiméterre is. Ezért érdemes ilyenkor mélyebbre juttatni a különböző talajfertőtlenítő szereket is minél mélyebbre juttatni.


Mi a titka egy sikeres gyümölcsfaültetésnek?


hirdetes
Először is fontos, hogy az ültetőgödör tökéletes legyen – érdemes 80x80 centiméterrel számolni, valamint, hogy a mélysége is 80 centiméter legyen minimum.


Fontos, hogy ez előkészített ültetőgödröt 8 – 10 napig süsse a nap, átjárja a levegő. Érdemes a gödörből kiásott földnek a felét jobb oldalra, a másikat bal oldalra helyezni. 


Ezután az ültetőgödörbe helyezzünk fél kilónyi klórmentes, magas foszfor és káliumtartalmú komplex műtrágyát, melyet előzetesen keverjünk össze alaposan földdel. A közel két hét elteltével érdeme úgy visszahelyezni a földet, hogy ami alul volt az felülre kerüljön, ami pedig felül volt, az alulra kerüljön.


A már megülepedett ültetőgödörbe úgy helyezzük majd el facsemeténket, hogy ha a föld a későbbiekben is ülepszik, az akkor se kerüljön mélyebbre, mint amikor a faiskolában volt.


Ültetése után rögtön gondoskodni kell majd a megfelelő vízmennyiség biztostásáról, vagyis locsoljuk meg bőséggel, így is elérve, hogy a facsemete gyökérzete megfelelően beiszaposodjon.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-06-02

Ezzel az egyszerű trükkel sokáig szép marad az esküvői virág

A virágok egész nap és éjszaka frissen tartása nem lehetetlen küldetés, csupán ismerni kell a trükköt, amivel sokáig szép marad a vágott virág az esküvőkön!

2023-06-06

A Balaton-felvidék csodaszép eldugott levendulásai- mintha tündérországban járnánk

A balaton-felvidék legszebb levendulásai: a mostani cikkünkben összegyűjtött páratlanul szép, és különleges lila levendulamezők téged is el fognak varázsolni.

2023-06-07

5 növény, ami valódi csodaszer a szúnyogok ellen

Számos növény tartalmaz olyan vegyületeket, amelyek hatékonyan elriasztják a szúnyogokat. Íme öt növény, amelyek csodaszerként működhetnek a szúnyogok ellen.

2023-05-25

Az eper pozitív hatásai - Mire figyelj az epervásárlásnál

Ebben a cikkben felfedezzük az eper pozitív hatásait, és megosztunk néhány hasznos tippet az epervásárláshoz, hogy a legjobb minőségű epreket választhasd.

2023-05-18

Hibák, amiket paradicsomtermesztéskor véthetünk

Ebben a cikkben megvitatunk néhány gyakori termesztői hibát, amelyet el kell kerülni a paradicsomtermesztése során az egészséges és bőséges termésért cserébe!

2023-05-27

Ismerd meg a kerti Holdviolát – Nem csak a neve miatt olyan különleges

A holdviola (Lunaria annua), más néven ezüstvirág vagy pénzvirág, egy varázslatos növény, amely különleges és megkapó szépséggel bír. Ismerd meg közelebbről!

2023-05-21

Ez a 6 legjobb társnövény az eper számára: ültesd mellé, hogy még finomabb termést kapj!

Az eper mellé a kertben érdemes ezeket a növényeket ültetni, hogy még finomabb és zamatosabb termést kaphass, sőt még a kártevők is el fogják kerülni az epredet!

2023-06-07

Ezek Magyarország legszebb arborétumai, amiket neked is látnod kell

Magyarország legszebb arborétumait gyűjtöttük most össze nektek, amik mindenképp érdemes meglátogatnod és felvenned a bakancslistádra, páratlan élményt nyújtanak!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

2006. évi LXXIV. törvény

a mezõgazdasági és vidékfejlesztési támogatásokhoz és egyéb intézkedésekhez kapcsolódó... Tovább

Élettér Állat-és Természetvédõ Egyesület

Állatvédõ szervezet Állatmenhely (9.00 - 15.00) - 93/700-212 minden nap Elnök: Varga... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Érdekességek gyümölcs