Így érdemes előkészítened a talajt gyümölcsfáid számára

hirdetes

Nem mindegy, hogyan ülteted el gyümölcsfáid – így készítsd elő számukra a talajt!

TK

Az őszi időszak tökéletes a gyümölcsfák ültetésére – mégsem mindegy, hogyan készítjük elő a talajt számukra… Mostani cikkünkben ugyanakkor segítünk!

Gyümölcsfa ültetése

Abban az esetben, ha az őszi betakarítást követően, valamint a fiatal gyümölcsfák ültetése előtt megfelelően megtörténik a talaj kezelése, akkor számos problémát sikeresen kikerülhetünk, megelőzhetünk a jövőre nézve.


Fontos a talajfertőtlenítés


A kertészettel kapcsolatban rendkívül fontos a talaj fertőtlenítése, melyet akkor érdemes elvégezni, amikor már befejeződött a termelt növények betakarítása. A fertőtlenítése segíteni fog a következő évben is sikeresen termelni gyümölcseid, zöldségeid. 


Korábbi cikkünkben már említettük, hogy ilyenkor fontos a kertet megtisztítani a betakarítás után környezetünkben maradt szár és levélmaradványoktól, melyeket ezután vagy semmisítsünk meg, vagy komposztáljunk. Ilyenkor rendkívül fontos a talajélet beindítása, mely akár kapálással, akár rotációs kapával is megtörténhet. A lényeg, hogy megfelelően mozgasd át a talajt kertedben. A vegetációs idő alatt fontos tudni, hogy a burgonya, a paradicsom, a sárgarépa, a petrezselyem, cékla, zeller, torma, valamint káposztafélék kapcsán a drótféreg, a pajor vagy cserebogárlárva, a bagolylepkelárva, a káposztalégy és sárgarépalégy is károsíthatja őket.

hirdetes


Természetes a károsítás mértékbe változó, mégis a termés ennek függvényében akár fogyaszthatatlanná is válhat. A hideg idő megérkeztével ezek a kártevők igyekeznek minél mélyebbre húzódni – akár 60 – 80 centiméterre is. Ezért érdemes ilyenkor mélyebbre juttatni a különböző talajfertőtlenítő szereket is minél mélyebbre juttatni.


Mi a titka egy sikeres gyümölcsfaültetésnek?


hirdetes
Először is fontos, hogy az ültetőgödör tökéletes legyen – érdemes 80x80 centiméterrel számolni, valamint, hogy a mélysége is 80 centiméter legyen minimum.


Fontos, hogy ez előkészített ültetőgödröt 8 – 10 napig süsse a nap, átjárja a levegő. Érdemes a gödörből kiásott földnek a felét jobb oldalra, a másikat bal oldalra helyezni. 


Ezután az ültetőgödörbe helyezzünk fél kilónyi klórmentes, magas foszfor és káliumtartalmú komplex műtrágyát, melyet előzetesen keverjünk össze alaposan földdel. A közel két hét elteltével érdeme úgy visszahelyezni a földet, hogy ami alul volt az felülre kerüljön, ami pedig felül volt, az alulra kerüljön.


A már megülepedett ültetőgödörbe úgy helyezzük majd el facsemeténket, hogy ha a föld a későbbiekben is ülepszik, az akkor se kerüljön mélyebbre, mint amikor a faiskolában volt.


Ültetése után rögtön gondoskodni kell majd a megfelelő vízmennyiség biztostásáról, vagyis locsoljuk meg bőséggel, így is elérve, hogy a facsemete gyökérzete megfelelően beiszaposodjon.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2021-12-11

Paradicsom beltéri nevelése – tippek, hogyan növesszünk paradicsomot szobánkban egész télen

A paradicsom meleg évszaki zöldség, amely a hideg fenyegetésekor elpusztulhat. Mégis lakásodban is könnyedén nevelhető, mpst elmondjuk, hogyan - tudd meg Te is.

2021-08-02

Egy különleges gyümölcs – ismerd meg Te is a japán körtét

Biztosan Te is találkoztál már a japán körtével a szupermarketekben - pedig termesztése könnyedén lehetséges. Ismerd meg most Te is ezt a gyümölcsöt.

2021-09-26

Gyakori gyümölcsfa betegségek – ezekre érdemes odafigyelned

Az év minden időszakában fontos, hogy megfelelően odafigyeljünk gyümölcsfaink egészségére – mostani cikkünkből ismerj meg három gyakori gyümölcsfa betegséget.

2021-02-04

Hogyan gondozz fügefát?

Szeretnél egy saját fügefát nevelni? Házi gyümölcsöt enni reggel? Megmutatom, hogyan gondozd, és akkor hosszú évekig élvezheted a saját termesztésű fügédet!

2021-01-15

Hogyan kell betakarítani és felhasználni a csipkebogyót?

A csipkebogyó nem csak szép látvány, de tele van C-vitaminnal is, így nagyon egészséges. De hogyan kell szüretelni, és mire lehet használni? Megmutatom!

2020-11-23

Így használd fel a citrusfélék héját a ház körül! - 20 fantasztikus ötlet, amire nem is gondoltál!

Nem kell semmit sem kidobnunk a szemétbe, szinte mindent fel tudunk használni újra. Most megmutatjuk, hogyan használhatjuk fel a citrusfélék héját a házban.

2021-11-26

A Lidl meglépte: beszáll a magyar hússzektor támogatásába, nem is akárhogyan!

A Lidlből hazatérve, biztosak lehetünk benne, hogy magyar húst vettünk. Ugyanis a Lidl is beszállt a hazai hússzektor támogatásába, átalakítja a kínálatát is.

2021-12-15

5 mód, hogy télen is kertészkedhess

A legtöbben a téli kertet ridegnek, sivárnak ábrázoljuk, hóval és levelekkel borítva. A felszín alatt azonban egy élettel teli télikert nyüzsög - lássuk, miért.

További cikkek ebben a témában


44/2006. (VI. 13.) FVM rendelet

az önálló ingatlanok helyrajziszámozásáról és az alrészletek megjelölésérõl Az... Tovább

fűmagtermesztés

magfüves telepíthető tavasszal v. ősz elején (aug. 20. és szept. 15. között), gondosan... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Érdekességek gyümölcs gyümölcstermesztés