Így érdemes előkészítened a talajt gyümölcsfáid számára

Nem mindegy, hogyan ülteted el gyümölcsfáid – így készítsd elő számukra a talajt!

TK, SFV, NA
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Az őszi időszak tökéletes a gyümölcsfák ültetésére – mégsem mindegy, hogyan készítjük elő a talajt számukra… Mostani cikkünkben ugyanakkor segítünk!

Gyümölcsfa ültetése

Abban az esetben, ha az őszi betakarítást követően, valamint a fiatal gyümölcsfák ültetése előtt megfelelően megtörténik a talaj kezelése, akkor számos problémát sikeresen kikerülhetünk, megelőzhetünk a jövőre nézve.


Fontos a talajfertőtlenítés


A kertészettel kapcsolatban rendkívül fontos a talaj fertőtlenítése, melyet akkor érdemes elvégezni, amikor már befejeződött a termelt növények betakarítása. A fertőtlenítése segíteni fog a következő évben is sikeresen termelni gyümölcseid, zöldségeid. 


Korábbi cikkünkben már említettük, hogy ilyenkor fontos a kertet megtisztítani a betakarítás után környezetünkben maradt szár és levélmaradványoktól, melyeket ezután vagy semmisítsünk meg, vagy komposztáljunk. Ilyenkor rendkívül fontos a talajélet beindítása, mely akár kapálással, akár rotációs kapával is megtörténhet. A lényeg, hogy megfelelően mozgasd át a talajt kertedben. A vegetációs idő alatt fontos tudni, hogy a burgonya, a paradicsom, a sárgarépa, a petrezselyem, cékla, zeller, torma, valamint káposztafélék kapcsán a drótféreg, a pajor vagy cserebogárlárva, a bagolylepkelárva, a káposztalégy és sárgarépalégy is károsíthatja őket.


Természetes a károsítás mértékbe változó, mégis a termés ennek függvényében akár fogyaszthatatlanná is válhat. A hideg idő megérkeztével ezek a kártevők igyekeznek minél mélyebbre húzódni – akár 60 – 80 centiméterre is. Ezért érdemes ilyenkor mélyebbre juttatni a különböző talajfertőtlenítő szereket is minél mélyebbre juttatni.


Mi a titka egy sikeres gyümölcsfaültetésnek?


Először is fontos, hogy az ültetőgödör tökéletes legyen – érdemes 80x80 centiméterrel számolni, valamint, hogy a mélysége is 80 centiméter legyen minimum.


Fontos, hogy ez előkészített ültetőgödröt 8 – 10 napig süsse a nap, átjárja a levegő. Érdemes a gödörből kiásott földnek a felét jobb oldalra, a másikat bal oldalra helyezni. 


Ezután az ültetőgödörbe helyezzünk fél kilónyi klórmentes, magas foszfor és káliumtartalmú komplex műtrágyát, melyet előzetesen keverjünk össze alaposan földdel. A közel két hét elteltével érdeme úgy visszahelyezni a földet, hogy ami alul volt az felülre kerüljön, ami pedig felül volt, az alulra kerüljön.


A már megülepedett ültetőgödörbe úgy helyezzük majd el facsemeténket, hogy ha a föld a későbbiekben is ülepszik, az akkor se kerüljön mélyebbre, mint amikor a faiskolában volt.


Ültetése után rögtön gondoskodni kell majd a megfelelő vízmennyiség biztostásáról, vagyis locsoljuk meg bőséggel, így is elérve, hogy a facsemete gyökérzete megfelelően beiszaposodjon.
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-06-04

Titkos trükk a csigák ellen, amit sokan nem ismernek: Sörös csigariasztó

A csigák jelentős károkat okozhatnak a kertekben különösen esős időben. A sörcsapdák használata egyszerű, és környezetbarát megoldást kínál a csigák ellen.

2024-06-15

Mit kezdj a cseresznye szezonban a rengeteg cseresznyével? - Így ne menjen kárba az idei termés

Nincs is annál rosszabb, mint mikor sóvárogsz a pár napja hűtődben álló cseresznye után, és amikor előveszed látod, hogy megrohadt az egész. Így kerüld ezt el!

2024-06-12

5 egyedi és különleges csirkefajta, amiktől eldobod az agyad

Ha baromfikat tartanál és szeretnél egy kis izgalmat hozni a mindennapjaidba, vagy csak érdekelnek a különleges csirkefajták, akkor nézd meg ezt az 5 csirkét.

2024-06-14

Gyümölcsfák kezdőknek - Ezeket ültesd el, ha pár éven belül termést szeretnél

Azon gondolkoztál, hogy jó lenne végre a kertedbe gyümölcsfákat is ültetni, de nem tudod milyeneket válassz? Elhoztuk a legjobb gyümölcsfákat kezdőknek.

2024-06-04

Növények, amik távol tartják a csigákat a kertedtől

Tudtad, hogy rengeteg növény képes távoltartani a csigákat? A cikkben bemutatott növények nemcsak szépek, illatosak, hanem még a a csigákat is riasztják.

2024-05-26

Ütögesd meg a paradicsomjaidat és elmondom mi történik

Üssem meg a paradicsomjaimat? Igen, na de nem kell durva dologra gondolni: az alábbi cikkben elmondom nektek miért remek ötlet enyhén megütögetni őket!

2024-06-13

16 érdekesség a földigilisztákról - Te tudtad ezeket?

Ebben a cikkben olyan érdekességeket olvashatsz a talaj csendes hőseiről, a földigilisztákról, amiket lehet, hogy még sosem hallottál. Tarts hát velünk!

2024-06-14

Te tudtad miért használnak füstölőt a méhészek? - A méhek füstölése

A méhészek által gyakran használt eszköz a füstölő, hiszen a méhek füstölése nagyon fontos, hogy fenntartható legyen a méhészet, és a méhek jól érezzék magukat.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

magzatmirigy (csecsemőmirigy, kedezmirigy)

lebenyes felépítésű —>belső elválasztású mirigy, fiatal korban hormonja gátolja a... Tovább

arzénmérgezés

főként arzéntartalmú növényvédő, esetleg rágcsálóirtó szerek felvételekor alakul ki.... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Érdekességek gyümölcs