Így érdemes előkészítened a talajt gyümölcsfáid számára

hirdetes

Nem mindegy, hogyan ülteted el gyümölcsfáid – így készítsd elő számukra a talajt!

TK, SFV

Az őszi időszak tökéletes a gyümölcsfák ültetésére – mégsem mindegy, hogyan készítjük elő a talajt számukra… Mostani cikkünkben ugyanakkor segítünk!

Gyümölcsfa ültetése

Abban az esetben, ha az őszi betakarítást követően, valamint a fiatal gyümölcsfák ültetése előtt megfelelően megtörténik a talaj kezelése, akkor számos problémát sikeresen kikerülhetünk, megelőzhetünk a jövőre nézve.


Fontos a talajfertőtlenítés


A kertészettel kapcsolatban rendkívül fontos a talaj fertőtlenítése, melyet akkor érdemes elvégezni, amikor már befejeződött a termelt növények betakarítása. A fertőtlenítése segíteni fog a következő évben is sikeresen termelni gyümölcseid, zöldségeid. 


Korábbi cikkünkben már említettük, hogy ilyenkor fontos a kertet megtisztítani a betakarítás után környezetünkben maradt szár és levélmaradványoktól, melyeket ezután vagy semmisítsünk meg, vagy komposztáljunk. Ilyenkor rendkívül fontos a talajélet beindítása, mely akár kapálással, akár rotációs kapával is megtörténhet. A lényeg, hogy megfelelően mozgasd át a talajt kertedben. A vegetációs idő alatt fontos tudni, hogy a burgonya, a paradicsom, a sárgarépa, a petrezselyem, cékla, zeller, torma, valamint káposztafélék kapcsán a drótféreg, a pajor vagy cserebogárlárva, a bagolylepkelárva, a káposztalégy és sárgarépalégy is károsíthatja őket.

hirdetes


Természetes a károsítás mértékbe változó, mégis a termés ennek függvényében akár fogyaszthatatlanná is válhat. A hideg idő megérkeztével ezek a kártevők igyekeznek minél mélyebbre húzódni – akár 60 – 80 centiméterre is. Ezért érdemes ilyenkor mélyebbre juttatni a különböző talajfertőtlenítő szereket is minél mélyebbre juttatni.


Mi a titka egy sikeres gyümölcsfaültetésnek?


hirdetes
Először is fontos, hogy az ültetőgödör tökéletes legyen – érdemes 80x80 centiméterrel számolni, valamint, hogy a mélysége is 80 centiméter legyen minimum.


Fontos, hogy ez előkészített ültetőgödröt 8 – 10 napig süsse a nap, átjárja a levegő. Érdemes a gödörből kiásott földnek a felét jobb oldalra, a másikat bal oldalra helyezni. 


Ezután az ültetőgödörbe helyezzünk fél kilónyi klórmentes, magas foszfor és káliumtartalmú komplex műtrágyát, melyet előzetesen keverjünk össze alaposan földdel. A közel két hét elteltével érdeme úgy visszahelyezni a földet, hogy ami alul volt az felülre kerüljön, ami pedig felül volt, az alulra kerüljön.


A már megülepedett ültetőgödörbe úgy helyezzük majd el facsemeténket, hogy ha a föld a későbbiekben is ülepszik, az akkor se kerüljön mélyebbre, mint amikor a faiskolában volt.


Ültetése után rögtön gondoskodni kell majd a megfelelő vízmennyiség biztostásáról, vagyis locsoljuk meg bőséggel, így is elérve, hogy a facsemete gyökérzete megfelelően beiszaposodjon.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-08-04

Lehet tartósítani a citromot? – Ezzel a módszerrel hónapokig friss marad a citrom

Ha te is túlvásároltad magad, akkor egyszerűen csak alkalmazd ezt a citromtartósító eljárást: percek alatt kész, és fél évig is eltartható így a friss citrom.

2022-08-08

Melegebb és hűvösebb napokon is tökéletes kirándulási lehetőség a Balaton-felvidék középkori erődítményét meglátogatni!

A Balatoni felvidék nyugati részén, egy magányos hegycsúcs tetején találhatjuk az ország egyik legszebb középkori erődjét, a Sümegi várat. Kirándulás Sümeg

2022-07-30

Cseresznyefa nevelése magról

Te is szétköpködöd a cseresznyemagokat? És gondolkodtál már rajta, hogy mikor fog belőle fa nőni? Mert bizony, nem is olyan lehetetlen magról fát nevelni!

2022-07-29

A legjobb nyári zöldségek és gyümölcsök

Ha szeretnéd kihasználni a nyarat, és biztosítani, hogy a nyári hónapok során finomabbnál-finomabb terméseket szüretelhess, akkor az alábbi útmutató neked szól!

2022-07-25

Ezek a legjobb szárazságtűrő gyümölcsfák – Készülj az elkövetkező évekre!

A forró és száraz területeken néha még a szokásos házimunkához is nehéz a víz rendelkezésre állása, így főleg aszály idején felejtsd el a növények öntözését!

2022-07-26

Barackdzsem pektin nélkül – Íme a legjobb, legegyszerűbb recept!

Ez a legfinomabb barack dzsem!Csupán a barackokban és a citromban termelődő természetes pektint kell csak felhasználod, ami elegendő a dzsem elkészítéséhez.

2022-08-08

Éld át a kora-újkori Eger hangulatát! Vár a XXVI. Végvári Vigasságok!

Eger legkülönlegesebb korabeli programját idén is megrendezik, immár huszonhatodik alkalommal vehetünk részt a Végvári Vigasságokon az Egri Vár vendégségében!

2022-08-08

Izgalmas programok a Balatonnál augusztus 8. és 14. között – Hangulatos koncertek, korzózás és fesztivál! Ez vár a Balatonon augusztus második hetében!

Programot keresel a Balaton körül augusztus 8. és 14. között? Akkor jó helyen jársz, most összegyűjtöttük neked a legjobb balatoni programokat augusztusra!

További cikkek ebben a témában


gyapjú sűrűsége

a bundában levő gyapjú mennyisége a szálak hosszúságán és finomságán kívül... Tovább

törzsjuhászat

Az átlagosnál jobb szaporulati és felnevelési,gyapjú- és tejtermelési eredményeket elérő... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Érdekességek gyümölcs